• Halmstads webbplatser

Mat i förskola och skola

Maten i förskolor, grundskolor och gymnasium är kostnadsfri för alla barn och elever som är folkbokförda i Halmstad. Skolmaten är näringsrik och klimatsmart. Specialkost serveras till dem som behöver det.

Vad blir det för skolmat?

Vår ambition är att ha en bred och varierad matsedel utarbetad efter säsong, mattraditioner och vad barnen tycker om. Varje skolkök i Halmstad har möjlighet att själva utforma menyn. 

Se veckans matsedel

Menyer för Halmstads kommuns kommunala för-, grund- och gymnasieskolor hittar du på webbplatsen Matilda Menu.

Se veckans matsedel i Matilda Menu

Saknas din skola eller förskola i Matilda?

Kontakta skolan och be att få prata med köket.

Fristående skolor

Har du barn i en fristående för-, grund- och gymnasieskola och undrar vem som lagar maten? Fråga förskolechef eller rektor på ditt barns skola.

Specialkost och individanpassad kost

I våra förskolor, grundskolor och gymnasieskolor finns:

  • Individanpassad kost – uteslutning av vissa livsmedel på grund av till exempel religion, vegetarisk kost (vegankost erbjuds bara på gymnasienivå) och kost som inte är allergier och är ordinerad av läkare eller elevhälsan
  • Specialkost – allergier och intoleranser

Ansök om specialkost

Du kan få specialkost om du är allergisk mot de allergener som finns på EU:s allergenlista Länk till annan webbplats.. Läkarintyg krävs vid allergier som inte finns med på EU:s allergenlista, svår matallergi med akut allergisk reaktion, multiallergi (tre eller fler allergier), luftburen allergi, celiaki (för glutenfri kost) och laktosintolerans om barnet är under 5 år.

Intyg och läkarintyg ska lämnas till köket på förskolan eller skolan. Läkarintyget ska förnyas vid förändring av allergi. Du ska även lämna in ett nytt läkarintyg när ditt barn byter från förskola till skola, och från skola till gymnasium eller om ditt barn byter förskola, skola och gymnasium. Du behöver inte förnya ditt barns läkarintyg om barnet har celiaki och äter glutenfri kost.

Om du misstänker allergi bör ditt barn alltid utredas av läkare.

Ansök om specialkost i förskola, grundskola och gymnasieskola

Lunch i förskola

På lunchen finns det ett alternativ. Till lunchen serveras mjölk, smör, bröd och råkost eller salladsbord. På salladsbordet serveras två till fem sorter.

Lunch i grund- och gymnasieskola

På lunchen finns det två alternativ att välja mellan. Det andra alternativet ska vara klimatsmart och är vegetariskt. Tillbehör som potatis, pasta eller ris kan vara samma till båda rätterna.Till lunchen serveras mjölk, smör, bröd och råkost eller salladsbord. På salladsbordet serveras två till fem sorter.

Gymnasieelever som bor i annan kommun men går i gymnasieskola i Halmstad betalar en avgift till sin hemkommun.

Våra skolor tar emot skolmjölksstöd från EU.

Inga desserter eller bakverk

Det serveras inga desserter eller bakverk i förskolan eller skolan, men vid vissa tillfällen som högtider kan överraskningar serveras.

Inga nötter

Nötter, jordnötter, mandel och sesamfrön förekommer inte i maten.

Matråd

Förskolor och skolor har ett matråd för att skapa intresse och engagemang hos personal, barn och elever. Här finns möjlighet att påverka och förändra maten och måltidsmiljön. Matrådet är också till för att sprida förståelse för hur mat, hälsa och miljö hör ihop.

Måltidspedagogik

Måltidspedagogik är när kockar och pedagoger arbetar tillsammans för att integrera mat och måltider i det pedagogiska arbetet. Genom att arbeta med läroplanen och de nationella målen för folkhälsa och miljö ges inspiration och kunskap om hur man kan öka barns intresse för mat på ett lustfyllt, enkelt och praktiskt sätt.

Måltidspedagogik handlar om att kunna smaka och känna skillnader, veta vad som är vad – och inte minst att kunna sätta ord på sina sinnesupplevelser. Att visa att det faktiskt finns en hel värld bortom gott och äckligt. Det finns inga rätt eller fel. I stället erbjuds ett kul sätt att visa vägen till hälsosam, spännande och bra mat men också att lära barn att sätta ord på smaker och konsistenser. Genom att leka med maten blir maten något lustfyllt och barnen blir nyfikna på den.

Läs mer om skolmaten

Vill du veta mer om hur måltiderna planeras och vad som styr kommunens inköp av råvaror? Läs mer här:

Bok om skolmat

Kommunens måltidsservice tar maten på mumsigt allvar och i boken "Våra goda måltider" berättar de om maten som serveras i våra skolor och den resan de gjort från halvfabrikatens tid till i dag då de serverar god och näringsriktig mat. Vill du ta del av boken digitalt, kontakta kommunen.

Sociala medier

Följ Halmstads kommuns måltidsservice på Instagram Länk till annan webbplats.: @halmstadmaltid. Där delar kockarna inom förskola, skola och äldreomsorgen med sig av bilder på maten.

Eu-flagga

Skolmjölken vi serverar finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket.