• Halmstads webbplatser

Kulturkvarter på Österskans

Österskans 1

Strategiskt planeringsdokument

Status

  • Uppstart
  • Planförslag tas fram
  • Samråd
  • Granskning
  • Planförslag antas
  • Laga kraft

En ny förstudie visar att visionen att samla kulturhus, kulturskola, kongress och hotell på Österskans är möjlig att förverkliga. De önskade verksamheterna bedöms rymmas på platsen som då kan bli en ny central mötesplats för kultur, evenemang och service. Samtidigt återstår viktiga frågor att hantera i nästa steg – men potentialen att stärka stadskärnans attraktionskraft och Halmstads kulturliv är stor.

Illustration över Österskans med ett område utmärkt mellan Nissan, biblioteket, teatern och Nolltrefem.

Visionsbild över Kulturkvarter Österskans med möjligt byggbart område. Platsen ska inte byggas igen helt, utan de nya byggnaderna kan delas upp i flera för att ge plats åt parker, torg och stråk att röra sig på utomhus. Tillsammans med befintliga kulturinstitutioner skapas förutsättningar för kulturella möten, samverkan och evenemang som lockar en bred målgrupp av invånare och besökare. Illustration: Sara Bauer och Johanna Glán Vincenze

Visionen: kulturkvarter Österskans

Genom att bygga kulturhus, kulturskola, hotell och kongress på Österskans som hänger ihop med befintliga verksamheter, kan området bli en levande, dynamisk plats där kultur och kreativitet frodas. Närheten till intilliggande kulturinstitutioner skapar förutsättningar för kulturella möten, samverkan och evenemang som lockar en bred målgrupp av invånare och besökare.

Visionen kan sammanfattas: Skapa trygghet, länka samman östra och västra Halmstad för att öka stadens sociala hållbarhet. Bidra till att vända staden mot Nissan. Aktivera platsen och stärka centrum som mötesplats vilket är ett viktigt politiskt mål i Framtidsbild 2050.

Läs mer om visionen

Genom att bygga kulturhus, kulturskola, hotell och kongress på Österskans som hänger ihop med befintliga verksamheter, kan området bli en levande, dynamisk plats där kultur och kreativitet frodas. Närheten till intilliggande kulturinstitutioner skapar förutsättningar för kulturella möten, samverkan och evenemang som lockar en bred målgrupp av invånare och besökare.

Genom att ta ett helhetsgrepp om miljön får parkerna och det gröna en självklar plats i kvarteret och kan användas för utomhuskonserter och andra kulturella evenemang. Helheten blir en levande del av staden – en kulturnod. En central kulturnod gynnar inte bara dagens invånare utan även framtida generationer. Här kan gammalt och nytt mötas. Kulturarvet kan vårdas samtidigt som nya uttryck kan växa fram.

”Genom att utveckla Österskans som central kulturnod, skapas en plats och ett landmärke som stärker Halmstads identitet men också Österskans identitet som mötesplats genom alla tider. Kulturen sätts i första rummet och används som dragningskraft för att utveckla en mötesplats för människor, näringsliv och stadsliv i centrum. Visionen är att Österskans ska vara trygg och attraktiv plats som sjuder av liv, en självklar plats för alla som bor i eller besöker Halmstad.”

Halmstads sex kommunråd står vid äventyrsgolfbanan på Österskans. I bakgrunden syns Halmstads teater.

Visionen har en bred politisk förankring och beslutades hösten 2024. Halmstads kommunråd vid pressträff på Österskans: Andreas Ahlqvist (SD), Stefan Pålsson (S), Ella Kardemark (KD), Victor Rundqvist (C), Simon Lindgren (M) och Uszula Hansson (S).

Förstudien visar att visionen är möjlig

Förstudien har tagits fram för att undersöka om det är möjligt att förverkliga visionen om ett kulturkvarter på Österskans – med kulturhus, kulturskola, hotell och kongress i samma område. Resultatet är att det går, volymerna får plats, under vissa förutsättningar.

