Skolskjuts inom grundskola i Halmstads kommun
Om ditt barn har långt till skolan kan barnet ha rätt till skolskjuts. Ditt barn kan också ha rätt till skolskjuts på grund av till exempel funktionsnedsättning eller om vägen till skolan inte är trafiksäker.
Innehåll
Avstånd mellan skolan och hemmet
För att ha rätt till skolskjuts ska ditt barn vara folkbokförd i Halmstads kommun och ha ett visst gångavstånd till skolan eller busshållplatsen:
- Mer än 2 kilometer om du går i årskurs F–3
- Mer än 3 kilometer om du går i årskurs 4–6
- Mer än 4 kilometer om du går i årskurs 7–9
Halmstads kommun gör avståndsbedömningen och gränsdragning sker i grönområde eller huvudgata närmast kilometergränsen.
Skolor med skolskjuts (skolbuss eller skolbiljett till linjebuss) – kräver ej ansökan
Om ditt barn uppfyller kraven för skolskjuts och går på någon av skolorna som har skolbuss behöver du inte ansöka om skolskjuts. Du får ett beslut via e-post under våren om att ditt barn har rätt till skolskjuts. I beslutet ska du tacka ja eller nej till om ditt barn ska nyttja skolskjutsen.
Ansökan om skolskjuts
De flesta behöver inte ansöka om skolskjuts, se ovan.
Du behöver ansöka om skolskjuts till ditt barn om:
- ditt barn flyttar till eller inom Halmstad.
- ditt barn bor på två adresser inom Halmstads kommun och behöver skolskjuts från båda adresserna. Barnet ska bo lika mycket hos båda vårdnadshavarna och uppfylla kraven för skolskjuts. Du behöver söka skolskjuts för växelvis boende inför varje läsår.
- ditt barn ska gå på en annan skola än sin tilldelade skola kan du ansöka men är inte garanterad skolskjuts.
- ditt barn inte kan ta sig till skolan på grund av funktionsnedsättning.
- ditt barn har en planerad operation som kräver skolskjuts under en period.
- vägen till skolan inte är trafiksäker.
Skolskjuts vid olyckshändelse
Om ditt barn genom olyckshändelse har skadat sig och behöver skolskjuts gäller den elevförsäkring som kommunen tecknat oavsett när på dygnet olyckan skett. Du ska alltså ansöka om skolskjuts (taxi) via försäkringsbolaget.
Ansök om skolskjuts senast den 1 juni inför varje nytt läsår
För att vara garanterad ett beslut om skolskjuts innan skolstarten i augusti behöver du inför varje nytt läsår ansöka om skolskjuts senast den 1 juni.
Det kan ta upp till fyra veckor innan du får svar på din ansökan. Ansökningar som kommer in under sommaren handläggs i början av augusti innan skolstart.
Tidtabeller och uppsamlingsplats
Du som fått beslut om skolskjuts med skolbuss till ditt barn kan se tidtabell och uppsamlingsplats via e-tjänsten, tidigast två veckor innan höstterminens start.
Skolbiljett till Hallandstrafikens linjebussar
Ditt barn kan få skolskjuts med Hallandstrafikens linjebussar. Skolbiljetten kan antingen vara laddat på ett fysiskt grundskolekort eller i Hallandstrafikens app, det anger du i ansökan. Skolbiljetten kan användas på Hallandstrafikens linjebussar fram till klockan 20.00 under skoldagar.
Kontakt för frågor och synpunkter
Borttappat kort
Kontakta kommunen om du tappat ditt kort eller om det slutat att fungera.
Ansökan och beslut om skolskjuts
Har du frågor eller synpunkter om ansökan och beslut om ditt barns skolskjuts ska du kontakta kommunen.
Kvarglömda saker på bussen
Kontakta bussbolaget som kör skolbussen om ditt barn glömt något på skolbussen. Vilka bolag som kör skolbuss hittar du i e-tjänsten Länk till annan webbplats..
Rutter, tider, bussen och chauffören
Kontakta kommunen om du har frågor eller synpunkter på skolskjutsens rutt, tider, bussen eller chauffören som kört ditt barn.
Inställd skolskjuts med skolbuss eller taxi
Skulle det bli någon förändring i skolskjuts med kort varsel vid till exempel dåligt väder kommer information att läggas upp här på halmstad.se och Hallandstrafikens webbplats Länk till annan webbplats..