Mat i förskola och skola

Maten i förskolor, grundskolor och gymnasium är kostnadsfri för alla barn och elever som är folkbokförda i Halmstad. Skolmaten är näringsrik och klimatsmart. Specialkost serveras till dem som behöver det.

Gymnasieelever som bor i annan kommun men går i gymnasieskola i Halmstad betalar en avgift till sin hemkommun.

Vad blir det för skolmat?

Vår ambition är att ha en bred och varierad matsedel utarbetad efter säsong, mattraditioner och vad barnen tycker om. Varje skolkök i Halmstad har möjlighet att själva utforma menyn. 

Se veckans matsedel

Menyer för de flesta av Halmstads kommuns kommunala för-, grund- och gymnasieskolor hittar du i appen Matilda App eller på webbplats Matildas matsedel.

Se veckans matsedel i Matilda

Välj Hallands län, Halmstad och sedan din för-, grund- och gymnasieskola för att se menyn. Spara gärna ner webbsidan på din mobil eller gör den som en favorit på din dator.

Saknas din skola eller förskola?
En del skolor har inte egna tillagningskök utan får sin mat från en annan skola. På förskolorna och skolornas egna sidor hittar du direktlänk till rätt matsedel.

Saknar du ändå en förskola eller skola i Matilda, kontakta skolan och be att få prata med köket.

Fristående skolor

Har du barn i en fristående för-, grund- och gymnasieskola och undrar vem som lagar maten? Fråga förskolechef eller rektor på ditt barns skola.

Specialkost och individanpassad kost

I våra förskolor, grundskolor och gymnasieskolor finns:

  • Individanpassad kost – uteslutning av vissa livsmedel på grund av till exempel religion, vegetarisk kost (vegankost erbjuds bara på gymnasienivå) och kost som inte är allergier och är ordinerad av läkare eller elevhälsan
  • Specialkost – allergier och intoleranser

Du kan få specialkost om du är allergisk mot de allergener som finns på EU:s allergenlistalänk till annan webbplats. Läkarintyg krävs vid allergier som inte finns med på EU:s allergenlista, svår matallergi med akut allergisk reaktion, multiallergi (tre eller fler allergier), luftburen allergi, celiaki (för glutenfri kost) och laktosintolerans om barnet är under 5 år.

Läkarintyget ska förnyas vid förändring av allergi. Du ska även skicka in ett nytt läkarintyg när ditt barn byter från förskola till skola, och från skola till gymnasium eller om ditt barn byter förskola, skola och gymnasium. Du behöver inte förnya ditt barns läkarintyg om barnet har celiaki och äter glutenfri kost.

Om du misstänker allergi bör ditt barn alltid utredas av läkare.

Ansök om specialkost i förskola, grundskola och gymnasieskola

Lunch i förskola

På lunchen finns det ett alternativ. Till lunchen serveras mjölk, smör, bröd, råkost/salladsbord. På salladsbordet serveras två till fem sorter.

Lunch i grund- och gymnasieskola

På lunchen finns det två alternativ att välja mellan. Det andra alternativet ska vara klimatsmart och är vegetariskt. Tillbehör som potatis, pasta eller ris kan vara samma till båda rätterna.Till lunchen serveras mjölk, smör, bröd, råkost/salladsbord. På salladsbordet serveras två till fem sorter.

Inga desserter eller bakverk

Det serveras inga desserter eller bakverk i förskolan eller skolan, men vid vissa tillfällen som högtider kan överraskningar serveras.

Inga nötter

Nötter, jordnötter, mandel och sesamfrön förekommer inte i maten.

Bra och klimatsmart mat

  • Skolorna serverar näringsriktig mat enligt Livsmedelsverkets SNR-riktlinjer.
  • Drygt 94 procent av all mat som serveras är lagad från grunden.
  • Skolorna arbetar aktivt för att minska matsvinn och slänger inte mat i onödan.

Vid tillagning och servering väljs första hand:

  • närproducerat och svenskt kött och chark
  • svensk, färsk kyckling och kalkon
  • fisk och fiskprodukter som är MSC-märkt
  • EKO- och KRAV-märkta mejeri- och kaffeprodukter. Totalt har kommunen cirka 150 EKO och KRAV-märkta produkter att välja på vid inköp.

Läs mer om skolmaten

Kommunens måltidsservice tar maten på mumsigt allvar och i boken "Våra goda måltider" berättar de om maten som serveras i våra skolor och den resan de gjort från halvfabrikatens tid till i dag då de serverar god och näringsriktig mat. Vill du ta del av boken digitalt, kontakta kommunen.

Följ Halmstads kommuns måltidsservice på Instagramlänk till annan webbplats: halmstadmaltid. Där delar kockarna inom förskola, skola och äldreomsorgen med sig av bilder på maten.

Eu-flagga

Skolmjölken vi serverar finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket.