Betyg och prövning i gymnasieskola
Betygsättningen grundas på betygskriterierna som Skolverket har fastställt. Du har rätt att fortlöpande få information om din betygssituation av undervisande lärare.
På gymnasiet läser du olika ämnen som består av en eller flera kurser. Varje kurs motsvarar ett antal poäng och när du har gått klart din utbildning räknas dina poäng ihop. Det är de poängen som du använder när du söker vidare till högkolan.
Betyg sätts efter avslutad kurs. Ditt betyg kommuniceras och motiveras innan det sätts.
Se dina betyg
I Dexter kan som är elev se dina betyg, din individuella studieplan och resultat från nationella prov.
Få ut äldre betyg
Efter att du gått ut grundskola eller gymnasiet i Halmstads kommun, sparas dina betyg i kommunarkivet och du kan beställa att få ut dem. Du kan även få dem översatta till engelska.
Prövning för godkänt betyg
Om du inte får godkänt i en kurs har du rätt att genomgå en prövning så länge du är inskriven i Halmstads kommunala gymnasieskola. Har du avslutat dina gymnasiestudier kan du pröva mot en avgift. Efter prövningen får du ett betyg i det specifika ämne eller den specifika kurs som prövningen avser.
Vad är en prövning?
Du som är elev i gymnasieskolan kan pröva dina kunskaper i en kurs som du har betyg F i eller en kurs som du ännu inte har läst, det vill säga avser att läsa. Kursen måste ingå i din individuella studieplan.
En prövning innebär att du prövar dina kunskaper i en gymnasiekurs utifrån ämnesplanens krav. Du förbereder dig på egen hand inför prövningen. Du prövar i hela kursen vid ett bestämt tillfälle.
Anmälan och avgifter
Den kommunala gymnasieskolan genomför prövningar strax före skolstart i augusti.
Innan prövningen kommer skolan att kontakta dig via mejl. Läraren informerar dig om vad du ska läsa in och hur prövningen går till.
Kontakta din studie- och yrkesvägledare om du har frågor.
Prövning när du slutat gymnasiet
Efter avslutade studier på gymnasieskolan kan du även pröva för högre betyg, eller pröva i kurser du inte läst, till exempel för att få behörighet. Anmälan sker via Halmstad Lärcentrum.