Björkeslätt – nytt bostadsområde norr om Sofieberg
Pågående detaljplanering
- Förstudie
- Planförslag tas fram
- Samråd
- Granskning
- Planförslag antas
- Laga kraft
I norra Halmstad finns det planer på att bygga ett nytt bostadsområde med cirka 800–900 bostäder, skola och äldreboende.
Området kommer att ha en hållbar profil. Det innebär bland annat att vattenmiljön ska skyddas, att det ska gå att resa hållbart till och från bostadsområdet och att dagvattensystemet ska vara robust.
En övergripande målbild har tagits fram
En övergripande strukturplan har tagits fram för området. Den ska användas som ett vägledande underlag och stöd vid kommande detaljplanläggning.
Än är det för tidigt att beskriva exakt hur området kommer att se ut i framtiden. I strukturplanen finns områdets omvandling presenterat med breda penseldrag. Den redovisar hur området skulle kunna se ut när det gäller exempelvis gator, grönska, stadsrum, bebyggelse och dess koppling till omgivningen.

Förslag till övergripande struktur för området
Fem övergripande mål
Fem inriktningar ska prägla den fysiska planeringen av platsen:
- Effektivt markutnyttjande för god bebyggd miljö och levande stadsmiljö
- Värna vattenmiljön
- Hänsyn till platsens grundvatten
- Ett robust dagvattensystem
- Hållbara vardagsresor
Utöver dessa är ytterligare två områden viktiga för området:
Blandade bostadsformer
Bebyggelsen föreslås bli en blandning av flerbostadshus, radhus och en mindre andel villor. För att komplettera närliggande stadsdelar som innehåller i huvudsak äganderätter föreslås stadsdelen innehålla en högre andel flerbostadshus med hyresrätter. Fördelningen för hela stadsdelen föreslås vara 60 procent flerbostadshus, 35 procent radhus eller kedjehus och 5 procent villor.
Den högre andelen flerbostadshus innebär att det blir en högre koncentration av befolkning i områdets kärna vilket kan skapa underlag för service och en levande stadsdel.
Högre hus utnyttjar marken väl
Den nya bebyggelsen i området ska vara blandad med en effektiv markanvändning. Bebyggelsen föreslås variera i höjder mellan 3–4 våningar för flerbostadshus i de centrala delarna av området till lägre radhus och villor i två våningar. Även den lägre bebyggelsen med småhus och radhus tillåts bli högre istället för att breda ut sig på marken för att marken ska utnyttjas så eff ektivt som möjligt. Tomterna är små men tillräckligt stora för att inrymma de behov som finns.
Nya grönområden
Nya grönområden skapas som knyter an till befintlig grönstruktur i området. Ett större sammanhängande område i områdets sydöstra del bevaras som grönområde som skydd för dricksvattentäkten.
Området har extremt hög sårbarhet vilket riskerar att påverka infiltration till dricksvattentäkten negativt om det bebyggs. Grönområdet blir också en resurs i området då tillgången till grönytor i de norra stadsdelarna som helhet är begränsad.
Områden för dagvattenhantering föreslås i utkanten av bebyggelsen med smalare gröna stråk som sammanlänkar bebyggelsen med grönstrukturen i området.
De gröna områdena kan ha flera funktioner såsom exempelvis rekreation, dagvattenhantering och ekosystemtjänster.

1. Nytt större parkområde skapas.
2. Dagvattenhantering.
3. Grönstråk som kopplar samman områdets grönstruktur.
4. Koppling mot grönområden söderut (Galgberget) bör förstärkas.
Ny grundskola
Det kommer sannolikt att behövas en ny grundskola i området, men hur stor skolan behöver vara är inte klart ännu. Det pågår en utredning för hur elevflöden och skolornas upptagningsområden ska se ut framåt.
Målsättningen är att skapa en mer blandad elevsammansättning, vilket är en del i målet till att nå en mer jämlik skola och minskad segregation. I strukturplanen finns därför avsatt plats för en större grundskola från förskoleklass till årskurs 9 med flera
paralleller.
Förskola och äldreboende nära varandra
Det finns behov av totalt 12 avdelningar förskola i området fördelade på två förskolor. Det finns även ett behov av äldreboende med 60 platser i området. Möjligheten att skapa kombinerat kök för de olika kommunala verksamheterna ska studeras för att ge mervärden och verksamheterna behöver därför placeras med närhet till varandra.Möjligheten att inrymma en förskola i bottenvåningen på äldreboendet bör studeras vidare särskilt med fokus på behov av utemiljö.
Det finns vidare behov av två gruppbostäder inom området. Då de även fungerar som arbetsplatser är det viktigt även här med en placering med närhet till kollektivtrafikhållplatser.
Kommersiell service
I en ny stadsdel med bostäder för runt 2000 nya invånare kommer att finnas underlag även av kommersiell service. I hur stor omfattning är oklart då dagens handlingsmönster är i förändring.
I strukturplanen föreslås kommersiell service möjliggöras i anslutning till centrumnoden främst i bottenplan på flerbostadshusen. Läge för exempelvis utlämningsställe för E-handel kan även bli aktuellt i området.
Trafik
Tidsplan
Innan byggnation kan komma igång behövs detaljplaner tas fram för området. Att ta fram en ny detaljplan tar normalt flera år då många utredningar ska göras. Först ut att detaljplaneras blir området närmast befintlig bebyggelse. Arbetet har påbörjats under hösten 2022.
Projekt inom området
Karta över området
Vill du veta mer?
Vill du läsa strukturplanen i sin helhet kan du kontakta kommunen.