• Halmstads webbplatser

Dans 2–19 år

Genom att dansa hos oss finner du dansglädje och utvecklar din känsla för musik, rytm och dansteknik.

Danskurser

Tillsammansdans 2-3 år

I den här kursen dansar barnet tillsammans med en anhörig. Danslektionen kan vara ett roligt och givande sätt att umgås med sitt barn.

Här får barnen bekanta sig med dans och rörelse under lekfulla former. Vi jobbar utifrån de rörelsemönster som är naturliga för barnen, med fokus på dansglädje.

Barndans 4–5 år

Här får barnen utlopp för sin rörelse- och dansglädje. Under lekfulla former övar vi på rytmik, motorik, koncentration, balans och hållning.

Dansmix 6–7 år

Under lekfulla former och olika dansövningar får barnen en grund för dansen. Med betoning på det lustfyllda utforskas olika dansstilar.

Balett 8–19 år

Som elev får du lära dig den klassiska balettens grunder genom att arbeta med hållning, lätthet och långa linjer. En stor del av lektionen sker genom teknikövningar vid stången eller på golvet. Franska termer används för att beskriva positioner, steg och hopp.

Modern Jazz 8–19 år

Lektionerna består av uppvärmning, teknikträning och koreografi. Här fokuseras det på teknik, dynamik, rytm, kraft, smidighet, uttryck och dansglädje. Alla lärare undervisar i sin individuella stil och många blandar jazztekniken med nyskapande.

Streetjazz 8–19 år

Streetjazz är en kombination av streetdance och jazzteknik. I streetjazz används tekniken från jazzen men samtidigt tillförs tyngden och den lite tuffare stilen från streetdance. Som elev får du träna bland annat teknik, dynamik, styrka, smidighet, attityd och utstrålning. Alla lärare undervisar i sin individuella stil.

Skapande dans 8–19 år

Skapande dans utgår från det som idag kallas contemporary dance. Du arbetar utifrån kroppens naturliga rörelsemönster och utforskar dina egna rörelser. Grundläggande uppvärmning med dansteknik samt danskombinationer ingår för att ge dig förutsättningar att kunna utveckla ett eget skapande och utforska konstnärliga uttryck.

Plats

Danssalarna finns på Kulturskolan (Kulturhuset Najaden).

Vissa danskurser som barndans, dansmix och modern jazz finns också i Oskarström och Simlångsdalen.

Kostnad

Att gå på dans kostar 798 kronor per termin.

Elever som går modern jazz, streetjazz eller balett kan utan extra kostnad (och i mån av plats) välja till skapande dans, eftersom denna dansform är prioriterad av kulturpolitiska skäl. Ansök till skapande dans i e-tjänsten.

Mer information och anmälan i e-tjänsten

I e-tjänsten kan du se tid, plats, kurstillfällen och anmäla dig till kurser.

Kursutbud och ansökan till kulturskolan
Dansare från Kulturskolan under Funkisfestivalen 2020.

Dansare från Kulturskolan under Funkisfestivalen 2020.

Bra att veta när du ska börja dansa

Klädsel när du dansar

På vår kulturskola rekommenderar vi enhetlig klädsel. Syftet med enhetlig klädsel är att alla har en ”bas” inför uppvisningarna, vi har en praktisk klädsel lämpad för dans samt att vi lärare ser elevernas rörelser bättre under lektionerna.

Av estetiska och praktiska skäl rekommenderar vi dansdräkt (OBS: Utan tryck och tyllkjol!) i första hand.

Barndans/Dansmix

Vit dansdräkt/linne, svarta tights/cykelbyxa/shorts, barfota.

Jazz/show

Svart dansdräkt/tight linne, svarta tights/hotpants/cykelbyxa/shorts eller liknande och svarta jazzskor.

Balett

Barn 8–12 år: vit dansdräkt och vita tights, alternativt vitt tight linne och svarta tights.

Barn 13–19 år: svart dansdräkt och ljusrosa tights, alternativt svart tight linne och svarta tights.

Alla balettelever rekommenderas att ha rosa teknikskor med delad sula.

Streetjazz

Svarta träningsbyxor/tights utan tryck, valfri överdel enfärgad utan tryck, svarta danssneakers (delad sula) eller svarta gympaskor.

Skapande dans

Svart linne/t-shirt, svarta tights hotpants/cykelbyxa, barfota.

Dansföreställningar

Varje termin avslutas med dansföreställningar. Som elev ska du få en stor och härlig upplevelse av att framträda, men du gör det bara om du själv vill! Om du inte vill eller kan vara med, meddela respektive lärare detta så tidigt som möjligt.

Vårterminens avslutningsföreställning är en påkostad och väl förberedd show med entréavgift och biljettförsäljning. Höstterminens avslutning är en enklare uppvisning utan entréavgift. För att klara av dessa föreställningar behövs det hjälp bakom och kring scenen av ett antal föräldrar.

Åldersindelning och nivåanpassad undervisning

Eleverna går i åldersindelade dansgrupper tills de är tolv år. Vi har nivåanpassad undervisning från 13 års ålder. Grupperna är alltså inte indelade efter ålder längre. Tanken är att man ska få en anpassad undervisning efter sin nuvarande utvecklingsnivå. Detta innebär att ibland får eleverna dansa med andra elever som är äldre, och ibland med dem som är yngre. I vissa steg/moment är det också viktigt att du som elev har utvecklat vissa muskler och är medveten om rätt teknik för att du inte ska skada dig. Vi anser att alla elever på detta sätt får möjlighet att utmanas och bästa förutsättning för vidare utveckling.

Dansensemblen med antagningsprov

Dansensemblen är Kulturskolans spetsensemble inom dans. Spetsensemblerna förväntas hålla hög nivå och fin kvalitet och det kräver ett hårt arbete av dem som blir uttagna. Elever som vill vara med i dansensemblen måste vara beredda på att prioritera sitt deltagande.

Antagning till Dansensemblen sker genom inträdesprov och i vissa fall genom att elever tillfrågas av berörda lärare.