Transport och infrastruktur
Hur ska Halmstads kommun planera långsiktigt och hållbart för vägar, järnvägar, gång- och cykelstråk och annan infrastruktur? I takt med att Halmstads kommun växer måste transportsystemet anpassas för att hänga med i befolkningsökningen. I plan för transportsystemet prioriteras hållbara och yteffektiva färdsätt.
Resvanor spelar roll
När Halmstad växer och blir tätare ska fler människor samsas om samma yta. I den allt större staden blir det än viktigare att fundera på hur och till vad den gemensamma ytan ska användas.
Uträkningar har gjorts som bygger på att invånarna år 2050 i genomsnitt gör samma antal resor som idag, det vill säga 2,6 resor per person och dag. Kommunen kan inte tillföra vägkapacitet i samma utsträckning som skulle behövas för att tillgodose resbehov för 150 000 invånare om resvanorna ser ut som de gör idag. Därför behövs det att fler personer väljer hållbara resesätt som gång, cykel och kollektivtrafik.
Att resa och förflytta sig innebär att ta plats. De olika färdsätten tar olika mycket plats och genom en målstyrd trafikplanering kan kommunen möta framtiden på ett hållbart sätt.
Målet är att fler ska resa hållbart
En utgångspunkt för vår planering är att Halmstads kommun arbetar för att uppfylla sin del av Parisavtalet. Transportsektorn står för mer än hälften av de totala koldioxidutsläppen i Halmstad och personbilarna är den enskilt största utsläppskällan.
Med energieffektivare fordon och ökad andel förnybara bränslen har utsläppen minskat de senaste åren, men för att nå riksdagens mål till 2030 krävs ytterligare insatser. Hur vi utformar våra fysiska miljöer och vilka färdsätt som
prioriteras kan få stor påverkan på kommunens totala utsläpp av klimatpåverkande gaser.
Gång, cykel och kollektivtrafik prioriteras
Kommunens plan för transportsystemet fokuserar därför på de yteffektiva och hållbara färdsätten där prioriteringen är gång, cykel, kollektivtrafik och bil i nämnd ordning.
Ambitionen är att minska motortrafiken i centrum för att frigöra ytor för andra hållbara färdsätt.
Det övergripande målet är att hälften av Halmstadbornas resor år 2050 sker med bil och att resterande sker med mer hållbara färdsätt.
Arbetar aktivt med alla trafikslag
Kommunen arbetar målstyrt, övergripande och långsiktigt med alla trafikformer. De knyts samman och hållbara och yteffektiva transporter prioriteras.
Det är viktigt att ha en flexibel planering för att ta tillvara på digitalisering, teknikutveckling och kommande framtida behov.
Transportsystemet ska vara trafiksäkert, tryggt och tillgängligt för samtliga grupper.
Plan för transportsystemet
Kommunen har tagit fram en plan för hur transportsystemet ska utvecklas mot år 2050. Den här sidan är en sammanfattning av planen. I de fullständiga dokumenten finns mer detaljer med kartor.
Planen ska användas som styrdokument i den efterföljande planeringen och ge vägledning, såväl internt som externt.
Ladda ner och läs planen
Plan för transportsystemet består av två delar:
Del 1: Transportstrategi mot 2050 Pdf, 1.5 MB.
Strategin är antagen av kommunfullmäktige och anger utmaningar och mål som sätter riktning för utvecklingen framöver.
Del 2: Transportplan mot 2050 Pdf, 4.6 MB.
Exempel på livsrum Pdf, 864.3 kB. (bilaga)
Planen är beslutad av kommunstyrelsen och är en mer fördjupad operativ del där målen bryts ner och blir mer detaljerade och geografiska genom planeringsinriktningar.