• Halmstads webbplatser

Bostäder i Söndrum, Äventyrslandet

Halmstad 1:48, 3:40, 3:39, 3:37 och del av Halmstad 1:12, 1:46, H8

Detaljplan, Högprioriterat

Pågående detaljplanering

  • Förstudie
  • Planförslag tas fram
  • Samråd
  • Granskning
  • Planförslag antas
  • Laga kraft

Ett nytt detaljplanförslag ska göra det möjligt att bygga omkring 450–550 bostäder på området, i form av radhus och flerbostadshus i varierande höjder. I förslaget finns även gröna miljöer, viss centrumverksamhet och ett mobilitetshus för parkering.

Området är en viktig strategisk plats för att kunna möta den stora efterfrågan på bostäder som finns i kommunen. Det är ett attraktivt läge med närhet till strand och hav och cykelavstånd till centrala Halmstad.

Bebyggelsen inom planområdet föreslås varierad i höjd, 2–6 våningar och merparten blir bostäder. Centrumverksamheter tillåts i området vid Lidl och längs med Gamla Tylösandsvägen.

Planområdet omfattar totalt cirka sju hektar. Förutom den del som tidigare varit Äventyrslandet inkluderas även mark på andra sidan Gamla Tylösandsvägen där det idag finns en grusparkering, en obemannad bensinstation och en hamburgerrestaurang.

Förstora bilden

Vy från gatumiljö i den södra delen av området. Byggnadernas utseende bestäms i ett senare skede. Klicka för större bild.

Varierad bebyggelse

Högre bebyggelse föreslås generellt mot Nya Tylösandsvägen i söder och Kustvägen i norr. Flerbostadshusen fungerar som en barriär mot buller från de större vägarna. De högsta byggnaderna tillåts vara upp till sex våningar, varifrån byggnaderna sedan successivt minskar i höjd ner till radhus med två våningar.

Förstora bilden

Området från sydväst. Nya Tylösandsvägen närmst i bild. Byggnadernas utseende bestäms i ett senare skede. Klicka för större bild. Bild: Tengbom

I det sydvästra området får husen vara tre till fyra våningar höga, medan byggnader längs Kustvägen i nordost får vara fyra till fem våningar.

Lägre bebyggelse i två våningar föreslås särskilt längs den västra kanten för att skapa en naturlig övergång till den lägre bebyggelseskalan i villakvarteren i väster.

Förstora bilden

Vy från norra delen. Bild från väster mot en varierad bebyggelse i tre till fyra våningar. Mobilitetshusetsyns i fonden mellan park och grönskande förgårdsmark. Byggnadernas utseende bestäms i ett senare skede. Klicka för större bild. Bild: Tengbom

Kvarteren är utformade för att skapa halvslutna områden med variation både i våningsantal och takutformning. Detta bidrar till en varierad och intressant stadsbild. Bebyggelse- och gatustrukturen ska skapa en levande och mångsidig stadsmiljö.

Flerbostadshus ska ge stadsdelen en mer blandad bostadsbebyggelse

Området är utpekat i översiktsplanen som förtätningsområde med primärt fokus på flerbostadshus för att komplettera stadsdelen som idag domineras av villor.

Det kommunala bostadsbolaget HFAB är med och vill utveckla den södra delen av området. Det innebär att stadsdelen får fler hyresrätter. Med fler bostadsalternativ i Söndrum blir det lättare för invånarna att bo kvar i området när de till exempel blir äldre eller separerar.

Förstora bilden

Befintliga grönområden i söder och väster bevaras och utvecklas som lek och rekreationsyta. I kombination med planterade gator samt gröna gårdar och tak får området en tydlig grön karaktär. Klicka för större bild. Bild: Tengbom

Ett grönt och lummigt område

Området ska upplevas som grönt och lummigt. Hela två hektar mark blir gröna av totalt sju. Ett grönt stråk löper genom planområdet mot den befintliga villabebyggelsen och andra gröna ytor flätas samman med bostadskvarteren.

I den sydvästra delen av planområdet planeras en park med lekfull miljö. Det blir en gemensam yta för både nya och befintliga boende i området.

Redan etablerade grönytor med många befintliga träd samt nya dagvattenanläggningar ger förutsättningar för blågröna ytor inom området med hög kvalitet.

Dag- och skyfallsvatten leds till dammarna genom gator och grönstråk. Dessa ytor kommer inte vara vattenfyllda annat än vid stora regnmängder. De ska planteras och blir en värdefull del för området då de ger förutsättningar för en varierande flora bestående av både träd, buskar och perenner som gynnas av de varierande vattennivåerna.

Förstora bilden

Vy mot Gamla Tylösandsvägen med ny bebyggelsefront mot Tylösandsvägen. Nytt mobilitetshus syns i höger bildkant. Byggnadernas utseende bestäms i ett senare skede. Klicka för större bild. Bild: Tengbom

Trafik, gator och parkering

Boende i området har goda förutsättningar att använda kollektivtrafik och cykel för att ta sig mellan hem och skola, fritidsaktiviteter, service och arbetsplatser.

