Bostäder i Frösakulls centrum och Skogslunden
Pågående detaljplanering
- Förstudie
- Planförslag tas fram
- Samråd
- Granskning
- Planförslag antas
- Laga kraft
I Frösakull planeras för en utveckling av centrum och för ett nytt centrumnära område med cirka 180 bostäder.
Utveckling av Frösakull
Målet med planen är att stärka Frösakull centrum genom att skapa fler möjligheter för verksamheter att utvecklas och genom att bygga nya bostäder inom området H2 (Skogslunden). Utvecklingen ligger i linje med kommunens översiktsplan.
Halmstad behöver fler bostäder på grund av en ökande befolkning och har redan idag ett underskott av bostäder. Område H2 Skogslunden ägs av kommunen och är idag obebyggt. Totalt kan planförslaget rymma cirka 180 bostäder och bidra till att möta behovet av bostäder.
I uppstarten av planarbetet genomfördes en workshop som lät närboende ge inspiration till hur Skogslunden kan utformas.
Nya bostadsformer möjliggör generationsskifte
Frösakull består idag i stor utsträckning av villor och det är av stor vikt att förtätningen kompletterar stadsdelen med andra bostadsformer och upplåtelseformer. Läget nära centrumnoden bör tas tillvara effektivt genom flerbostadshus, inte minst för att möjliggöra generationsskiften på orten.
Uppskattningsvis innehåller hela planförslaget totalt cirka 180 nya bostäder, beroende på hur kvartersmarken utformas och bebyggs samt vilka lägenhetsstorlekar som blir aktuella i flerbostadshusen.
Skogslunden och del av Fammarp 8:1 ska markanvisas privata exploatörer efter att planen har vunnit laga kraft.
Frösakull centrum
Centrum föreslås kunna byggas ut för verksamheter och kompletteras med bostäder. ICA planerar att utvecklas från en ICA nära butik till en ICA Supermarket och området utvecklas för fler verksamhetslokaler. Det sker genom att byggnaden för ICA byggs om och höjs från en till två våningar. Under byggtiden ska ICA vara öppet.
Med en utveckling av verksamheter stärks centrumnoden och möjligheter till närservice samt i förlängningen minskade biltransporter. Frösakull centrum utvecklas även ytterligare som mötesplats.
Utöver påbyggnaden med en våning, tillåts även två nya byggnader i fem våningar vid Ica och vid vårdcentralen för bostäder. Antalet lägenheter uppskattas till cirka 30, beroende på lägenhetsstorlekar.
För att kunna genomföra förslaget krävs det en utökning av mark för Frösakull centrum.
Skogslunden
Här föreslås endast bostäder. Bostäderna placeras mot befintlig vägstruktur och bebyggelse. Centralt i området sparas stora delar av den uppväxta tallskogen som planläggs som park. För att spara så mycket av den uppväxta skogen som möjligt är kvartersmarken, tomterna, lite mindre i storlek.
Bostadsbebyggelsen tillåts i flerbostadshus, par-, rad- eller kedjehus. Flerbostadshusen finns vid Kungsvägen och Fammarpsvägen. Vid Kungsvägen är husen 3–4 våningar och vid Fammarpsvägen 2–4 våningar. Parhus, rad- eller kedjehus tillåts i 1–2 våningar, en våning mot Kronolunds gränd. Totalt tillåter planförslaget cirka 39 rad-, par- och kedjehus, 6 flerbostadshus och 1 villa.
Dagvatten tas om hand i lågpunkter vid Kungsvägen-Kronolundsvägen och vid Kungsvägen-Fammarps gränd.
Del av Fammarp 8:1
Del av Fammarp 8:1 utvecklas för LSS bostäder eller liknande och tillåts i en våning. Par-, rad- eller kedjehus tillåts vid Möllegårdsvägen i två våningar.
Behovet av LSS-bostäder är mycket stort i kommunen och området är stort nog för att det ska få plats två bostadsenheter. En utbyggnad kan ske i etapper där en byggnad i taget kan byggas ut.
Totalt innebär förslaget 2 byggnader för LSS motsvarande 12 bostäder och 6–7 bostadsenheter i par-, rad- eller kedjehus.
Visionsbilder
Vyerna i bildspelet nedan visar den nya bebyggelsens storlek och struktur i förhållande till befintlig bebyggelse, på en översiktlig nivå. Observera att områdets gestaltning inte framgår.
Park, natur och en ny lekplats
Planområdet får tre ytor med park och bevarar cirka 3 hektar av det ursprungliga cirka 6,5 hektar stora naturområdet i Skogslunden. Det största parkområdet som sparas är det som innehåller den största andelen av uppväxt skog.
Marken som föreslås bebyggas är huvudsakligen de områden som är avverkade eller består av unga träd och sly. Parken utformas förslagsvis som en naturpark med en ny stadsdelslekplats i Frösakull.
Området bedöms inte innehålla några naturvärdesobjekt. Däremot observerades en del invasiva arter, bland annat jättebalsamin och parkslide, som behöver tas omhand.
Gator och trafik
Frösakull centrum kommer även i fortsättningen vara ansluten till Kungsvägen men kompletteras i den södra delen med ytterligare en korsning till Kungsvägen. I denna korsning ansluts även Skogslunden. Skogslunden kompletteras med nya lokalgator som förutom Kungsvägen ansluter till Möllegårdsvägen och Fammarpsvägen. Syftet med flera infarter till området är att sprida ut trafiken.
Med nuvarande resevanor bland befolkningen förväntas trafiken öka med cirka 540 fordonsrörelser per dygn. Det befintliga trafiksystemet bedöms klara en sådan ökning, med undantag för de få veckor på sommaren som trafiknätet är mer belastat.
Workshop med boende i området
I augusti 2023 hade kommunens tjänstepersoner en workshop med 12 personer som bor nära planområdet. Syftet med workshopen var att skapa en tidig dialog i arbetet med detaljplanen och att bidra med kunskapsutbyten som en inspiration till fortsatt planläggning av området
Tidsplan
Planen har varit ute på samråd och ett samrådsmöte hölls onsdag 29 maj. Nu bearbetar kommunen de åsikter som kommit in och sammanställer dem, innan planförslaget kan gå ut på granskning.
Steg i processen | Tidpunkt |
---|---|
Planbesked för HC2 | 24 maj 2022 |
Planuppdrag för H2 | 16 augusti 2022 |
Samråd | 15 maj – 7 juli 2024 |
Granskning | Preliminärt december 2024 – januari 2025 |
Antagande | Planen beräknas kunna bli antagen i mars eller april 2025. |
Laga kraft | Cirka 3 veckor efter att protokollet med antagandebeslutet har publicerats på kommunens anslagstavla, om inte beslutet överklagas. |
Tidsplanen är preliminär och kan komma att ändras.
Dokument
Alla handlingarna går under samrådstiden att läsa i pappersform i Rådhuset och på biblioteket närmast fastigheten.
Karta över planområdet
Området är markerat med "HC2" och "H2" i kartan.