Bostadsförsörjning och utbyggnad
Alla ska kunna bo i en bra bostad. Halmstad förväntas växa kraftigt och har redan ett underskott på bostäder med trångboddhet som följd. Vi behöver bygga runt 800 bostäder per år för att möta behovet. Staden kommer växa inifrån och ut i stora områden. Orterna utanför tätorten byggs ut etappvis, utifrån sina unika förutsättningar.
Riktlinjer för bostadsförsörjning och utbyggnadsplan – digital kartversion
I utbyggnadsplanen ser du vad som ska byggas var, uppdelat i femårsperioder, fram till år 2050.
Förslaget finns som en digital kartbaserad plan och lämpar sig bäst att läsa i det formatet. Där kan du både läsa riktlinjerna som text och klicka dig fram i kartan och läsa om vad som planeras för olika delar av kommunen.
Vi behöver bygga ikapp
Halmstad har i nuläget ett underskott av bostäder, vilket bland annat leder till trångboddhet. Bostadsområden som är socioekonomiskt svaga är mer utsatta.
Barnfamiljer är i hög utsträckning drabbade och det finns ett samband mellan trångboddhet och sämre förutsättningar att klara skolan, vilket bidrar till att barn i Halmstads kommun har olika förutsättningar i livet. Det är därför av mycket stor vikt att komma till rätta med underskottet av bostäder.
Övergripande mål för bostadsförsörjningen
- Planera med beredskap för en växande befolkning
- Prioritera klimatutmaningen
- Prioritera jämlikhetsutmaningen
- Prioritera infrastruktur för en ny tid
Så möter vi bostadsbehovet
Planerade utbyggnadsprojekt
Det byggs inte bara bostäder utan kommunen planerar samtidigt även för ny infrastruktur, offentlig service som skolor och äldreboenden, VA-utveckling (vatten och avlopp) och verksamhetsmark.
Här är ett urval av utbyggnadsprojekt som kommer att ske följade femårsperioder.
Analysunderlag
Ett stort analysmaterial har tagits fram som underlag till riktlinjerna för kommunens framtida bostadsförsörjning. Här är ett kort urval ur innehållet (statistik från februari 2023):
Tidsplan
Planen har vunnit laga kraft. Riktlinjerna- för bostadsförsörjning och utbyggnadsplan behandlar tidsperioden fram till år 2050. Riktlinjerna kommer sedan kontinuerligt följas upp och uppdateras för att utbyggnadstakten ska stämma med bostadsbyggnadsbehovet, vilket kan variera över tid.
Under samrådet fick allmänhet och remissinstanser möjlighet att tycka till. Synpunkter som kom in har sammanställts och bemöts i en samrådsredogörelse. Du hittar den och andra handlingar under rubriken Dokument längre upp på sidan.
Steg i processen | Tidpunkt |
---|---|
Samråd | 16 maj–21 juni 2023 |
Antagande | Antagen av kommunfullmäktige 26 oktober. |
Laga kraft | 30 maj 2024 |