Gatorna i området ska anpassas för både gång- och cykeltrafik och kopplas till de befintliga gång- och cykelvägarna. En ny cykelväg ska byggas genom den norra delen av området och längs Torpaledsvägen. Både den befintliga och den nya cykelvägen längs Gamla Tylösandsvägen ska utformas så att de är trafiksäkra när de korsar bostadsgatorna.

Biltrafik till området kommer att ske via Nya- och Gamla Tylösandsvägen samt Torpaledsvägen. Trafikdämpande åtgärder ska införas på Gamla Tylösandsvägen vid mobilitetshuset. Ett bullerplank ska också byggas längs Nya Tylösandsvägen.

Ökad trafikmängd längs Gamla och Nya Tylösandsvägen

Planförslaget förväntas öka trafikmängden, särskilt längs Gamla och Nya Tylösandsvägen. Trots att det redan är köer under rusningstid, bedöms dessa vägar kunna klara den ökade trafikbelastningen. Det finns dock en risk att trafiken sprider sig från huvudvägarna till mindre gator, vilket kan leda till att de används som smitvägar. Detta problem regleras inte i detaljplanen, men kommunen har en intern dialog om olika åtgärder för att hantera situationen.

Planförslaget kan också leda till att parkering sprids till lokalgator norr om området. Även detta problem regleras inte i detaljplanen, men kommunen har en intern dialog om möjliga åtgärder.

Ett nytt mobilitetshus

Vid Gamla Tylösandsvägen och Torpaledsvägen möjliggör detaljplanen ett mobilitetshus i fyra våningar. Mobilitetshuset kommer att ha 300 bilparkeringar som ska täcka behovet för både boende och verksamheter inom området. Inga bilparkeringar tillåts på övrig kvartersmark med undantag för bilparkering för radhus, för personer med funktionsnedsättning och korttidsparkering för av- och påstigning. Parkering för radhus ska ske samlat och inte utspritt.

Mobilitetshuset kommer inte bara att erbjuda traditionella bilparkeringsplatser, utan också fungera som en central plats för olika mobilitetstjänster. Det kan inkludera laddstationer för cyklar och elfordon samt bil- och cykelpooler, vilket gör det enklare för användare att välja hållbara transportalternativ. Dessutom kan mobilitetshuset användas för centrumverksamheter som cykelservice, postboxar och andra liknande tjänster.

Workshop med boende i området

Kommunen bjöd tidigt i arbetet in boende i närheten till en workshop. Man ville få input till detaljplanearbetet gällande exploateringen, allmänna behov och önskemål på det nya bostadsområdet. Man vill också fånga in vilka farhågor som finns och kan vara viktiga att tänka på, till exempel trafik, parkering och höga hus.

Sammanfattning – resultat av workshop:

  • Samtliga tre grupper ville spara och utveckla befintlig lågpunkt i den västra delen av planområdet.
  • Bebyggelse föreslogs passa bra i 1–2 våningar mot befintlig bebyggelse, men att lite högre byggnader, 5–6 våningar kan tillåtas mot Nya Tylösandsvägen och Kustvägen.
  • Grupperna var också överens om att trafik och parkering är viktiga frågor i vidare detaljplanarbete.
  • Alla grupper tyckte att det är viktigt att skapa ett bostadsområde med grönska och lek mellan byggnaderna.
  • Det diskuterades även frågor som trafiksäkerhet för cyklar, önskan om 55+ boende, bevara något historiskt från Miniland/Äventyrslandet och ny service i området.

Se sammanställning från workshop Pdf, 72.2 MB.

Workshopen hölls den 29 november 2023. Cirka 150 inbjudningar skickades ut till boende i närområdet och 12 personer valdes ut att delta i tre arbetsgrupper. Urvalet gjordes utifrån kön, ålder och viljan att påverka.

Markanvisningsavtal med företag

Kommunen äger all mark inom planområdet förutom fastigheterna Halmstad 1:46 och 1:48 och kommer att anvisa kvartersmarken till exploatörer.

För området söder om Gamla Tylösandsvägen finns en avsiktsförklaring med bolaget Halmstad H8 AB. För området norr om Gamla Tylösandsvägen ska kommunen fördela marken genom tävlingsförfarande. Anvisning av kvarter för mobilitetshus kommer markanvisas mellan samråds- och granskningsförfarandet.

Tidsplan

Planförslaget har varit ute på samråd. Nu sammanställer kommunen de synpunkter som kommit in och gör eventuella ändringar i planen innan den kommer ut på granskning.

Tidsplan

Steg i processen

Tidpunkt

Planuppdrag

18 april 2023

Samråd

31 oktober – 15 december 2024

Granskning

Preliminärt andra kvartalet 2025.

Antagande

Planen bedöms kunna bli antagen under fjärde kvartalet 2025.

Laga kraft

Cirka 3 veckor efter att protokollet med antagandebeslutet har publicerats på kommunens anslagstavla, om inte beslutet överklagas.

Tidsplanen är preliminär och kan komma att ändras.

Karta över området

På området fanns tidigare bland annat en nöjesanläggning, Halmstad äventyrsland. Området heter H8 på kartan och ligger i Söndrum, cirka 3 kilometer väster om centrum.

Närliggande projekt