Energi och klimat
Energi- och klimatfrågan är en av de största utmaningarna som världen står inför. Utsläppen av växthusgaser behöver minska i en betydligt snabbare takt för att nå den globala klimatöverenskommelsen som gjordes i Paris december 2015.
I detta arbete är Halmstads kommun en viktig aktör, med stor möjlighet till påverkan. I "Plan för energi och klimat" redovisar kommunen strategier för att minska klimatpåverkande utsläpp på kort och lång sikt. En uppföljning av arbetet med planen har gjorts våren 2024.
Kommunerna har ett särskilt ansvar
I det svenska arbetet för att nå Parisavtalets mål har Halmstad och alla andra kommuner ett särskilt ansvar. Vi har det genom våra olika roller som myndighetsutövare, informatör, fastighetsägare, arbetsgivare, ägare till energibolag med mera.
Som kommun kan vi också stimulera fler aktörer till hållbara lösningar, exempelvis genom tydliga målsättningar, upphandlingskrav och samverkan.
Flera fördelar med minskade utsläpp
Ett offensivt arbete i Halmstads kommun, där vi energieffektiviserar och fasar ut fossila energislag, kan dessutom ge oss andra fördelar. Vi kan få en god utveckling när det gäller exempelvis luftkvalitet, hälsa, påverkan på vatten och förbättrade arbetsvillkor, och vi kan stimulera till start av fler innovativa hållbara företag.
Det är bråttom att minska utsläppen
Förenta nationernas (FN:s) klimatpanel IPCC bedömer att det krävs omfattande utsläppsminskningar för att nå målen i Parisavtalet. Nettoutläppen av växthusgaser behöver vara noll år 2050 för att begränsa uppvärmningen till 1,5 grad.
Vi har redan passerat 1 grads uppvärmning av planetens medeltemperatur. Konsekvenserna av ett förändrat klimat är påtagliga.
Utsläppskällor i vår kommun
Halmstads utsläpp av växthusgaser har minskat de senaste decennierna. Men det behöver gå snabbare om vi ska klara Parisavtalets mål.
Vi bidrar dessutom till utsläpp i andra delar av världen. Produkter som vi använder släpper ut växthusgaser när de tillverkas och transporteras. De utsläppen redovisas inte i den lokala utsläppsstatistiken.
Plan för energi och klimat
I kommunfullmäktiges Plan för energi och klimat från 2021 redovisas Halmstads situation. Här finns också målsättningar och insatser för att minska utsläppen.
Kommunen kan främst styra utvecklingen i sina egna verksamheter, men med Plan för energi och klimat uttrycker vi en målsättning för hela Halmstads kommun. Vi behöver – tillsammans – arbeta för att vår kommun ska bidra till att nå nationella och globala mål på energi- och klimatområdet.
Fyra fokusområden i planen
Plan för energi och klimat anger fyra fokusområden för arbetet för en energismart och fossilfri kommun. De målsättningar och åtgärder som finns i planen ska ge effekt både inom kommunens förvaltningar och bolag, bland invånare och bland andra samhällsaktörer.
Uppföljningen av planen våren 2024
Våren 2024 har arbetet med mål och åtgärder i energi- och klimatplanen följts upp. Uppföljningen visar att Halmstad är långt ifrån att nå planens målsättning om att minska utsläppen av växthusgaser i en takt som bidrar till att Parisavtalet uppnås.
Enligt den koldioxidbudget som togs fram för något år sedan (se ovan) skulle Halmstads utsläpp ha behövt minska med cirka 15 procent per år från 2020 för att nå Parisavtalet. Men perioden 2019–2021 har de i stället minskat med drygt 3,1 procent.
Eftersom transporterna, främst personbilar, står för en stor del av utsläppen så kommer även den sänkta reduktionsplikten att påverka den totala mängden utsläpp negativt de kommande åren.
Nedan kan du läsa en kort sammanfattning av uppföljningen inom planens olika fokusområden.
Klimatbokslut – en årlig uppföljning
Även det klimatbokslut som kommunen årligen tar fram är att ett sätt att följa upp arbetet. Även flera kommunala bolag gör klimatbokslut.