Förstudien är uppdelad i tre delar: verksamhet och samband, bygga och finansiera. Syftet har varit att identifiera vilka möjligheter och utmaningar som finns inom varje område, på ett övergripande plan. På den här webbsidan hittar du ett urval och en förenklad sammanfattning av förstudien.

Läs hela förstudien (PDF)

Verksamheter och samband

"Kulturkvarter Österskans" är tänkt att möta framtidens behov i ett växande Halmstad. För att visionen ska bli verklighet visar analysen att varje befintlig verksamhet på platsen kan och har behov av att utvecklas, samt att nya verksamheter, kommunala och kommersiella, ska tillkomma.

Illustration över alla verksamheter tillsammans i syfte att kunna jämföras med varandra storleksmässigt.

När flera publika, ideella och kommersiella funktioner samlas i ett centralt läge skapas synergieffekter mellan kultur, evenemang, möten och besöksnäring. Förslaget skulle kunna bidra till stadskärnans attraktivitet, identitet och tillgänglighet, samtidigt som det breddar utbudet av lokaler för kulturaktörer.

Nedan beskrivs de verksamheter och samband som bedömts ingå i visionen kulturkvarteret för att skapa maximalt med synergieffekter.

Kulturhus

Konvent- och kongresshall

Arbetsvolym 1 350 kvm, höjd 16 meter

Kulturhusets största lokal och scen. En mångsidig lokal. Professionell gästspelsscen med kortare startsträcka vid evenemang jämfört med en arena.

Här finns kapacitet att ta emot sittande publik upp till 1 400 personer, varav 300 i skjutbar gradäng, samt 300 på balkong.

Lokalen kommer även fylla ett stort behov av lokal för stående publik med större kapacitet, vilket saknas i Halmstad idag.

Storleken ger möjlighet att arrangera näringslivsgalor, större konferenser, konvent, kongresser, kommunens återkommande valevent för förstagångsväljare, chefsdagar, revy och möten.

Konserthall

Arbetsvolym 600 kvm, höjd 8 meter

Akustiskt och visuellt anpassad för klassisk musik, akustisk musik och körer såsom Konsertsalen på Kulturhuset Najaden.

Med scenkapacitet att ta emot en fullstor symfoniorkester med stor slagverkssektion. Publikkapacitet jämlik nuvarande konsertsal, cirka 400 sittande, fast gradäng.

Blackbox

Arbetsvolym 625 kvm, höjd 8 meter

Blackbox med flexibel yta och flyttbar gradäng som ger en publikkapacitet på 200 sittande eller 400 stående. Används både för dansuppvisningar, konserter, teater, möten samt mindre konvent och kongresser. Är en vidareutveckling av Foajéscenen på Kulturhuset Najaden idag.

Barnens scen

Arbetsvolym 240 kvm, höjd 8 meter

Anpassad för kulturverksamhet för de allra minsta, både till materialval, utformning och skala. Efterfrågan på en sådan scen är mycket stor och kommer användas både av regionen, biblioteken, kulturskolan, skapande skola samt av föreningslivet.

Kapacitet 150 personer. Prognosen är att denna scen kommer vara en av de mest frekvent bokade i huset.

Konsthall

Arbetsvolym 400 kvm, höjd 8 meter

Konsthall anpassad för samtidskonst med tillhörande konstpedagogisk verkstad. 400 kvm utställningsyta. En verksamhet som idag finns på Stadsbiblioteket.

Foajé och inre kopplingar och flöden

Arbetsvolym 3 000 kvm, höjd 4 meter och uppåt

Flexibla ytor som kopplar till central punkt för alla olika flöden och mellan olika delar. En tydlig och lättorienterad yta som även ska kunna delas upp och funktionellt användas för olika teman.

