Alkohol, droger och spelande
Upplever du att alkohol, droger eller spel tar för stor del i ditt liv? Är du orolig för någon annan? Då kan du få hjälp av kommunen.
Vi arbetar både förebyggande och med behandling. All stöd och hjälp ger vi med respekt för dig som person. Du kan få hjälp oavsett om du är barn eller vuxen. Kommunen samarbetar med hälso- och sjukvården för att du ska få så heltäckande stöd som möjligt och rätt hjälp vid rätt tidpunkt.
Om du behöver hjälp med språket finns det möjlighet att få tolk.
Behandlingsenhetens servicetelefon
Om du vill komma i kontakt med kommunens öppenvård gällande behandling för alkohol, droger, spel om pengar så kan du ringa behandlingsenhetens servicetelefon, 0735-781808. Vi svarar på vardagar. Du har möjlighet att boka in några samtal för att få råd och stöd. Vi ger dig även information om vilka insatser du kan söka och få hjälp med ansökan.
Är du orolig för någon annan?
Finns det någon i din närhet som du misstänker har problem med missbruk eller beroende? Det kan vara en vuxen eller en ung person. I första hand, tipsa personen om att söka hjälp själv. Det brukar fungera bäst för att åstadkomma en förändring. Hjälper inte det, kan du göra en orosanmälan skriftligt eller muntligt. Kommunen följer upp alla anmälningar, oavsett hur de kommer in.
Vid akuta problem efter kontorstid, ring sociala jouren på 112.
Behandlingsenhetens servicetelefon, ring 0735-781808 på vardagar.
Stöd till dig som har problem
Vill du göra en förändring i ditt liv finns det olika typer av hjälp att få. Börja med att kontakta kommunen. Du får personlig service och insatser som passar just dig.
Hjälp från kommunen
Hos kommunen kan du få stöd på olika sätt, exempelvis:
- Samtal enskilt eller i grupp
- Hjälp att arbeta med dina relationer
- Hjälp med att lämna missbruket
När någon har problem med alkohol, droger eller spel påverkas även de som finns runt omkring. Därför kan alla berörda få hjälp utifrån sina egna behov och känslor.
Insatserna är kostnadsfria för dig som bor i Halmstads kommun. Om du är från en grannkommun är du också välkommen i mån av plats, mot en avgift som betalas av din hemkommun.
Du får möjlighet att prata med personer som varit i din situation och fått hjälp av kommunen.
Enskilda samtal
Dina behov styr hur många samtal du går på och hur de utformas. Till samtalen är du alltid välkommen att ta med de som betyder mycket för dig. Det är bra om fler än en person är involverade i behandlingen.
Gruppbehandling
I en gruppbehandling kan du få styrka och hopp genom andra. Det finns resurspersoner som medverkar i behandlingen med egen erfarenhet av att ha både befunnit sig i och tagit sig ur ett missbruk. Det finns grupper för olika ämnen:
- Motivation att göra en förändring
- Grundbehandling för att få kunskap och verktyg för att leva nyktert, drogfritt eller spelfritt
Du får även hjälp med att undvika återfall. Här kan du läsa mer om några av grupperna:
Personalen har tystnadsplikt (sekretess)
Frivilligorganisationer som kan stötta dig
Halmstads kommun har ett gott samarbete med brukarföreningarna inom missbruksvården. Samarbetet sker genom gemensamma utbildningar, gemensamma samarbetsgrupper samt genom att informera om varandras verksamheter. Tillsammans kompletterar verksamheterna varandra och ökar möjligheterna för individer att kunna göra varaktiga förändringar i livet.
Det finns flera frivilligorganisationer och föreningar som ger stöd och hjälp till dig som har missbruks- och beroendeproblem.
Stöd till anhöriga
När någon har problem med alkohol, droger eller spel påverkas även de som finns runtomkring. Det är därför viktigt att alla berörda kan få hjälp utifrån sina egna behov och känslor. Kommunen erbjuder stöd till dig som lever med eller stöttar någon som har problem med alkohol, droger eller spelande. Ni kan få hjälp var och en för sig och tillsammans.
Stöd till arbetsgivare
Om du behöver stöd på en arbetsplats, vänd dig i första hand till er företagshälsa.
Lagstiftning och utveckling av verksamheten
Om du är missnöjd med ett beslut
Om du inte är nöjd med de beslut som fattats, kan du överklaga inom tre veckor från det datum då du fick beslutet. Hur det går till står i beslutet.