Om de kommunala bolagen
Varför har kommunen egna bolag och vad arbetar de med? Här finns svar på vanliga frågor om den kommunala bolagsverksamheten.
Halmstads kommun har sju helägda bolag som styrs och samordnas av moderbolaget Halmstads Rådhus AB. En del av bolagen har i sin tur egna dotterbolag.
Dessutom äger kommunen 50 procent i Laholmsbuktens VA AB Länk till annan webbplats. (LBVA). Laholms kommun äger lika stor andel.
De helägda kommunala bolagen är:
- Halmstads Energi och Miljö AB (HEM) Länk till annan webbplats.
- Halmstads Fastighets AB (HFAB) Länk till annan webbplats.
- Halmstads stadsnät AB Länk till annan webbplats.
- Hallands Hamnar Halmstad AB Länk till annan webbplats.
- Halmstads Flygplats AB Länk till annan webbplats.
- Destination Halmstad AB Länk till annan webbplats.
- Halmstad Business Incubator AB Länk till annan webbplats.
Därför driver kommunen verksamhet i bolag
Kommunfullmäktige kan välja hur verksamheten ska drivas. Bolagsformen är ett sätt; förvaltningsformen ett annat. Bolagen är en del av Halmstads kommuns samlade verksamhet. Ofta väljs formen för verksamheter som liknar privata aktörers men där behovet av samhällsnytta är stort. Det kallas affärsmässig samhällsnytta.
I ett aktiebolag är exempelvis beslutsvägarna korta och möjligheten till nära samverkan med andra externa aktörer stora. Det finns inte samma beredningstvång och formella beslutsvägar som i en förvaltning och de beslut som fattas i bolaget kan inte överklagas av kommuninvånarna. Aktiebolaget måste alltså inte invänta på att beslut får laga kraft.
Bolagsformen kan också vara ett medel för samhället att agera som en del av marknaden när privata aktörer saknas.
Verksamheten i ett kommunalt bolag präglas av långsiktighet, hållbarhet och effektiv användning av resurser – före kortsiktig vinstmaximering.
Bolagen samlas i en koncern
Genom att samla bolagen i en koncern styr och samordnar kommunfullmäktige deras verksamhet. Ägande genom ett moderbolag ger dessutom möjlighet att utjämna vinster och förluster inom koncernen och att därmed sänka skatten. Det i sin tur kan ge mer pengar över till kommunens verksamhet.