Den publika foajén ska kunna husera cirka 1 700 personer samtidigt som den ska vara omställningsbar och delbar. Vidare behöver den estetiska grundgestaltningen vara hög och tillåtande för omvandling från “vardag till fest”. Möjlighet till scen, uppspelsyta, utställningsrum, middagsdukning, pausmingel med flexibla barer ska finnas.

De ej publika ytorna innefattar bland annat loger, backstage, teknikrum samt utrymmen för kapprum, toaletter, städ, förråd, biljettstation, informationsdisk, barservering behöver inrymmas med bibehållen funktion och flexibilitet (cirka 1 000 kvm).

För överblickbarhet, tillgänglighet och trygghet behöver ytorna kunna planeras utan gömda utrymmen.

Gränsdragning ska vara osynlig för besökaren men tydlig för verksamheterna:
Med biljett (access) kommer du hela vägen, utan biljett och access kommer du ”lagom” långt. Besökaren ska känna att den rör sig fritt och den som arbetar i huset rör sig fritt, välordnade flöden utan konflikter.

Kulturskola

Dramasalar
Två dramasalar på vardera 130 kvadratmeter. tillsammans med förråd och loger. Verkstad för scen, kostym, rekvisita. I första hand för dramaundervisning men under veckoslut och lov även möjliga att använda för andra teatergrupper och verksamheter.

Danssalar
Fyra danssalar på vardera 130 kvadratmeter med anpassade och sviktande golv, spegelväggar och god takhöjd. Omklädning i nära anslutning. För dansundervisning i första hand.

Kulturskolans undervisningsrum
Undervisningsrum av olika slag för alla de ämnen som kulturskolan undervisar i. Cirka 35 lektionsrum, mellan 18–35 kvadratmeter. Dessa måste vara akustikbehandlade, överhörningssäkrade, ändamålsenligt utrustade, logistiskt välplacerade med egen elevingång. Med fördel inredda så de även kan användas på tider då det inte sker någon undervisning.

Bild- och formsalar
Tre rum på vardera 60 kvadratmeter. Ligger i direkt anslutning till keramikrum och grafikrum på 25 kvadratmeter vardera. Även de med separata ingångar. Närheten till konsthallen främjar samarbete. Stora förvaringsytor som är ändamålsenliga för verksamheten.

Ensemblerum
Fem rum på 130–160 kvadratmeter för ensemblespel och orkesterverksamhet. Stora, akustikbehandlade och med god takhöjd, rum för både undervisning och uppspel. Separat utrymme för större instrumentförvaring.

Administration
Ett antal kontor tillsammans med kök, vilorum, personalrum och personaltoaletter som har en tydlig gränsdragning gentemot de publika delarna. Separat entré för kulturskolans elever och vårdnadshavare för att skapa trygghet och enkelt hantera parallella verksamheter.

Befintliga verksamheter

Halmstads Teater

Ett nytt kulturhus i samverkan med Halmstads Teater skapar flera fördelar. Gemensamma ytor för teknik, logistik, personal och servicefunktioner stärker både platsen och verksamheterna.

Fler bokningsbara lokaler för evenemang, möten och konferenser – tillsammans med grupprum, mindre salar och gott om toaletter – gör området mer attraktivt för arrangörer.

Att enkelt kunna röra sig mellan verksamheterna inomhus, i lokaler med god ljudisolering, gör det möjligt att hålla flera evenemang samtidigt – från stora arrangemang till mindre, intima föreställningar.

Fler kulturlokaler frigör även tid på specialiserade scener, vilket ger scenkonsten – som länge saknat en naturlig hemvist – nya möjligheter.

Nolltrefem

Ett kulturkvarter på Österskans ger nya möjligheter för både målgruppen och verksamheten i Nolltrefem. Precis som för Halmstads Teater skapas vinster genom att samordna teknik, scentid och personal.

