Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.
Ska du undervisa om EU och Europa? Ta hjälp av unionen och Europa Direkt!
Europeiska unionens elev- och lärarhörna har undervisningspaket från förskolenivå upp till årskurs nio och gymnasiet. Här hittar du länkarna du behöver och tips på ett helt nytt material för årskurs F-3.

Hej Stina Lindgren, projektledare på Europa Direkt Halland. Vill du berätta om ert nya undervisningsmaterial?
– Ja, ”Yooki och skogsunionen” är ett helt nytt material med en historia om en eldfluga som samlar vännerna i skogen. De har svårt att komma överens och bråkar om mat och land. Yooki försöker medla och djuren i skogen hittar en medelväg, ett sätt att komma överens. Berättelsen symboliserar Europa och visar vår historia av krig.
– I materialet finns flera frågeställningar, som vad tänker du på när du hör orden ”krig” ”konflikt” eller ”fred” till exempel. I paketet finns också en lärarhandledning och en övningsbok, och det är kompletterat med andra övningsböcker där eleverna får färglägga flaggor, lära sig om europakartan och berätta vad en kompis är.
Vilka elever vänder utbildningspaketet sig till?
– ”Yooki och skogsunionen” vänder sig till barn mellan cirka 6 och 9 år. Eleverna får bekanta sig med begreppen, historien och lite kort och lättsamt om EU
Var hittar jag materialet om jag vill använda det i min undervisning?
– Du beställer det på webben via Elev- och lärarhörnan. Undervisar du på låg- eller mellanstadiet kan du göra det kostnadsfritt. Materialet finns även att ladda ner online och det går också att kontakta mig, jag kan få in fler tryckta exemplar.
Vad har ni att erbjuda för lärare i årskurs 4–9?
– Elev- och lärarhörnan har ett filter där du kan hitta material utifrån ålder, ämne och vilken slags material du är ute efter. Ett exempel är ”Europa – en upptäcktsfärd” som är ett digitalt brädspel där eleverna lär sig om de 27 medlemsländernas historia, geografi och kultur. ”EU & jag” innehåller ett quiz och lär äldre elever om den fria rörigheten och möjligheterna som finns att resa fritt och studera i Europa. Här går man också in på hur institutionerna fungerar. Den här aktivitetsboken är tänkt att användas från årskurs 9.
Kommer ni på Europa Direkt också ut till skolor och besöker klasser som arbetar med EU och Europa?
– Ja, är man intresserad av att göra något tillsammans kan man höra av sig till mig. Vi arbetar mest mot gymnasieskolan men i mån av tid kan vi gå igenom “EU-basics” alltså grundläggande kunskap om EU och även göra vissa övningar och workshops på plats på skolan.
Vilka andra möjligheter finns det för mig som pedagog att fördjupa arbetet med EU-frågor?
– Är du intresserad av internationalisering kan du gå med i eTwinning, EU-kommissionens online-nätverk, och börja samarbeta med lärare i andra länder. Vill du arbeta mer strategiskt finns ambassadörsprogram. Du kan ansöka till ett program för att bli skolambassadör för EU och få årlig fortbildning. Och dina elever kan bli juniorambassadörer.

Text: Anna Lehmusto
Foto: Stina Lindgren