Organisationsnummer 556528-3248
Inledning
Halmstads Energi och Miljö AB ska tillsammans med kommunkoncernen bidra till att realisera Halmstads kommuns vision och övergripande strategier. Bolaget ska följa kommunens värdegrund och bidra till att utveckla samhällsnyttan.
Bolaget ansvarar för att dess verksamhet samordnas med övriga förvaltningar och bolag för att uppnå största möjliga kommunkoncernnytta och den samlade effekten för helheten ska vara vägledande.
Bolaget ska definiera sina mål och i samverkan med kommunkoncernen bidra till uppfyllelsen av kommunens inriktningar och mål.
Bolaget ska iaktta ett livscykelperspektiv och verka för en ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar samhällsutveckling i Halmstads kommun.
Detta ägardirektiv gäller tillsammans med dokumentet Kommunfullmäktiges riktlinje för bolagsstyrning. Ägardirektivet är ett komplement till bolagsordningen.
Det kommunala ändamålet
Syftet med bolagets verksamhet är att:
- bedriva produktion, distribution samt handel med energi samt tillhandahålla tjänster i anslutning därtill
- insamla, transportera, behandla och återvinna avfall
- anskaffa, äga och förvalta fastigheter, anläggningar och utrustningar för produktion och distribution av energi samt att i förenlig omfattning äga aktier och andelar i företag inom energi- och miljösektorn.
Bolaget ska enligt god teknisk praxis och med optimalt resursutnyttjande samt affärsmässig inriktning erbjuda produkter och tjänster för god energiförsörjning och avfallshantering.
Bolaget har ansvar för att utföra den renhållningsskyldighet som åligger Halmstads kommun enligt 15 kapitlet 20 §–20 a § miljöbalken samt tillhörande förordningar och föreskrifter utfärdade med stöd av detta kapitel.
Tillhandahållandet inom Halmstads kommun av tjänster avseende avfallshantering rörande avfall under kommunens ansvar ska ske med beaktande av kommunal likställighets- och självkostnadsprincip.
Uppdrag
Bolaget ska i sin roll som kommunalt bolag vara konkurrenskraftigt och se till att Halmstad har en attraktiv avgiftsstruktur inom bolagets verksamhetsområden.
Bolaget ska verka för att säkerställa en god leveranssäkerhet för bolagets kunder samt arbeta kundorienterat.
Bolaget ska vara kommunkoncernens naturliga partner i energi- och avfallsfrågor.
Bolaget ska aktivt samverka, delta och biträda kommunen vid samhällsplanering samt följa de plandokument och föreskrifter som kommunen fastställt, till exempel renhållningsordning och energi- och klimatplan.
Bolaget ska samverka med högskolor/universitet och andra intressenter i syfte att medverka och stimulera till forskning och utveckling inom bolagets verksamhetsområden.
Avfallshantering
Bolaget ska säkerställa en god tillgänglighet gällande hantering av hushållsavfall och även kunna erbjuda en miljö- och resurseffektiv hantering av verksamhetsavfall på affärsmässig grund.
Ekonomi
Halmstads Energi och Miljö AB:s avkastningskrav beaktar bolagets långsiktiga värdeskapande roll för Halmstads utveckling.
Avkastning
Bolaget ska sträva efter en genomsnittlig avkastning på totalt kapital motsvarande lägst 5,5 % (procent). Det genomsnittliga värdet ska beräknas på de senaste fem åren.
Avkastning på totalt kapital för varje enskilt år definieras som:
Rörelseresultat plus finansiella intäkter dividerat med medelvärdet av balansomslutningen.
Det är summan av bolagskoncernens hela verksamhet som ska motsvara avkastningen. Bolagskoncernen kan ha differentierade avkastningsnivåer inom dess olika verksamhetsområden.
Koncernbidrag
Nivån på koncernbidrag fastställs av Halmstads Rådhus AB (HRAB) i samband med upprättande av årets koncernbokslut.
Finans och risk
Bolaget ska följa Halmstads kommuns finansiella riktlinjer och arbeta aktivt med att identifiera och minimera riskerna i verksamheten genom riskhantering och systematisk intern kontroll.
Säkerhet och krisberedskap
Bolaget bedriver samhällsviktig verksamhet som ska fungera kontinuerligt oaktat omvärldsläge.
Bolaget ska ha förmåga att hantera såväl kriser, extraordinära händelser och ytterst krig i samverkan inom med kommunkoncernen.
Bolaget ska medverka i kommunkoncernens arbete med säkerhets- och beredskapsfrågor inkluderande civilt försvar.
Bolaget ansvarar för strategisk och operativ förmåga avseende säkerhets- och informationssäkerhetsarbete och för omhändertagande av säkerhetsskyddslagstiftningen.
Rapportering och uppföljning
Rapportering till Halmstads Rådhus AB, HRAB
Bolaget ansvarar för att till HRAB, enligt utfärdade instruktioner, lämna in:
- protokoll från styrelsesammanträden/bolagsstämmor
- rapportering av bolagets verksamhet, måluppfyllelse och ekonomi
- bolagets affärsplan
- bolagets strategiska plan, i förekommande fall
- bolagets och dotterbolagens årsredovisningar
- revisionsberättelser/granskningsrapporter och övriga revisionsrapporter
- särredovisning av det kommunala avfallsuppdraget
- underlag för sammanställning av koncern- och hållbarhetsredovisning i HRAB och den sammanställda redovisningen i kommunen.
Bolaget ska dessutom inlämna underlag till kommunen för beredning av kommunfullmäktiges mål och budget samt planeringsanalys för de närmsta räkenskapsåren, enligt av kommunen utfärdade instruktioner.
Bolaget ska, i ett så tidigt skede som möjligt, informera HRAB om viktigare händelser och risker som påverkar eller kan komma att påverka bolagets anseende, ekonomi eller utveckling.
Rapportering till kommunstyrelsen
I bolagets förvaltningsberättelse ska uppgifter lämnas hur styrelsen och verkställande direktören anser att, det kommunala ändamålet med bolagets och koncernens verksamhet inom ramen för de kommunala befogenheterna har utförts och ägardirektiven förverkligats under året.
Kommunstyrelsen får från bolaget begära in de yttranden och upplysningar som behövs för att kommunstyrelsen ska kunna fullgöra sina uppgifter.
Avgifter
Bolaget ska årligen ta fram förslag på renhållningstaxa som överlämnas till kommunstyrelsen, enligt överenskommen tidplan. Särredovisning av den kommunala avfallsverksamheten utgör beslutsunderlag för kommunfullmäktige.
Beslut om ägardirektiv
Detta ägardirektiv ska, efter fullmäktiges godkännande, antas på bolagsstämma i bolaget och i dess dotterbolag.