Tillgång till fler typer av lokaler gör det lättare att genomföra ungdomsdrivna kulturaktiviteter och större demokratisatsningar, som till exempel valevent för kommunens alla förstagångsväljare (över 1000 ungdomar) – något som hittills varit svårt att rymma lokalmässigt.

Nolltrefem och kulturskolan delar målgrupp och liknande verksamhet. Att placera dem nära varandra förenklar samarbeten och möjliggör ett effektivt lokalutnyttjande och ökat utbyte mellan verksamheterna. Detta kommer att studeras vidare i kommande skeden.

Stadsbiblioteket

När konsthallen flyttar till kulturhuset på Österskans frigörs yta i Stadsbiblioteket, vilket ger möjlighet att utveckla biblioteksverksamheten. Barn- och ungdomsverksamheten behöver mer plats, och även arbetet med digital bildning behöver stärkas.

Oavsett hur lokalerna används framöver, innebär flytten att rummen behöver anpassas. Kulturkvarteret ger också bättre möjligheter att samordna teknik, personal och bokningsrutiner med övriga verksamheter.

Utemiljöer och omgivande parker

Mellanrummen – gator, parker och torg – spelar en avgörande roll för att skapa liv och rörelse i kulturkvarteret på Österskans. Dessa platser binder ihop området och bjuder in människor att stanna upp, umgås och ta del av kulturen.

Ett nytt entrétorg, Österskans torg, blir en samlande plats som leder besökare in i kulturhuset. Torget kopplas till Österbro, stadens centrum och intilliggande Nissan. Torget bör få ett grönt uttryck med trivsamma ytor för vistelse.

Kapsylparken utvecklas till en lekfull, barnvänlig plats nära biblioteket, med spår av stadens historia och en amfigradäng som kan fungera som utomhusscen. En entré från norr binder ihop parken med det nya kulturhuset.

Picassoparken planeras bli kulturkvarterets ansikte utåt, en levande mötesplats vid vattnet med bryggor, promenadstråk och plats för folkliv.

Teaterparken skapar möjlighet för mindre evenemang utomhus och blir en länk mellan teatern, kulturhuset och Nolltrefem – en viktig entrépunkt från öster.

Två viktiga stråk passerar genom området. Österbro–Fredsgatan blir en trygg och livlig stadsgata med service, matställen och utsikt över Picassoparken och Nissan. Strandgatan–Stadsbiblioteket rustas upp med gång- och cykelvägar som håller ihop området i nord-sydlig riktning.

Slutligen integreras Nissanstråket i kulturkvarterets helhet. Det blir en tydlig länk mellan parker, byggnader och stad. Entrén för besökare från stadskärnan blir en del av Nissanstråket.

Hotell

Etableringen av ett hotell på Österskans bedöms som en viktig komponent i helhetsgreppet kring en framtida utveckling av platsen. Hotellverksamheten kan tillföra både service och funktioner som kompletterar och stärker övriga planerade verksamheter, samtidigt som den bidrar till att skapa stadsliv och närvaro över dygnets alla timmar.

Logi för besökare och arrangörer

Ett hotell möjliggör övernattning för såväl besökare till kongressverksamhet som deltagare och publik vid kulturarrangemang och evenemang i det planerade kulturhuset. Tillgång till logi i direkt anslutning till verksamheterna ökar platsens attraktivitet för arrangörer och gäster och gör det möjligt att ta emot besökare från andra delar av landet och internationellt.

Restaurang, service och aktivitet dygnet runt

Vidare skapas synergier mellan hotellens restauratörer och övriga publika verksamheter på platsen. En levande restaurangmiljö kan bidra till att aktivera området även under tider då kulturverksamheten har låg aktivitet och erbjuder en naturlig mötesplats före och efter föreställningar, kongresser eller andra evenemang.

Hotellverksamheten kan därmed bli en viktig del i helheten, särskilt om den samspelar med andra kommersiella funktioner. Det finns därför ett värde i att tidigt i processen pröva olika former av samverkan och affärsmodeller mellan kommun, kulturverksamheter och privata aktörer inom hotell- och restaurangnäringen.

