• Halmstads webbplatser

Att studera som vuxen – så fungerar det

Du kan studera på olika sätt, hos flera olika skolor. Studierna planeras utifrån ditt behov av utbildning i en individuell studieplan.

I den individuella studieplanen ska bland annat syfte och mål med studierna finnas med och hur du ska ta dig dit. Tänk på att vara så tydlig som möjligt!

Foto: Anders Andersson

Vem får studera?

Du får läsa på kommunal vuxenutbildning från och med 1 juli det år du fyller 20 år eller om du har examen eller studiebevis från gymnasieskolan. På Sfi kan du läsa från och med 16 år. Är du folkbokförd i annan kommun ansöker du via din hemkommun.

Så söker du vuxenutbildning

Det sker kursstarter året om som söks i särskilda perioder. Ansökningsperioder och kursstarter kan du se på respektive utbildnings sida.

Din ansökan gör du själv via webben. Tänk på att vara så tydlig som möjligt när du fyller i syfte och mål med dina studier.

Webbansökan till vuxenutbildning

Om du inte är folkbokförd i Halmstads kommun

Om du vill studera på vuxenutbildning i Halmstads kommun, men är folkbokförd i en annan kommun, ska du göra din ansökan via vuxenutbildningen i din egna hemkommun.

Kom ihåg att bifoga både betyg, personligt brev och andra specifika underlag som kan krävas för en utbildning, till exempel B-körkort.

Din hemkommun meddelar Halmstad Lärcentrum sitt beslut, och du får sedan besked av Halmstad Lärcentrum om du blivit antagen eller ej.

Om du planerar att flytta till Halmstad måste du vara folkbokförd i Halmstads kommun senast sista ansökningsdag.

Söka vuxenutbildning i en annan kommun

Du som är folkbokförd i Halmstads kommun och vill studera i en annan kommun kontakta Halmstad Lärcentrum så kommer en studie- och yrkesvägledare hjälpa dig vidare med din ansökan.

Det är viktigt att lämna in ansökan i god tid innan sista ansökningsdag då det tillkommer en handläggningstid på inkomna ansökningar till andra kommuner.

Kostnadsfri utbildning

Vuxenutbildningen i sig är gratis, men läromedel och övrigt undervisningsmaterial kan du behöva betala själv. Du kan få studiemedel från CSN.

Många olika utbildningar

Det finns ett brett urval av utbildningar och kurser, både teoretiska och yrkesinriktade. Du får hjälp av Halmstad Lärcentrum med att välja rätt utifrån din nivå och mål.

Undervisning hela året

Vuxenutbildningen i Halmstad har många kursstarter under året. Inga lov förekommer inom vuxenutbildning. Undervisningen sker året om, med uppehåll endast för nationella helgdagar.

Olika sätt att studera

På vuxenutbildningen har du stor valfrihet och kan studera på olika sätt, utifrån det som passar dig. Du kan studera på heltid eller deltid. Dag eller kväll. Flexibelt eller på distans. Du kan välja att läsa en kurs i taget eller kanske en hel yrkesutbildning på heltid. Om du söker studiemedel via CSN krävs det att du läser ett visst antal poäng.

OBS! Från och med hösten 2024 skärps kraven på antagning till distansstudier på gymnasial nivå. Kommunen kommer i huvudsak endast att bevilja kurser på distans om det finns goda skäl till det eller om kursen inte erbjuds inom andra studieformer.

Välj mellan tre olika studieformer:

Skolförlagt

Skolförlagt innebär klassrumsundervisning som bygger på att du kan närvara enligt schema. Du har lärarledda lektioner tillsammans med andra studerande och i flera kurser erbjuds både dag- och kvällstidsstudier. Tillsammans med din lärare planerar ni för dina studier.

Distans

Distans är till för dig med god datorvana eftersom utbildningen är webbaserad. Då kontakten med läraren är begränsad är det viktigt att kunna strukturera, planera och prioritera dina studier på egen hand. Din kursplanering finns på en digital lärplattform, det är också där du lämnar in examinerande uppgifter. Tänk på att vissa moment under utbildningen, så som nationella prov, görs på plats i Halmstad.

Flex

Flex är en blandning av skolförlagt och distansstudier. Du följer ett individuellt upplägg som du tillsammans med din lärare planerar för. Du erbjuds lärarledd handledning som sker på plats på skolan eller via skolans digitala lärplattform. Vissa moment med obligatorisk närvaro förekommer enligt kursplanering. Din kursplanering finns digitalt och du bör därmed ha god datorvana.

Hjälp att planera dina studier

Studie- och yrkesvägledare på Halmstad Lärcentrum hjälper dig att välja vilka kurser du behöver läsa för att nå ditt mål.

Kontakta Halmstad Lärcentrum

Flera olika skolor att välja på

I Halmstad finns flera olika skolor, som alla utför vuxenutbildning på uppdrag av Halmstads kommun.

Här på kommunens webbplats hittar du det samlade utbildningsutbudet som är Halmstads kommuns vuxenutbildning. Det är också hos Halmstads kommun och Lärcentrum som du söker utbildningarna och kan få hjälp att välja.

Via skolornas webbplatser nedan kan du läsa om de olika skolorna som ger utbildningarna. När du väl börjat studera får du all information du behöver från den skola som du studerar på.

Specialpedagog, behov av stöd

När du ansöker till vuxenutbildning har du möjlighet att uppge om du är i behov av stöd. Du blir då kontaktad av en specialpedagog från Halmstad Lärcentrum efter antagning. Tillsammans gör ni en genomgång av studiesituationen och lämpliga anpassningar. Ni kan också komma överens om vilken information som ska lämnas till skolan för att stödet ska bli anpassat utifrån dina behov och för att du ska kunna komma i gång så snart som möjligt med dina studier. 

Du är försäkrad

Du är försäkrad under tiden du studerar inom vuxenutbildningen. Läs mer om kommunens försäkring.