Så arbetar vi med måltider
Är du nyfiken på vad som serveras på kommunens förskolor, skolor, äldreboenden och seniorrestauranger? Här kan du läsa hur vi väljer råvaror och vad vi gör för att minska matens klimatpåverkan och skapa hållbara måltider.
Här hittar du informationen om mat i enskilda verksamheter:
Måltidsservice i siffror
- Cirka 300 medarbetare arbetar inom kommunens måltidsservice, bland annat köksmästare, kockar och köksbiträden.
- Verksamheten består av 146 kök inom förskola, skola och äldreomsorg. Av dessa är 88 kök tillagningskök och resten mottagningskök.
- Varje dag lagas cirka 12 000 skolluncher, cirka 4 000 förskoleluncher och knappt 1 000 äldreomsorgsluncher. De serveras under två lunchtimmar.
- Under ett år levereras cirka 306 000 enportionslådor till eget boende.
Måltidsmodellen
Måltidsservice arbetar efter Livsmedelsverkets måltidsmodell. Den består av sex olika områden, som alla är viktiga för att de offentliga måltiderna ska skapa matglädje och bidra till hållbar utveckling: Måltiden ska vara god, trivsam, näringsriktig, säker, integrerad och miljösmart.
Så planeras måltiderna
Matsedelsgruppen, som består av kockar eller köksmästare, tar tillsammans med kostutvecklare fram matsedel för cirka åtta veckor i taget. De ser gemensamt till att ramar och rutiner följs för att få fram en näringsriktig och varierad matsedel med smakupplevelser.
Köksmästare och kockar har sedan möjlighet att ändra i recept, måltider och matsedel för att få en meny som passar i deras verksamheter. Verksamheterna har även matråd i förskola och skola och boenderåd inom äldreomsorgen.
Traditioner och nya influenser
Vi uppmärksammar våra traditioner, exempelvis jul, påsk och midsommar. Äldreboenden och seniorrestauranger har även måltid med guldkant en gång i månaden.
Vi introducerar även trender och mat från andra kulturer.
Mat från grunden
Målet är att laga så mycket som möjligt från grunden enligt Livsmedelsverkets definition. Det innebär att vi arbetar med oförädlade råvaror i relation till köket utrustningsnivå och tillgång till tid. Under 2023 lagades 77 procent av all mat från grunden.
Varje måltid utgår från tallriksmodellen Länk till annan webbplats., anpassad till målgruppen.
Hållbarhet
Samtliga kommuner i Halland tillsammans med Region Halland upphandlas livsmedel efter samma målsättningar. De livsmedel som upphandlas och köps in i Hallands offentliga verksamheter ska hålla hög kvalitet och vara ekonomiskt hållbara. I största mån ska livsmedel motsvara den höga nivån på djurskydds- och miljöhänsyn som den svenska lagstiftningen ställer.
Målsättningen är att Hallands offentliga matgäster ska kunna njuta av lokala råvaror. En hållbar produktion i hela ledet, från jord till bord.
Trivsamt att äta
En bra måltid är mer än maten på tallriken. Det är också viktigt att maten hamnar i magen på gästen och att det är trivsamt och rogivande vid matbordet. En lugn och stressfri miljö kan underlätta ätandet. För de äldre utgör måltiderna en tidskompass och ger dagen struktur och är en del av dagens aktiviteter. Smakupplevelsen påverkas också av att maten läggs upp vackert och presenteras på ett tilltalande sätt. Genom att arbeta med måltiden utifrån ett helhetsperspektiv kan varje förskola, skola och boende skapa de bästa förutsättningarna för att alla ska trivas vid matbordet.
Måltidsservice i sociala medier
Många av våra kök har egna konton på instagram. De använder hashtaggarna #halmstadmaltid Länk till annan webbplats. och #halmstadmatsvinn2 Länk till annan webbplats..