Framtidsplan 2050 – kommunens översiktsplan
Halmstads kommuns översiktplan tar sikte mot år 2050. Den beskriver hur Halmstad kan växa långsiktigt och hållbart. Halmstad har ett stort behov av bostäder. 23 000 nya bostäder behöver byggas i kommunen till år 2050.
I översiktsplanen beskrivs hur kommunens mark- och vattenområden ska användas. Var ska nya bostäder byggas? Vilken mark kan användas för företag och industrier?
Översiktsplanen är vägledande och ligger till grund för vidare planering, till exempel för detaljplaner, förhandsbesked och bygglov inom ett område.
Innehåll
- Ta del av Framtidsplan 2050
- Framtidsplan 2050 på två minuter
- Målbild för översiktsplanen
- Hur ska Halmstad växa de kommande 30 åren?
- Översiktsplanen tar ett helhetsgrepp
- Orter och samhällen i stråken
- Vad händer i staden?
- Alla ska ha tillgång till gröna miljöer
- Fortsatt arbete med översiktsplanen
- Planeringsstrategin håller översiktsplanen aktuell
- Fördjupade översiktsplaner och tematiska tillägg
Ta del av Framtidsplan 2050
Framtidsplan 2050 är en digital kartbaserad översiktsplan och lämpar sig bäst att läsa i det digitala formatet.
Framtidsplan 2050 på två minuter
Målbild för översiktsplanen
Översiktplanen strävar mot visionerna som finns i Framtidsbild 2050.
Hur ska Halmstad växa de kommande 30 åren?
Enligt översiktsplanen växer Halmstad utmed fem stråk. Stråken följer de stora vägarna och kopplar samman kommunen med omvärlden. Mellan stråken finns gröna kilar där jordbruksmark, skog och naturvärden prioriteras. Kommunens orter har delats in i centralort (Halmstad), servicesamhällen och bostadsorter. Det är i centralorten, servicesamhällena och bostadsorterna i stråken som Halmstad växer.

I förslaget till ny översiktsplan sker den geografiska utvecklingen i Halmstads kommun utmed fem stråk. Orterna vid stråken växer, främst genom förtätning och att nya områden för bostäder pekas ut.
När kommer de olika områdena att byggas ut?
Ubyggnadsplanen redovisar när de olika bostadsområdena som är planerade i översiktsplanen Framtidsplan 2050 ska byggas ut. Staden kommer växa inifrån och ut i stora områden. Orterna utanför tätorten byggs ut etappvis, utifrån sina unika förutsättningar.
Översiktsplanen tar ett helhetsgrepp
Orter och samhällen i stråken
I varje stråk pekas ett servicesamhälle ut som växer mycket med bostäder, arbetsplatser och service som livsmedelsbutiker, apotek, frisörer, vårdcentraler etcetera. Skolor, äldreboenden och förskolor samlas i utpekade kluster för offentlig service.
De mindre bostadsorterna i stråken växer måttligt. Bostadsorterna i de fem stråken är Eldsberga, Skedala, Marbäck, Åled, Kvibille, Gullbrandstorp och Steninge.
Bostadsorter utanför stråk
Orter utanför stråken utvecklas huvudsakligen med mindre förtätning inom den befintliga ortsstrukturen. I första hand genom att komplettera med bostadsformer som fattas i orten.
Vad händer i staden?
70 procent av Halmstads kommuns invånare bor i dag i Halmstads tätort. Också vid en mycket kraftig befolkningsökning planeras för att dagens proportion för stad-landsbygd bibehålls. Räknat i antalet bostäder innebär det konkret att 16 200 nya lägenheter, radhus, villor och andra bostäder måste skapas i Halmstad tätort till år 2050.
För att klara det behövs både förtätning av befintlig bebyggelse och att stora nya områden utökar staden geografiskt. Gemensamt för de nya områdena är att de lokaliseras längs de stora kollektivtrafikstråken.
Alla ska ha tillgång till gröna miljöer
I förslaget till ny översiktsplan läggs stor vikt vid tillgång till gröna miljöer för rekreation. Beroende på var i kommunen man bor är det stor skillnad på tillgång till parker och gröna ytor. För den som bor i Halmstads tätort eller i något av servicesamhällena föreslås att man inte ska ha mer än 300 meter till park eller grönområde från sin bostad. Inom 500 meter från bostaden ska det finnas tillgång till ett större park- eller naturområde. Med större park- eller naturområde menas att det är över sex hektar.
I tätbebyggda områden där tillgången till grönytor redan i dag är liten föreslås att man återhållsam med ny byggnation. Det innebär bland annat att förtätning med bostäder på parkmark, grön- eller naturområden inte får ske i stadsdelar där det finns mindre mängd grönyta än 100 kvadratmeter per invånare.
Fortsatt arbete med översiktsplanen
Ny kommunomfattande översiktsplan antogs i kommunfullmäktige den 30 mars 2022. Planen vann laga kraft den 12 augusti 2022.
Nu fortsätter arbetet med att förverkliga ”Framtidsplan 2050” med mer detaljerade planer för respektive område.
Föreläsning om Framtidsplan 2050
Här kan du se en längre filmad föreläsning om översiktsplanen Länk till annan webbplats.. Filmen riktar sig främst till dig som på något sätt kommer att arbeta med översiktsplanens genomförande, både som privat och offentlig aktör.
Planeringsstrategin håller översiktsplanen aktuell
Varje mandatperiod tar kommunfullmäktige ställning till hur aktuell översiktsplanen är i en så kallad planeringsstrategi. Strategin, som antogs 25 april 2024, ger också svar på vilka eventuella tillägg eller fördjupningar som behövs.
Kommunens översiktsplan Framtidsplan 2050 bedöms vara aktuell med undantag av mark- och vattenanvändningskartan för det geografiska området vid Östra stranden.
Ta del av aktuell planeringsstrategi Pdf, 500.6 kB.
I de fall där översiktsplanen inte har tillräckligt tydliga ställningstaganden föreslås arbeten med fördjupade planer eller tematiska tillägg.
Fördjupade översiktsplaner och tematiska tillägg
För närvarande pågår följande planer:
- Fördjupad översiktsplan för Larsfrid och Vilhelmsfält
- Fördjupad översiktsplan för Östra stranden
- Tematiskt tillägg för förnybar energi
- Arkitekturpolicy som tematiskt tillägg
Planeringsstrategin konstaterar att det finns behov av nya planer:
- Hamnen – fördjupad översiktsplan vid behov av en utökning av hamnområdet med större utfyllnad samt klimatskydd
- Kommunikationsreservatet – översyn som föreslås behandlas i regional fysisk plan för Halland