150 rum

Hotellets behov av bruttoarea (BTA) har bedömts till cirka 10 000 kvadratmeter. Uppskattningen baseras på tidigare planarbete med hotell och ett antaget behov på cirka 150 hotellrum, med tillhörande gemensamhetsytor såsom reception, lobby, restaurang, kök, teknikutrymmen och övrig service. Bedömningen utgår från tidigare underlag och förslag som kom in i samband med markanvisningstävlingen för platsen, där hotellens omfattning och funktionella innehåll vägts mot platsens förutsättningar och projektets övergripande målsättningar.

Det är dock viktigt att betona att ytan, på samma sätt som övriga verksamheter, inte utgör en exakt uppskattning. I det fortsatta planeringsarbetet bör det finnas beredskap för att hotellverksamheten kan komma att behöva ytterligare yta, beroende på val av koncept, driftform och marknadsförutsättningar.

Samordningsvinster

Genom att planera för en helhet och låta verksamheterna i kulturkvarteret samverka skapas många samordningsvinster:

Samordningsvinster: befintliga verksamheter och ett nytt kulturhus: fler ändamålsenliga kulturlokaler, större publikkapacitet, personella resurser i alla verksamheter, synergier och tätare samarbete med kulturskolan, kortare startsträckaSamordningsvinster: kulturhus och hotell: gemensamma biytor, restaurangservice, catering, destinationsmål – hotellservice till kulturverksamheterna, bemanning alla dygnets timmar, trygghetsperspektivet, servicefunktioner

Bygga – byggbart utrymme på platsen

Det byggbara utrymmet visar var det är möjligt att bygga utifrån platsens förutsättningar. Det betyder inte att hela ytan ska bebyggas, utan visar bara var det är möjligt att placera och gå upp i höjd med byggnader.

I analysen har man tagit hänsyn till bland annat historiska värden, grönområden, träd och parker, mikroklimat, trafiklösningar och framtida utveckling. Arbetet har skett i nära samarbete med expert inom kulturmiljö.

I den fortsatta processen kommer det utkristalliseras var större och mindre byggnadsvolymer inom det byggbara utrymmet kan placeras. Ett medskick i förstudien är att platsen inte bör byggas igen helt, att stadsteaterns ursprungliga volym bör vara synlig och att hög kvalitet i material och utformning är viktigt.

Byggbart utrymme, från nordväst. Hela ytan ska inte bebyggas, utan det är viktigt att ge plats åt parker, torg och stråk att röra sig på utomhus. Hur byggnaderna inom utrymmet kommer att se ut och fördelas bestäms längre fram.

Den lägre byggnadshöjden anpassas till Stadsbibliotekets nivå och ramar in Kapsylparken. Det gör också att biblioteket fortsatt får en tydlig plats vid Nissan.

De högre byggnadsdelarna placeras mot Kungsgatan där de inte förtar den öppna känslan på Österskans eller stadens siluett. Höjd och bredd har bearbetats för att inte uppfattas som dominerande i stadsbilden, men fortsatt arbete med utformning och material är viktigt för att byggnaderna ska samspela med omgivningen.

Utmaningar att utreda vidare

Det är en utmaning att få in alla funktioner och volymer på platsen. Förstudiearbetsgruppen ser att det går, men har under arbetet identifierat vissa frågor som behöver utredas ytterligare. Den stora kongresshallen bör helst placeras vid Kungsgatan. Annars riskerar den att ta upp centrala ytor och påverka öppenheten, siktlinjer och tillgänglighet. Hallens höjd kan också påverka kulturmiljön, vilket kräver att delar grävs ner.

Trafiklösningar, angöring och parkering är andra utmaningar. Det behövs smart och genomtänkt logistik både inne i och utanför byggnaderna, särskilt för att kulturverksamheter ska fungera smidigt. Samtidigt måste gående och cyklisters trygghet och säkerhet säkerställas.

