Synpunkter och klagomål gymnasieskola
Om du har synpunkter eller klagomål på en skola som kommunen driver är det viktigt att dessa kommer fram till oss. Här får du information om hur du går tillväga och vem du ska vända dig till.
Om du har synpunkter eller klagomål på kommunala gymnasieskolor
Det är viktigt att du framför dina synpunkter och klagomål. Då har vi möjlighet att åtgärda problemet och göra rätt insats för förbättring. Skolorna åtgärdar eventuella brister så fort det går.
Prata med personalen på skolan
Du ska i första hand vända dig direkt till den det berör. Till exempel en lärare eller annan personal som arbetar på skolan.
Den person som tar emot synpunkterna har ett ansvar att hantera dessa och se till att den som framfört synpunkterna får en återkoppling.
Prata med rektor eller gymnasiechef
Om du upplever att du inte får hjälp eller svar av den person du vänt dig till i första hand eller om du anser att problemet är allvarligt ska du lämna din synpunkt till rektor eller gymnasiechef. Du hittar kontaktuppgifter på respektive gymnasieskolas webbplats. Kommunens kundcenter kan också svara på frågor eller hjälpa dig att komma i kontakt med rätt person.
Skicka in skriftligt
Om du inte vill prata med personalen eller rektorn kan du skicka in din synpunkt eller klagomål skriftligt via formulär. Beskriv din synpunkt, om du har förslag på åtgärder och hur du vill ha svar. Ange också om du haft kontakt med några personer tidigare.
Om du ändå inte är nöjd
Om du inte känner dig nöjd med kommunens eller skolans hantering av klagomålet, finns statliga myndigheter som arbetar med skolfrågor som du kan vända dig till.
- Skolinspektionen Länk till annan webbplats. – hit vänder du dig bland annat om du anser att ett barn eller en elev har blivit felaktigt eller illa behandlad.
- Skolväsendets överklagandenämnd Länk till annan webbplats. – hit vänder du dig om du är missnöjd med ett beslut som går att överklaga för att få ärendet prövat.
- Diskrimineringsombudsmannen Länk till annan webbplats. – hit anmäler du diskriminering exempelvis på grund av kön, sexuell läggning eller etnisk härkomst.
- Arbetsmiljöverket Länk till annan webbplats. – I skolan är det oftast rektor som har fått ansvaret för arbetsmiljön. Om du inte är nöjd med hur skolan har hanterat dina synpunkter på arbetsmiljön så finns möjligheten att göra en anmälan till Arbetsmiljöverket.
Synpunkt på fristående gymnasieskolor
Om du går på eller har barn i en fristående gymnasieskola ska du vända dig dit med synpunkter och frågor. Fristående skolor är sina egna huvudmän och har ansvaret för sin verksamhet.