Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Havsstränder

Havsstranden ut mot Kattegatt sträcker sig längs hela kommunen, från Steninge i norr till Tönnersa i söder och erbjuder många härliga bad. Här finns allt från klippbad och små enskilda vikar till kilometerlånga sandstränder. 

Nedan följer ett urval av de mest besökta stränderna och badplatserna.

Tillgänglighetsanpassade bad

Svärjarehålan i Tylösand och Gröningen på Östra stranden är kommunens två havsbad som är speciellt anpassade för personer med funktionshinder. Baden är bemannade måndag till söndag kl. 09-17 från 18 juni fram till den 20 augusti.

På båda baden finns handikapp-WC, omklädningsrum, duschutrymmen med lift och duschbrits, ramper och trappor ner i vattnet samt hjälpmedel på gräsytorna (till exempel stegar för att underlätta när man reser sig).

Det finns även stora flytvästar och badrullstolar att låna. Alla badar på eget ansvar med medföljare/assistent eller liknande.

Alla är välkomna till baden, men som besökare uppmanas du att ta särskild hänsyn och lämna plats till gäster med funktionsnedsättning.

Snorkelled

Vid det tillgänglighetsanpassade badet vid Svärjarehålan finns en snorkelled. Här kan du upptäcka och få kunskap om livet under vattnet genom att snorkla på en 200 meter lång led. Med hjälp av tio undervattenskyltar får du information om några av de vanligaste arterna som man kan stöta på under vattnet.

Steningestranden

Steningestranden är en liten sandstrand med omgivande klippor och ett skär i hjärtat av Steninge. Det är en idealisk familjestrand med utmärkta möjligheter för krabbfiske. Här finns också fantastiska vandringar i naturreservatet både norr och söder om stranden. Vid stranden finns WC för funktionshindrade.

Steningestranden

Steningestranden. Foto: Patrik Leonardsson

Haverdalsstrand

Haverdalsstrand är en sandstrand med höga fina sanddyner. I naturreservatet ovanför dynerna finns fina promenadstigar. Här finns handikappanpassad WC, torrklosett samt kiosk som är öppen sommartid.

Vilshäradsstranden

Vilshäradsstranden är en lång fin sandstrand med höga sanddyner. I skogen innanför dynerna samt i reservatet söder om stranden finns fina promenadstigar. Stranden bevakas av Livräddarna Tylösand. WC och handikapptoalett finns.  

Ringenässtranden

Ringenässtranden utgör norra delen av Tylöbuktens drygt fyra kilometer långa sandstrand. I Ringenäs kommer man nära stranden med bil. Stranden bevakas av Livräddarna Tylösand. WC finns.

Frösakullstranden

Frösakullsstranden är en del av den drygt fyra kilometer långa sandstranden i Tylöbukten och ligger mellan Ringenässtranden och Tylösand. Flertalet spänger leder från sommarstugeområdena över sanddynerna ner till stranden. Stranden bevakas av Livräddarna Tylösand.

Tylösand strand

Åtta kilometer väster om Halmstad ligger Tylösand - flaggskeppet bland Halmstads stränder. Stranden är en del av en drygt fyra kilometer lång sandstrand med dyner. Soliga dagar är det trångt som vid Medelhavet nedanför Hotel Tylösand, och på eftermiddagarna i juli är pulsen hög på After Beachen. Livräddarna Tylösand bevakar stranden. Här finns toaletter varav en handikappsanpassad.

Foto: Dan Karlsso

Tylösand. Foto: Dan Karlsson

Tjuvahålan

Tjuvahåla är en liten familjesandstrand med klippor och brygga. Här finns fina möjligheter till snorkling, fiske och grillning. Prins Bertils stig passerar stranden och ger möjlighet till varierande naturupplevelser. Torrklosett finns.

Östra Stranden

Östra Stranden ligger cirka fem kilometer från centrum och är en långgrund och barnvänlig sandstrand med många serviceinrättningar som WC, handikapps-WC och torrklosett. Delar av stranden utgörs av Hagöns naturreservat och erbjuder fina möjligheter till vandringar i strandskogarna innanför dynerna. Nere på stranden finns beachvolleybollnätlänk till annan webbplats och vid norra entrén finns ett utegymlänk till annan webbplats.

Längst söderut, vid Fylleåns mynning, finns ett naturistbad som är Halmstads officiella nakenbad.

Påarp/Laxvik

En dryg mil söder om Halmstad ligger Påarp och Laxvik som båda är mindre familjestränder med sand och klippor. Påarpsstranden består av en 300 m lång fin strand med sanddyner. I Laxvik hittar vi små vikar med gräsytor och klippor runt om. Här finns också ett stort gravfält från järnåldern. WC finns.

Gullbrannastranden

Gullbrannastranden är en del av en 2,5 kilometer lång sandstrand som ligger inom ett naturreservat. Här finns en anlagd stig med bro över Genevadsån. Torrklosett samt grillplats finns.