Det behöver också utredas hur ett hotell bäst placeras. Ett fristående hotell kan förenkla byggprocessen och möjliggöra privat ägande utan att blanda ihop det med kommunala byggnader. Men ett fristående hotell kan bli svårt att få plats med. Det finns också uttryckt i visionen att ett hotell ska vara en del av verksamheten för att bidra till servicen.

Finanisering

Visionen om ett kulturkvarter med hotell och restauranger kräver både kommunala och privata investeringar, tydliga avtal och samverkan mellan många aktörer.

Kulturverksamheterna föreslås vara kommunalt ägda, medan hotell och viss restaurangverksamhet byggs och drivs privat. Kongressdelen kan lösas på olika sätt – kommunalt, privat eller gemensamt. Exempel på olika driftsformer finns runtom i landet, men det finns ingen universallösning – valet beror på de unika förutsättningarna på platsen.

Investeringskostnaderna är höga, cirka 700 miljoner kronor, bland annat på grund av tekniskt avancerade lokaler och höga krav på akustik och gestaltning. Beräkningarna är en grov uppskattning. Mer detaljerade beräkningar krävs i nästa steg.

Samhällsekonomiska effekter

Att bygga ett kulturkvarter skulle kunna ge många positiva samhällsekonomiska- och sociala effekter:

Kultur som dragningkraft

Allt fler väljer att bosätta sig på platser som matchar deras värderingar och intresse – en trend kallad livsstilsmigration. Kultur är en viktig del i detta och är både en drivkraft för tillväxt och en indikator på öppenhet och tolerans. Kommuner som ger goda förutsättningar för konstnärligt skapande attraherar den kreativa kärnan – högutbildade kulturutövare med eftertraktade kompetenser inom innovation, problemlösning och entreprenörskap. Deras arbete sprider sig och ger ringar på vattnet i omgivande branscher.

De kulturella och kreativa branscherna i Sverige sysselsätter 250 000 personer och omsatte över 650 miljarder kronor år 2023. Bara musikexporten stod för 5,4 miljarder kronor – en bransch med särskild potential i Halmstad. Ett kulturkvarter på Österskans skulle bidra till Halmstads identitet som hemstad, kunskapsstad och upplevelsestad, och stärka stadens attraktionskraft för högutbildade.

Kulturellt kapital påverkar både välbefinnande och näringsliv, och starka kulturinstitutioner bidrar till en stads självkänsla. Ett kulturkvarter med väl ansedda kulturinstitutioner kan bli en plats både för förkovring, och en plats att ta sina kunder, leverantörer, styrelse och andra viktiga samarbetsparter på alltifrån företagsluncher, konferenser, föreställningar, släktmiddagar och uppspel med barnbarnen. Ett hus för hela livet.

Framtidens kulturarv

Halmstad har en lång historia som kulturstad. Ett nytt kulturkvarter skulle bygga vidare på det arvet och samtidigt föra det in i framtiden. Liksom tidigare satsningar på bibliotek och teater kan detta bli nästa steg i att forma en levande, attraktiv och hållbar stad.

Utvecklingen mot ett kulturkvarter i Halmstad ligger i linje med den utveckling som går att se i många andra städer i Sverige och Europa.

Fler möjligheter för barn och unga

Kulturkvarteret på Österskans erbjuder viktiga delar för barn och ungas lärande, nöje och utveckling. Fler scener innebär fler möjligheter att uppträda, utvecklas och ta nästa steg i sitt skapande. Det skapar också fler tillfällen att ta del av kultur som tidigare inte visats i hemstaden, att arrangera och att hitta ett sammanhang.

När fler barn och unga får geografisk, ekonomisk och konstartsmässig möjlighet att utöva kultur, stärks deras hälsa, självutveckling och måluppfyllelse. Vill man bygga ett samhälle med kreativa och uppfinningsrika människor, måste barn få utveckla sitt skapande och hitta sin egen röst.

