• Halmstads webbplatser

Halmstad­expressen – snabbare bussresor genom staden

Strategiskt planeringsdokument

Halmstads kommun planerar en ny expressbusslinje mellan Fyllinge och Tylösand. Linjen har arbetsnamnet "Halmstadexpressen". Målet är att skapa en snabb, pålitlig och smidig kollektivtrafik som gör det enklare att resa genom staden. Med en växande befolkning är detta en viktig satsning för få fler att resa hållbart och minska trängsel och köer i centrum.

Korta fakta om Halmstadexpressen

  • Sträcka: Fyllinge–Tylösand (ca 15,5 km)
  • Planerad trafikstart: 2030
  • Avgångar: Var 8:e till 10:e minut under rusningstid
  • Eget körfält och företräde på vissa sträckor
  • Antal hållplatser: Cirka 20

Kommunen arbetar långsiktigt för att förbättra trafikflödena och göra resandet enklare. Genom att satsa på snabbare och mer pålitlig kollektivtrafik hoppas vi att fler invånare ska välja bussen, vilket leder till mindre köer, bättre luftkvalitet och en trevligare stadsmiljö.

Halmstadexpressen är en viktig del i detta arbete och kommer att förändra sättet människor reser genom staden. Planeringen är i ett tidigt skede, men om allt går enligt plan kan expressbussarna börja rulla år 2030.

Kartbild som visar Halmstadexpressens sträckning från Fyllinge till Tylösand.

Föreslagen inriktning för starka stråk i staden (ur plan för transportsystemet 2022).

Täta turer och snabbare resor

Halmstadexpressen kommer att ha en rakare sträckning med färre stopp än dagens bussar. Detta innebär att den kan ta sig fram snabbare och bli ett mer attraktivt alternativ till bilen.

Planen är att bussen ska avgå var åttonde till tionde minut under rusningstid, vilket gör det lättare för resenärer att lita på att bussen alltid finns tillgänglig.

Företräde i trafiken och särskilda bussfiler

För att ytterligare öka hastigheten och punktligheten ska bussen få företräde i trafiken. Genom särskilda bussfiler och anpassade trafiksignaler som ger bussen grönt ljus kan restiderna kortas avsevärt.

För att Halmstadexpressen ska kunna köra snabbt och smidigt behöver stadens infrastruktur anpassas. Ett viktigt steg är att bygga en ny bro över Nissan, planerad till 2030. Denna bro ska avlasta biltrafiken i centrum, vilket skapar utrymme för bussfiler på viktiga sträckor. En sådan sträcka är Laholmsvägen, som övergår i Viktoriagatan och Slottsgatan, fram till Slottsrondellen.

På vissa sträckor, till exempel längs Nya Tylösandsvägen från Alet och västerut, kan bussen dock behöva samsas med annan trafik för att det inte ska bildas köer.

Busshållplatser

Busshållplatserna längs linjen ska placeras så att bussen kan stanna i körbanan, utan att behöva köra av vägen. Detta minskar stopp- och starttider och gör resan mer effektiv. Totalt planeras drygt 20 hållplatser längs sträckan.

Avståndet mellan hållplatserna varierar och exakt placering och antal är ännu inte bestämt. Alla bussturer kanske inte heller kör hela sträckan utan vänder vid Bäckagård.

Skiss över möjlig utveckling av Slottsplatsen.

Tre viktiga hållplatser

En ny viktig hållplats för Halmstadexpressen blir Slottsplatsen strax väster om Nissan, bakom Rådhuset. Här planerar kommunen för hållplatser på båda sidor av vägen. Hela platsen kommer också att ses över med nya planteringar och annat som bjuder in till möten och vistelse.

Två andra strategiskt viktiga hållplatser som får extra omsorg är Nyhem–Sturegymnasiet och Linehed–Larsfrid (högskolan).

Framtida planer för hållbart resande

Eftersom Halmstad växer och fler bostadsområden byggs, behöver även transportmöjligheterna utvecklas. För att minska trängseln på vägarna och skapa en mer hållbar stad har kommunen målet att fler ska resa kollektivt. En buss med 50 passagerare tar betydligt mindre plats än 50 bilar, som dessutom behöver parkeringsutrymme.

Halmstadexpressen är en del av en större satsning på kollektivtrafik och hållbart resande. På längre sikt, bortom 2030, planeras även en ny stombusslinje mellan Vallås och sjukhuset via Resecentrum.

Hela stadens bussnät behöver också ses över och anpassas till de nya expressbussarna för att skapa bättre förbindelser. Det arbetet sker i tätt samarbete med Hallandstrafiken.

Redan idag har 93 procent av Halmstads tätortsbor högst 400 meter till en busshållplats. Det ger en bra grund att bygga vidare på för framtidens hållbara resande.

Tidsplan

Planeringen är i ett tidigt skede, men förhoppningen är att expressbussarna ska kunna rulla 2030.

Anpassningarna i stadsmiljön, nya körfält etcetera, kommer att byggas i etapper dessförinnan.

Närliggande projekt