• Halmstads webbplatser

Börja i förskoleklass

När ditt barn ska börja grundskolan är det obligatoriskt att starta med förskoleklass. Året ditt barn fyller sex år ska du därför önska plats till ditt barn på en grundskola i kommunen. Här kan du läsa om hur fördelningen av platser fungerar och vad det innebär att gå i förskoleklass.

Skolvalet för förskoleklass är stängd

Senast i början av april kommer du att få information om vilken skola ditt barn har fått plats på.

I e-tjänsten kan du se vilken skola ditt barn fått plats på. Har du inte fått din önskade skola och vill söka annan skola kan du göra det i vår e-tjänst för byte av skola, som öppnar 1 april.

Önska förskoleklass

Gå i förskoleklass

Att gå i förskoleklass är obligatoriskt och omfattas av skolplikten som gäller från det kalenderår ditt barn fyller sex år. Under våren det året barnet fyller sex år får du information om förskoleklass.

Förskoleklassen är ditt barns första kontakt med skolan. Barn går i förskoleklass några timmar per dag och äter lunch på skolan och får på så vis en naturlig övergång från förskola till skola.

Förskoleklassen har ett stort inslag av skapande arbete, utvecklande lek,
läsinlärning och grundläggande matematik vilket förbereder ditt barn inför årskurs 1.

Så fungerar fördelningen av platser

Barnet får en plats på en grundskola nära hemmet eller där du önskat plats. Det är inte säkert att ditt barn får plats på den skola som du önskat, men vi försöker alltid tillgodose ditt önskemål. Det som avgör vilken skola ditt barn får plats på är antal barn i varje åldersgrupp och hur nära andra barn i området har till skolan. Ditt barn kan alltså få en plats i en skola som inte ligger närmast hemmet, eftersom det kan finnas ett annat barn som annars skulle få orimligt långt till sin skola.

Urvalsgrunder

Finns det fler sökande till en skola än antalet platser görs urvalet enligt:

  1. Elever med skyddade personuppgifter
  2. Elever som enbart har en skola nära hemmet – avser inte de elever som söker om byte av skola
  3. Elever som har syskonförtur – syskon i årskurs F–3 under det läsår som ansökan avser
  4. Elever som har sökt plats på skolan
  5. Elever som inte har gjort ett aktivt val till aktuell skola

Om antalet elever inom en urvalsgrupp är fler än antalet platser görs urvalet med hjälp av relativ närhet. Om det inte går att särskilja elever med hjälp av relativ närhet sker ranggordning med hjälp av lottning

Realtiv närhet

Relativ närhet används för att visa vilken elev som hade påverkats mest av att inte få en specifik skolplats. Om två elever har sökt till samma skola och bara en av dem kan få en plats, så är det eleven som har högst relativ närhet som har rätt till platsen. Relativ närhet beräknas genom att man tar antal meter till den alternativa skolan minus antal meter till den sökta skolan.

Exempel:

  • Elev 1 och elev 2 har sökt samma skola.
  • Elev 1 har 850 meter till sin alternativa skola och 700 meter till sin sökta skola. 850 minus 700 är 150 meter. Den relativa närheten för elev 1 blir alltså 150 meter.
  • Elev 2 har 600 meter till sin alternativa skola och 500 meter till sin sökta skola. 600 minus 500 är 100 meter. Den relativa närheten för elev 2 blir alltså 100 meter.

Det blir alltså elev 1 som får platsen eftersom elev 1 har längre till sin alternativa skola än vad elev 2 har.

Skolskjuts

Har ditt barn rätt till skolskjuts ser du skolskjutsskolan i e-tjänsten och ska önska och rangordna den skolan överst. Önskar du annan skola är du inte längre garanterad skolskjuts.

Fristående skolor

Önskar du en fristående skola måste du kontakta skolan och önska den i e-tjänsten. Har du tackat ja till fristående skola ska du önska plats och rangordna skolan överst i e-tjänsten.

 

Fritidshem

Om du har behov av fritidshem till ditt barn kan du ansöka om fritidshem när du vet vilken skola barnet har fått plats på. Läs mer om fritidshem och ansökan.

Byta grundskola efter skolstart

Du kan önska en annan skola till ditt barn senare under barnets skolgång. Läs mer om vad som gäller när du vill byta grundskola.

Uppskjuten skolplikt

Om det finns särskilda skäl kan ditt barn få uppskjuten skolplikt. Det innebär att ditt barn inte börjar i någon av de obligatoriska skolformerna förrän höstterminen det kalenderår som ditt barn fyller sju år. Har du frågor om uppskjuten skolplikt kontakta rektorn på ditt barns förskola. Ansökningsblankett får du av rektorn.