• Halmstads webbplatser

Harplingeskolan

Lyngåkra 3:136, 3:139, 3:140, 3:109, 3:13 samt del av 3:12, 2:46, 4:72 och s:12, HAR1, SU17

Detaljplan, Mycket högprioriterat

Pågående detaljplanering

  • Förstudie
  • Planförslag tas fram
  • Samråd
  • Granskning
  • Planförslag antas
  • Laga kraft

Nu kan du tycka till!

Samråd pågår 16 juni–29 augusti.

För att möta framtidens behov planeras en ny grundskola för årskurs 4–9 i Harplinge. Skolan är tänkt att ta emot elever från både Harplinge och Haverdal och byggs öster om nuvarande Lyngåkraskolan. Den nya skolan får plats för 450 elever, men kan vid behov byggas ut till att rymma upp till 600 elever. Planerna inkluderar också en ny idrottshall. Samtidigt ges Lyngåkraskolan möjlighet att växa genom en tillbyggnad.

Dialogmöte 2 juni

Under dialogmötet får du möjlighet att ställa frågor och få information om planförslaget. Tjänstepersoner från kommunen finns på plats. Välkommen!

Dag: onsdag 2 juli
Tid: 17–19. Drop in. Ingen föranmälan.
Plats: Harplinge bibliotek

Under samrådet 16 juni–29 augusti kan du tycka till

Illustrationskarta över hela planområdet med Lyngåkraskolan till vänster och den nya grundskolan till höger. Du hittar kartan som PDF under Dokument längre ner på sidan.

Harplingeskolan – ny grundskola som tar höjd för framtiden

Detaljplanen gör det möjligt att bygga en ny skola i Harplinge för upp till 600 elever i årskurs 4–9. Den föreslås få tre våningar.

Skolan ska täcka behovet av fler skolplatser för elever i Harplinge och Haverdal, i takt med att antalet elever ökar i området. Upptagningsområdet och hur elever fördelas mellan skolor kan komma att förändras över tid.

Visionsbild över den nya grundskolan med idrottshall. Den exakta disponeringen av skolbyggnader och skolgård kommer att studeras vidare i ett senare skede. Bild: Radar arkitektur.

En trygg, aktiv och vild skolgård

Skolgården föreslås delas in i tre zoner:

  1. Trygg zon: Närmast skolbyggnaden med sittplatser, gungor och uteklassrum för lugnare aktiviteter.
  2. Aktiv zon: I mitten av skolgården med bollplaner och klätterställningar för olika åldersgrupper.
  3. Vild zon: Längst bort med buskar, linbana och klätterställningar för större barn.

Multisportplanen ska placeras i en yta som kan hantera dagvatten och skyfall, och samtidigt användas för sportaktiviteter. Det är en multifunktionell lösning för en mer effektiv markanvändning.

Framför skolans entré föreslås ett entrétorg med sittplatser, cykelparkering och bra belysning för att öka tryggheten och möjliggöra sociala möten. Befintlig vegetation ska bevaras så mycket som möjligt för att bidra till ekosystemtjänster och skapa skugga.

Trygga och hållbara trafiklösningar

För att främja hållbara resor och trygga färdvägar planeras cykelparkering och avlämning av elever i direkt anslutning till Källvägen. Den här lösningen bidrar till säkrare hämtningar och lämningar, bättre sikt och minskar mängden asfalterad yta.

Personer med särskilt parkeringstillstånd får möjlighet att stanna nära skolbyggnaden. Det finns också plan för en separat angöring för varuleveranser, till exempel till skolköket, samt för hämtning av avfall. Även detta föreslås ske via Källvägen.

För att minska trafikbelastningen på Tingsvägen införs ett utfartsförbud för motortrafik. All biltrafik till och från skolan ska i stället ske via Källvägen.

Ny idrottshall för skola och föreningar

I anslutning till nya skolan planeras också en ny idrottshall med gymnastikutrymmen och läktare med plats för upp till 300 personer.

Idrottshallen ska ha en extra entré mot entrétorget för att göra lokalen tillgänglig vid aktiviteter på kvällar och helger när skolan är stängd. På så vis kan idrottshallen användas av såväl skolverksamhet som ortens idrottsföreningar.

Tranevall får vara kvar

Den befintliga idrottsplatsen, Tranevall, ska finnas kvar och kan på sikt utvecklas.

Visionsbild av Radar arkitektur som visar ett exempel på hur utformning och placering av utbyggnationen av skolan kan se ut i förhållande till befintlig bebyggelse samt angöring och parkeringsplatser för cykel samt bil. Den exakta utformningen av byggnader och skolgård beslutas senare.

