Organisationsnummer 556532-6187
Inledning
Halmstads stadsnät AB ska tillsammans med kommunkoncernen bidra till att realisera Halmstads kommuns vision: Hemstaden, Kunskapsstaden och Upplevelsestaden och följa kommunens värdegrund.
Bolaget ansvarar för att dess verksamhet samordnas med övriga förvaltningar och bolag för att uppnå största möjliga kommunnytta.
Bolaget ska iaktta ett livscykelperspektiv och verka för en ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar samhällsutveckling i Halmstads kommun som bidrar till att uppnå de globala målen i Agenda 2030.
Detta ägardirektiv gäller tillsammans med dokumentet Kommunfullmäktiges riktlinje för bolagsstyrning. Ägardirektivet är ett komplement till bolagsordningen.
Det kommunala ändamålet
Syftet med Halmstads stadsnät AB:s verksamhet är att anskaffa, äga och förvalta anläggningar för tele- och datakommunikation inom Halmstads kommun, främst i form av optisk fiber och annan infrastruktur samt därmed förenlig verksamhet. Bolagets syfte är att enligt god teknisk praxis och optimalt resursutnyttjande erbjuda kommunikation i en säker och effektiv IT-infrastruktur i Halmstads kommun, varvid kundernas behov av säkra leveranser och god service ska beaktas.
Bolaget har som föremål för sin verksamhet att upprätthålla ett aktivt lokalt nät och leverera på marknaden efterfrågade produkter, till exempel svartfiber och våglängder.
Målet är att alla invånare, offentliga förvaltningar och företag inom kommunen ska få tillgång till Halmstads öppna lokala nät på lika villkor och att tjänsteleverantörerna ska få tillgång till det öppna lokala nätet för att sälja tjänster till dem som är anslutna till det. Nätet ska möjliggöra en interaktiv mötesplats i människans och samhällets tjänst som karaktäriseras av oberoende, valfrihet och gränslöshet.
Bolaget ska arbeta affärsmässigt och på marknadsmässiga villkor.
Uppdrag
Bolaget ska aktivt arbeta för att behålla och utöka antalet tjänsteleverantörer och antalet tillgängliga tjänster i stadsnätet i syfte att öka antalet aktiva kunder.
Bolaget ska ge alla tjänsteleverantörer tillgång till att sälja tjänster på lika villkor vilket ger ökad konkurrens.
Bolaget ska välja tekniska lösningar för stadsnätet som främjar utvecklingen av ett stadsnät med hög driftsäkerhet, långsiktig attraktionskraft och livslängd. Bolaget ska bedriva ett medvetet och systematiskt arbete för att minska riskerna för sårbarhet och förebygga krissituationer.
Bolaget ska arbeta för ett aktivt öppet lokalt stadsnät för invånare, offentliga verksamheter och näringsliv.
Bolaget ska ha en aktiv roll att utveckla och leverera Halmstads kommuns digitala samhällstjänster på kommunikationsnätet genom att tillhandahålla en plattform så att leverans kan ske till samtliga anslutna parter.
Bolaget ska utveckla, äga och förvalta IT-infrastruktur inom hela Halmstads kommun, omfattande fysisk infrastruktur och teknisk utrustning för stadsnätsleveranser, och se till att den är skyddad mot avbrott, sabotage och andra liknande incidenter.
Bolaget ska som offentlig aktör även ta ett ansvar för infrastrukturell utbyggnad och teknisk utveckling av bredband inom Halmstads kommun. Uppdraget innefattar att aktivt öka anslutningsgraden i redan utbyggda områden samt medverka vid nyetableringar med digital infrastruktur i områden och stadsdelar.
Ekonomi
Halmstads stadsnät AB:s avkastningskrav beaktar bolagets långsiktiga värdeskapande roll för Halmstads utveckling.
Avkastning
Bolaget ska sträva efter en genomsnittlig avkastning på totalt kapital motsvarande lägst 6,0 %. Det genomsnittliga värdet ska beräknas på de senaste fem åren.
Avkastning på totalt kapital definieras som:
Rörelseresultat + finansiella intäkter för varje enskilt år dividerat med medelvärdet av balansomslutningen.
Det är summan av bolagets hela verksamhet som ska motsvara avkastningen. Bolaget kan ha differentierade avkastningsnivåer inom dess olika verksamhetsområden.
Koncernbidrag
Nivån på koncernbidrag fastställs av Halmstads Rådhus AB (HRAB) i samband med upprättande av årets koncernbokslut.
Finans och risk
Bolaget ska följa Halmstads kommuns finanspolicy och arbeta aktivt med att identifiera och minimera riskerna i verksamheten genom riskhantering och systematisk intern kontroll.
Säkerhet och krisberedskap
Bolaget bedriver samhällsviktig verksamhet och omfattas av Lagen om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap.
Bolaget ansvarar för strategisk och operativ förmåga avseende säkerhetsskyddslagstiftningen samt att kontinuerligt bedriva samhällsviktig verksamhet och förmågan att hantera extraordinära händelser, i samverkan inom kommunkoncernen.
Bolaget ska medverka i kommunkoncernens verksamhet avseende totalförsvar.
Mål
Kommunfullmäktige beslutar om politiska inriktningar och konkretiserade mål.
Bolaget ska själv definiera och i samverkan med kommunkoncernen bidra till uppfyllelsen av kommunens inriktningar och mål.
Rapportering och uppföljning
Rapportering till Halmstads Rådhus AB, HRAB
Bolaget ansvarar för att till HRAB, enligt utfärdade instruktioner, lämna in:
- protokoll från styrelsesammanträden / bolagsstämmor
- rapportering av bolagets verksamhet, måluppfyllelse och ekonomi
- bolagets affärsplan
- bolagets strategiska plan, i förekommande fall
- bolagets årsredovisning
- bolagets revisionsberättelse / granskningsrapport och övriga revisionsrapporter
- underlag för sammanställning av koncernredovisning i HRAB och den sammanställda redovisningen i kommunen.
Bolaget ska dessutom inlämna underlag till kommunen för beredning av kommunfullmäktiges planeringsdirektiv med budget samt planeringsanalys för de närmsta räkenskapsåren, enligt av kommunen utfärdade instruktioner som delges via HRAB.
Bolaget ska, i ett så tidigt skede som möjligt, informera HRAB om viktigare händelser och risker som påverkar eller kan komma att påverka bolagets anseende, ekonomi eller utveckling.
Rapportering till kommunstyrelsen
I bolagets förvaltningsberättelse ska uppgifter lämnas hur styrelsen och verkställande direktören anser att, det kommunala ändamålet med bolagets och koncernens verksamhet inom ramen för de kommunala befogenheterna har utförts och ägardirektiven förverkligats under året.
Kommunstyrelsen får från bolaget begära in de yttranden och upplysningar som behövs för att kommunstyrelsen ska kunna fullgöra sina uppgifter.
Beslut om ägardirektiv
Detta ägardirektiv ska, efter fullmäktiges godkännande, antas på bolagsstämma i bolaget.