Bostäder och utveckling av Trönninge centrum
Pågående detaljplanering
- Förstudie
- Planförslag tas fram
- Samråd
- Granskning
- Planförslag antas
- Laga kraft
I Trönninge centrum finns planer på att bygga cirka 80 nya bostäder i flerbostadshus med fyra till fem våningar. I bottenplan planeras för centrumverksamhet i form av enklare verksamhet och småhandel. I planen ingår även ett nytt torg med grönområde.
Nya flerbostadshus
I Trönninge centrum vill fastighetsägaren bygga flerbostadshus med fyra till fem våningar. Totalt skulle det bli cirka 80 nya bostäder.
Fastigheten ligger i ett område som är utpekat som centrumnod i översiktsplanen Framtidsplan 2050. Kommunen har därför tagit fram ett förslag på ny detaljplan för att göra planerna möjliga.
Planen tillåter fyra till fem våningar, men översta våningarna mot gata och torg är indragna. I bottenvåningarna tillåts centrumändamål i form av enklare verksamhet och småhandel.
Bläddra i bildspelet för att se bilder från olika håll. Bilder: Fredblads Arkitekter.
Ett varierat bostadsutbud
Detaljplanen syftar även till att komplettera och bredda bostadsutbudet i Trönninge med tillgängliga lägenheter i flerbostadshus, vilket det idag råder brist på. Lägenheterna utformas för att vara tillgängliga för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga, vilket gör att fler kan bo bekvämt och tryggt.
Med fler flerbostadshus skapas möjligheter för en blandad befolkning – äldre kan bo kvar i området genom att byta till en lägenhet, unga kan flytta till mindre bostäder, och nya invånare får chans att slå sig ner i Trönninge.
Det ökade boendetätheten gör att fler vistas i området både dag och kväll, vilket bidrar till en levande och trygg miljö där gemenskapen kan växa.

Illustrationskarta över föreslagen utveckling av området. Befintlig- och planerad bebyggelse, torget och parken knyts samman visuellt genom en genomgående gestaltning.
Ett grönt och levande torg för Trönningeborna
Området får ett nytt torg som blir en grön och trivsam mötesplats, där människor kan träffas i en välkomnande miljö. Den nuvarande ytan som används som vändplats och återvinning omvandlas till ett multifunktionellt torg med bänkar, konst, planteringar och stämningsfull belysning. Här skapas plats för både spontana möten och evenemang!
Torget kommer att kopplas samman med de omgivande byggnaderna och de nya flerbostadshusen för att ge en enhetlig känsla i centrum. Befintliga träd bevaras i så stor utsträckning som möjligt och kompletteras med nya grönytor som både förbättrar miljön och hanterar regnvatten på ett hållbart sätt. Regnbäddar och nedsänkta grönytor hjälper till att samla upp och rena vatten, vilket minskar risken för översvämningar.
Med en genomtänkt kombination av konstnärliga och praktiska element blir Trönninges nya torg både vackert och användbart för alla som besöker det.
Trafik och hållbart resande
Den nya planen för Trönninge innebär en tätare och resurseffektiv bebyggelse, då infrastrukturen med vägar, gång- och cykelvägar redan finns på plats.
Trafiksäkerheten ska förbättras, särskilt för fotgängare och cyklister, genom åtgärder som upphöjda korsningar och sammanhängande markbeläggning, vilket skapar en tryggare och mer trivsam miljö.
Närheten till Trönningevägen och dess regelbundna busslinjer stödjer hållbart resande, och fler bostäder i området stärker underlaget för kollektivtrafiken. Nya cykelparkeringar och väderskyddade busshållplatser vid torget gör det enklare att välja miljövänliga alternativ.
Med den nya planerade gång-och cykelvägen längs Västra och Gamla vägen och över torget enligt Cykelplan 2022 kopplas planområdet med omgivningen och befintliga gång- och cykelvägar.
En del av Trönninge centrumstråk
Trönninge är ett område som växer och beräknas ha en kraftig befolkningsökning till år 2050. Det pågår flera olika, parallella projekt samtidigt inom orten och en strukturbild har tagits fram för att ge en gemensam målbild för alla dessa olika projekt.
Området ligger mitt i det utpekade centrumstråket som planeras sträcka sig genom orten från framtida tågstation ned till serviceklustret i sydväst och framtida bostadsområde där.
Tidsplan
Planförslaget har varit ute på samråd. Nu sammanställer kommunen synpunkterna och jobbar vidare med planen innan den går ut på granskning.
Steg i processen | Tidpunkt |
---|---|
Planuppdrag | 8 juni 2021 |
Samråd | Preliminärt 18 november–12 januari 2024 |
Granskning | Andra kvartalet 2025 |
Antagande | Fjärde kvartalet 2025 |
Laga kraft | Cirka 3 veckor efter att protokollet med antagandebeslutet har publicerats på kommunens anslagstavla, om inte beslutet överklagas. |
Tidsplanen är preliminär och kan komma att ändras.
Dokument
- Planbeskrivning med genomförandebeskrivning
Pdf, 4.4 MB.
- Plankarta
Pdf, 480.1 kB.
- Kartbilaga
Pdf, 551.1 kB.
- Illustrationskarta
Pdf, 4.1 MB.
- Undersökning av betydande miljöpåverkan
Pdf, 668.8 kB.
- Bedömning av sociala konsekvenser
Pdf, 205.3 kB.
Utredningar
- Översiktlig dagvatten- och skyfallsutredning
Pdf, 25.8 MB.
- Dagvattenutredning Trönninge 11:130
Pdf, 2.1 MB.
- Dagvattenutredning Trönninge 11:93, 25:1 och 6:11
Pdf, 2.5 MB.
- Geoteknisk undersökning (PM)
Pdf, 1.4 MB.
- Markteknisk undersökningsrapport Geoteknik (MUR)
Pdf, 3.5 MB.
- Solstudie
Pdf, 6.4 MB.
- Strukturplan för Trönninge centrumstråk
Pdf, 2.5 MB.
Karta över området
Planområdet ligger i Trönninge, cirka 8 kilometer sydost från Halmstad centrum.

Området heter TC1 i kartan kartan här nedanför.