Klimatanpassning
Översvämning, skyfall och extremvärme. I Halmstad har vi redan fått en föraning om vad klimatförändringar kan ställa till med. Nu förbereder vi oss för ett varmare klimat, bland annat genom den plan för klimatanpassning som kommunfullmäktige har antagit. I denna finns en rad åtgärder för att minska vår sårbarhet. Det finns också mycket som du som invånare kan göra.
Vi måste minska vår sårbarhet
Klimatanpassning handlar om att minska vår sårbarhet när klimatet blir varmare. Vi behöver skydda oss mot återkommande värmeböljor och översvämningar från skyfall, hav och vattendrag. Fram till 2100 beräknas havets medelvattennivån öka med ungefär en meter.
Halmstad påverkas redan idag
Redan idag påverkas olika orter i Halmstads kommun av det ändrade klimatet. Denna påverkan väntas bli förvärrad av framtida klimatförändringar.
- Halmstads läge långt in i Laholmsbukten gör staden extra sårbar för översvämningar. Det innebär en förhöjd risk för extrema havsvattennivåer.
- Det uppstår lättare extremt höga flöden i vattendragen. Detta har gett större konsekvenser de senaste åren jämfört med tidigare och orsakat översvämningar i Åled, Sennan, Oskarström och Getinge.
- Somrarna har längre värmeböljor än tidigare och många invånare, framförallt de äldre, har svårt att hantera värmen.
- Längre perioder än förut utan regn har lett till minskade grundvattennivåer. Detta har i sin tur medfört dricksvattenbrist.
Skyddsåtgärder blir lönsamma på sikt
Genom att planera för en hållbar samhällsutveckling och genom långsiktigt kloka åtgärder i dag, kan Halmstads kommun undvika stora kostnader och bakslag i framtiden. Klimatanpassning ska därför vara ett givet inslag när vi planerar bebyggelse och infrastruktur, som vägar eller vatten- och avloppssystem. Men också vid rutiner inom vård- och omsorg, vid säkerhetsfrågor och elförsörjning.
Samhällsekonomiskt är skyddsåtgärder lönsamma, jämfört med de kostnader som exempelvis fler översvämningar kan orsaka för enskilda och för hela samhället.
Klimatanpassning kan ge fördelar
Klimatåtgärder kan också tillföra andra värden. Exempelvis kan klimatskydd utformas som sittplatser längs med Nissan, som upphöjda strövområden längs havet och grönområden i staden.
Skydda din fastighet
Plan för klimatanpassning – med särskilt åtgärdspaket för utsatta orter
Kommunen har tagit fram en klimatanpassningsplan. Denna tar höjd för förväntade klimatförändringar år 2100. I planen pekas de områden i kommunen ut som är mest utsatta för översvämningsrisk. Orterna har identifierats i samband med kommunens arbete med översiktsplanen Framtidsplan 2050.
För varje område finns ett åtgärdspaket. Det handlar om att anpassa byggnader, skydda viktiga samhällsfunktioner, flytta verksamheter till säkrare platser, skapa samverkan och utreda för att ta fram kloka strategier. Genomförandet av åtgärderna ska ske under en lång tidsperiod, några de närmaste åren, några fram till 2050.
Fem fokusområden för kommunens arbete
I klimatanpassningsplanen har kommunen valt ut fem fokusområden. För vart och ett av dessa finns ett åtgärdspaket med prioriteringsordning, tidsplan och preliminära kostnadsberäkningar.
Ladda ner planen
Planen har tre delar.
- Nulägesanalysen Pdf, 4.2 MB. visar förväntade framtidsscenarier utifrån aktuell forskning Antogs oktober 2020.
- Kommunfullmäktiges plan för klimatanpassning Pdf, 401.4 kB. visar den politiska ambitionen och inriktningar för arbetet med klimatanpassning. Antogs den 28 oktober 2021.
- Kommunstyrelsens plan för klimatanpassning Pdf, 1 MB. består av geografiska strategier, åtgärdsförslag, kostnadsberäkningar och tidsplan. Planen antogs den 23 november 2021.