Energi- och klimatrådgivning

Tycker du att elräkningen är hög och vill ha tips på hur du kan spara energi eller producera din egen el? Undrar du vilka bidrag som finns för energisparande åtgärder? Kontakta en energi- och klimatrådgivare kostnadsfritt.

Energi- och klimatrådgivningen är oberoende och öppen för allmänhet, företag och organisationer i Halmstads och Laholms kommuner. Förutom enskild rådgivning riktar sig energi- och klimatrådgivningen också mot grupper till exempel vid deltagande i mässor och föreläsningar.

Spartips

Digitala energiföreläsningar 2021

Energi- och klimatrådgivarna i Halland välkomnar dig till kostnadsfria föreläsningar på temat energi och klimat. Alla föreläsningar är digitala så att du kan delta från din egen dator. Du kan ställa frågor via chatten eller muntligt direkt till föreläsaren.

Föranmälan krävs. Efter anmälan får du en länk till föreläsningen.

Vilket klimatsmart drivmedel är bäst för dig? – 22 september

Christoffer Aalhuizen berättar om vilka förnyelsebara drivmedel som finns, hur de hänger ihop och vad som är bra att tänka på innan du köper en klimatsmart bil.

Kanske är en gasbil något för dig? Kanske en elbil? Eller kanske inte någon bil alls?

Christoffer är civilingenjör i energisystem, styrelseledamot i Gröna Bilister och doktorand inom elektromobilitet på Uppsala universitet.

Datum: 22 september 2021
Tid:
18.00–19.00 (incheckning 17.45–18.00)

Samma dag som föreläsningen skickar vi dig en länk till teamsmötet.Har du frågor kontakta Charlotta Lyding 0720-84 94 00 eller Clara-Bella Bergman 0790-62 56 59

Elavtal och elkostnader – få kunskaper om möjligheterna att sänka dina elkostnader – 7 oktober

Energiexpert Rosa Özgen Sundin berättar hur du kan läsa din elräkning, välja rätt elavtal och minska dina elkostnader! Hon kommer också lära dig att förstå vilka mekanismer som styr elpriset, vad som utgör elkostnader och hur du påverkar dina kostnader på bästa sätt.

Datum: 7 oktober 2021
Tid:
kl. 18.00–19.00 (incheckning 17.45–18.00)

Samma dag som föreläsningen skickar vi dig en länk till teamsmötet eller så får du ett telefonnummer som du kan ringa om du bara vill lyssna på föreläsningen.

Har du frågor kontakta Ali Zeraatkar på telefon: 0300-83 54 01

Isolering och bättre fönster

– öka värdet och sänk kostnaderna för ditt hus – 14 oktober

Håkan Alnebratt är certifierad energiexpert och energikartläggare och kommer att ge oss tips och råd på lönsamma åtgärder vid olika byggnadsdelar. Han berättar hur man smartast energieffektiviserar sitt hus och på vilket sätt man kan spara långsiktigt samtidigt som värdet på huset ökar.

Datum: 14 oktober 2021
Tid:
kl. 18.00–19.00 (incheckning 17.45–18.00)

Samma dag som föreläsningen skickar vi dig en länk till teamsmötet eller så får du ett telefonnummer som du kan ringa om du bara vill lyssna på föreläsningen.

Har du frågor kontakta Ali Zeraatkar på telefon: 0300-83 54 01

Bra ventilation sparar energi och din hälsa – 11 november

Visste du att inomhusmiljön har stor påverkan på vår hälsa?

Visste du att du kan spara 30–40 % av dina uppvärmningskostnader genom att ha bra ventilation?

Britta Permats, VD för branschorganisationen Svensk ventilation, föreläser om vikten av rätt ventilation.

Datum: 11 november 2021
Tid:
kl. 18.00–19.00 (incheckning 17.45–18.00)

Har du frågor kontakta Susanne Boglert 0300-83 59 02

Arrangör: Energi- och klimatrådgivarna i Halland i samarbete med Energikontoret Region Halland.

Bidrag och skatteavdrag

Grön teknik

Som privatperson kan du få skattereduktion för grön teknik. Du kan få 15 procent av kostnaden i skattereduktion för installation av nätanslutet solcellssystem, 50 procent av kostnaden i skattereduktion för system för lagring av egenproducerad elenergi och 50 procent av kostnaden för laddningspunkt för elfordon. Skattereduktion ges på kostnad för arbete och material. Du kan som högst få 50 000 kr per person och år.

Du hittar mer information om grön tekniklänk till annan webbplats på Skatteverkets webbplats.

ROT-avdrag

Du kan få skatteavdrag för arbetskostnaden för reparationer om- och tillbyggnader. Till exempel arbetskostnad vid byte av fönster, tilläggsisolering med mera.

Du hittar mer information om ROT-avdraglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster på Skatteverkets webbplats.

Miljövänligare alternativ till uppvärmning med olja

De allra flesta har bytt ut den gamla oljepannan mot fjärrvärme, pellets eller värmepump, men i Halmstads och Laholms kommun finns det fortfarande villaägare som har en oljepanna. Det finns flera alternativ som är bättre än olja för både plånboken och miljön. Kontakta kommunen så hjälper vi dig med kostnadsfri rådgivning.