Väl gestaltade livsmiljöer

Väl gestaltade livsmiljöer bidrar till livskvalitet, ansvarstagande och värdering. Det är en framgångsfaktor att involvera kulturella och konstnärliga perspektiv tidigt i processer och tvärsektoriellt.

I Halmstad, med sin tradition som konst- och kulturstad, är det viktigt att byggnaden, dess interiöra och exteriöra gestaltning samt den offentliga konsten runtom håller hög kvalitet. Välplanerade offentliga rum främjar social interaktion, fysisk aktivitet och trivsel.

Kvaliteten på det offentliga rummet påverkar hur människor använder det – ju bättre gestaltning, desto mer liv och trygghet i staden.

Starkare besöksnäring och destinationsutveckling

En levande plats med många människor ökar tryggheten. Halmstads centrum behöver fler reseanledningar, och ett kulturkvarter med spännande arkitektur och brett innehåll kan göra staden till ett "bucketlist"-mål. Det skulle öka övernattningar, konsumtion och ge en mer levande stadskärna året runt.

Kombinationen kultur, restaurang och hotell – som i Sara kulturhus och Malmö live – gör att platsen lever fler timmar per dygn och förlänger besökstiden, vilket gynnar näringslivet.

Statistik visar också att ny kulturverksamhet i stadskärnan höjer omsättningen mer än kontor – och att utbildning i stadskärnan ökar flöden och besök från både barn och vuxna.

Konstnärlig infrastruktur

Kulturkvarteret på Österskans skulle stärka konstarterna i Halmstad, särskilt inom samtidskonst, populärmusik och scenkonst.

När staden växer kan den, likt andra större städer, profilera sig konstnärligt och bygga en starkare infrastruktur för kultur med växande publik som följd. Ett nytt kvarter skulle ge fler möjligheter att ta del av professionell kultur på hemmaplan, locka etablerade artister, skapa bättre publikupplevelser och möjliggöra större evenemang med fler besökare samtidigt – vilket bidrar till en levande stad.

Bakgrund

Österskans är en central plats i Halmstad som genom tiderna haft många funktioner, senast som bussterminal. Bussarna flyttade till nya Resecentrum 2017.

Planer på hotell röstades ner i en folkomröstning 2022

Flera försök har gjorts för att aktivera platsen, i närtid både som ett folkets rum på Österskans och som plats för hotell.

Ett nytt detaljplanförslag med hotell, restaurang och saluhall arbetades fram. 2022 röstade Halmstadborna nej till förslaget. Detaljplanearbetet avbröts.

I väntan på en permanent lösning har området rustats upp med belysning, sittplatser, gräsytor, buskar och träd. Där finns nu tillfälliga aktiviteter som en äventyrsgolfbana och försäljning av glass och mat från en foodtruck.

En ny inriktning 2024 och utpekade mål för Österskans

Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott fattade den 20 maj 2024 beslut om att åter ta upp arbetet med Österskans. Kommunledningsförvaltningen fick då i uppdrag att ta fram ett förslag på inriktning för området.

Utgångspunkter i arbetet var några utpekade mål:

  • Platsen ska upplevas trygg
  • Byggnader och de offentliga ytorna ska bidra till att invånare och besökare vill vistas istaden och besöka platsen
  • Utformningen av byggnader och allmän platsmark ska bidra till att den upplevda stolthetenöver staden ökar hos alla
  • Projektet ska bidra till ett mer levande centrum.

Till grund för arbetet finns också den fördjupade översiktsplanen för Centrum som antogs i november 2023. I planen tydliggörs ambitionen för platsen: att utveckla Österskans till en attraktiv och trygg plats som bidrar till att stärka Nissanstråket och att knyta samman stadens centrala delar.

Hur kom man fram till idén om kulturhus på Österskans?

