Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.
Stort utbud på torg för tillgängliga lärmiljöer
Det nya funktionsprogrammet, Förskoleforum och samtalsanalys fanns på schemat när försommarens torg för tillgängliga lärmiljöer i förskolan gick av stapeln i maj 2023. Tillsammans med ytterligare sju föreläsningar och utställare, som digitala verktyg, barnlitteratur och positivt risktagande i utemiljöer, blev utbudet på Kärnhuset stort.
Innehåll
Efter en inledning och ett välkomnande av verksamhetschef Darinka Ribic bjöd eftermiddagen på fem parallella spår av miniföreläsningar och utställningar. Kvartetten Julia Sorling, Kent Roslund, Isabell Lagerblad och Mikael Lundqvist från Stöd- och utveckling och Kärnhuset presenterade det nya funktionsprogrammet som numera innehåller riktlinjer för både inne- och utemiljön.
Några av nyheterna är att kapprum framöver alltid ska finnas på markplan, att varje avdelning ska ha eget skötrum och äldrebarnsavdelningar ha ett litet tyst grupprum för anpassning till barn i behov av särskilt stöd. Nytt är också att det finns funktionsprogram för rum, så att rummen på kommande förskolor ska innehålla samma saker från start.
Språkutvecklaren och forskaren Karolina Larsson höll vid två tillfällen en workshop där deltagarna fick nedskrivna samtal mellan barn och pedagoger under en språkundervisning utomhus.
– Visst är det häftigt vad som kan hända bara man tar med en bok ut? sa Karolina Larsson efter gruppuppgiften och puffade för samtalsanalys genom text.
Liselotte Svensson från Förskoleforum presenterade plattformen som numera alla inom förskolan i Halmstads kommun har tillgång till. Allt innehåll ska vila på vetenskaplig grund och vara lättillgängligt. 2 400 artiklar finns i nuläget och varje dag publiceras en ny. Bland innehållet finns ett nyhetsflöde, tips från redaktionen, frågor och svar från forskare och utbildningar. Via din profil kan du välja ämnesområden och ämnen som du följer.
Fredrik Holm, bibliotekarie, hade en utställning med barnlitteratur kopplad till utemiljö för att visa upp vad som finns i bokväg och hur böckerna kan användas på nya sätt. Sara Hagestam, utvecklare inom specialidrott, bjöd på en uppsjö förslag att plocka med sig ”hem” för fysiska aktiviteter ute och logopeden Emy Larsson demonstrerade hur bildstöd kan användas vid språkstimulerande utelek.
Pedagog Halmstad pratade med två deltagare från Kärlekens förskola som var nöjda men som också önskade sig en sak till av eftermiddagen.
– Det här är mycket bra. Enda är att föreläsningarna gärna hade fått vara längre.
Torget var arrangerat av kvalitetsstödjarna för förskola Emma Hagstöm och Erica Eklöf.
Text och bild: Anna Lehmusto