Lyngåkraskolan – utbyggnad av nuvarande skola

Detaljplanen gör det också möjligt att bygga ut Lyngåkraskolan, för att möta framtida behov i Harplinge och närliggande områden. Med en tillbyggnad ska skolan kunna ta emot upp till 300 elever i årskurserna F–3.

Tillbyggnaden föreslås bli två våningar hög och omfatta cirka 1 200 kvadratmeter. Den föreslagna placeringen har tagits fram utifrån en barnperspektivsstudie, där man bland annat tittat på tillgång till skolgård och närhet till skolans befintliga byggnader. För att förbättra tillgängligheten föreslås att skolgården utökas mot den intilliggande idrottsplatsen, som redan används som lekyta i viss utsträckning.

Förslag omdisponering angöring och parkeringsplatser vid utbyggnation av Lyngåkraskolan. Bild: Radar arkitektur.

Effektivare och säkrare att ta sig till skolan

I planförslaget föreslås flera förändringar för att förbättra säkerheten och effektiviteten vid Lyngåkraskolan.

  • Skolans angöring för skolbussar och bilar ska omdisponeras för att skapa en tryggare skolväg för eleverna.
  • Skolans parkeringsplatser ska delas med idrottsplatsen för att minska hårdgjorda ytor och använda marken effektivt. Skolan används dagtid, medan idrottsplatsen används kvällar och helger.
  • För att undvika skadegörelse ska cykelställen flyttas från skolgården till entréytan.
  • En tydligare angöringsyta mellan skolbyggnaden och matsalen ska skapas för att förbättra säkerheten vid hämtning, lämning, varuleveranser och avfallshämtning.
  • Cykelparkeringar och parkering för personer med särskilt parkeringstillstånd ska finnas inom 25 meter från entrén till matsalen och gymnastikhallen för att uppfylla tillgänglighetskraven.

Flexibel markanvändning

För att skapa handlingsutrymme för framtida behov på orten tillåter detaljplanen även vård. Det kan till exempel handla om gruppbostäder, daglig verksamhet eller äldreboende. Den flexibilitet som finns i den tidigare detaljplanen behålls.

Harplinge förskola kommer att vara kvar.

Nya gång- och cykelvägar

Detaljplanen syftar även till att förbättra infrastrukturen runt området. Nya gång- och cykelvägar planeras längs Tranevallsvägen, Källvägen, Tingsvägen och Ekebergsvägen.

Genom att förlägga en skola för de äldre stadierna i Harplinge i stället för att de äldre barnen går i skola i Getinge förbättras förutsättningarna för hållbart resande. I samband med exploateringen av den nya skolan behövs en trygg och säker cykelväg mellan orterna Harplinge och Haverdal. Cykelvägen föreslås söder om planområdet, i direkt anslutning till Tingsvägen.

Flera platser har utretts

Behovet av en ny grundskola för Haverdal och Harplinge varit känt en längre tid och en lokaliseringsstudie har därför tagits fram som utrett olika möjliga placeringar. Enligt studien är området öster om Lyngåkraskolan den mest lämpliga platsen. En kartläggning av olika aspekter, samt en avvägning mellan olika intressen, har skett.

Flygbild som visar området.

Skolan föreslås ligga öster om befintliga Lyngåkerskolan. Idag består marken av bebyggd mark och outnyttjad jordbruksmark.

Behovet av nya skolor följs upp kontinuerligt. Om det uppstår behov av ytterligare en skola i området så föreslås den då ligga i Haverdal, i det "kluster för offentlig service" som är utpekat i kommunens översiktsplan Framtidsplan 2050.

Tyck till under samrådet

Kommunen har tagit fram ett förslag till hur planområdet skulle kunna se ut i framtiden. Under samrådet, 16 juni–29 augusti, samlar vi in ytterligare information, förslag och synpunkter som vi kan väga in i vårt vidare arbete.

Handlingarna finns här på webben under rubriken Dokument. Vi vill ha dina synpunkter skriftligt hos oss senast den 29 augusti 2025.

När du lämnar synpunkt
Ange ditt namn, adress, detaljplanens fastighetsbeteckning "SU17 del av Lyngåkra 3:136 m.fl. Harplingeskolan" och diarienummer "KS 2024/00361".

Skicka in din synpunkt

Tidsplan

Tidsplan

Steg i processen

Tidpunkt

Planuppdrag

15 augusti 2023

Samråd

16 juni–29 augusti 2025

Granskning

Fjärde kvartalet 2025

Antagande

Planen bedöms kunna bli antagen under första kvartalet 2026.

Laga kraft

Cirka 3 veckor efter att protokollet med antagandebeslutet har publicerats på kommunens anslagstavla, om inte beslutet överklagas.

Färdig skola

Preliminärt 2028, men tidsplanen är osäker.

Tidsplanen är preliminär och kan komma att ändras.

Karta över området