När kommunen 2024 började ta fram en ny inriktning för Österskans analyserade tjänstepersoner och en politisk referensgrupp olika möjliga användningar av platsen. De tittade bland annat på park, bostäder, kontor och kommersiella lokaler. Dessa alternativ valdes bort eftersom de inte ansågs skapa det folkliv och den attraktiva mötesplats som efterfrågades i stadens centrum.

Tidigt i arbetet blev det tydligt att en samlad satsning på kultur kunde vara en väg framåt. På och omkring Österskans finns redan flera av stadens kulturinstitutioner, vilket skapar goda möjligheter till samarbete, kulturella möten och evenemang som lockar både invånare och besökare.

Samtidigt stod det klart att Kulturhuset Najaden, som ligger på Söder, inte längre kunde vara kvar där efter år 2030 på grund av ett tillfälligt bygglov. Det fanns därför ett behov av att hitta en ny plats för både kulturhus och kulturskola, vilket ledde till tanken att kombinera dessa behov med utvecklingen av Österskans.

Under processen framkom också önskemål om att området skulle innehålla hotell, konvent- och kongressverksamhet. Sådan service bedömdes kunna bidra till mer liv, ökad trygghet och aktivitet under hela dygnet – inte bara dagtid.

Det samlade resultatet av arbetet blev en tydlig inriktning: Att utveckla Österskans till en levande, trygg och tillgänglig plats med kulturverksamhet i centrum, kompletterad med service som bidrar till folkliv. Genom att bygga nya lokaler får även torg och parker en viktig roll som offentliga mötesplatser där man till exempel kan arrangera utomhusevenemang. Kulturarvet ska tas tillvara samtidigt som platsen öppnas för nya uttryck och framtida utveckling.

Nästa steg i projektet Österskans

Ett förslag till nästa steg är att ta fram ett lokal- och funktionsprogram som beskriver verksamheternas behov, ytor och funktioner. Detta blir grunden för vidare planering, gestaltning och detaljplan.

Utformning och projektering

Hög arkitektonisk kvalitet och hänsyn till platsens kulturmiljö är viktigt. Gestaltningen kan tas fram via till exempel en arkitekttävling.

Kommunen behöver också arbeta vidare med ägande- och samarbetsformer, inversteringsanalys och projektering. Projektering och byggnation bedöms som komplext. Troligtvis kommer byggnationen att behöva ske i etapper.

Tillfälligt bygglov på för Kulturhuset Najaden

Det tillfälliga bygglovet för Kulturhuset Najaden gäller till 2030, medan hyreskontraktet sträcker sig till 2032. Vad detta innebär för verksamheterna – både under genomförandet och vid eventuell försening – behöver analyseras vidare. Det är också en fråga som behöver beaktas i tidsplaneringen för Österskans.

Tidsplan och genomförande

Tidsåtgång och uppskattad färdigställandetid ska ses som grova uppskattningar och förutsätter att projektet löper på utan större störningar

Tidsplan

Steg i processen

Tidpunkt

Förstudie

Uppdrag gav av kommunstyrelsen november 2024.
Klar och godkänd 20 maj 2025.

Lokalprogram och funktionsprogram samt detaljplanearbete

Tidsåtgång: 3 år

Laga kraft

Preliminärt hösten 2028

Projektering

Tidsåtgång: cirka 1 år

Byggnation

Tidsåtgång: cirka 3 år

Klart hösten 2032?

Tidsplanen är preliminär och kan komma att ändras.

Karta över området

Området ligger i centrum, 200 meter från Stora torg, öster om Nissan. Kommunen äger marken.

Karbild som visar aktuellt område för projektet. Den ringar in den asfalterade ytan på Österskans, inklusive huset som tidigare användes till biljettförsäljning. Även en del av teaterparken och parkeringen och gatan bakom Halmstads teater är inringat.

Kartan visar ungefärlig avgränsning för det aktuella området.