• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Förskoleelever i demonstration för att rädda planeten

Med plakat i händerna och full vintermundering kom de till rådhuset, 5-åringarna från Engelbrekts förskola. På plats med budskapet att jorden inte mår bra.
– Jag är här för att man ska hjälpa jorden, säger 5-årige Adam.

Tiotal barn i rosa reflexvästar håller upp skyltar med text och teckningar

Efter att ha tågat in på torget sluter barngruppen upp framför rådhuset, och sjunger om att rädda jorden. ”Vi älskar jorden” ”Släng inte skräp överallt och ”Hjälp vår jord” är några av budskapen som barnen ropar ut och har skrivit på plakaten. Uppmärksamheten från media är stor, någon filmar, en annan fotograferar och ett av barnen har en mikrofon i handen under sången och protesterna. Vlera och Astrid har varsin skylt. De vill rädda djuren och skogen. Och vet varför.
– Man får inte hugga ner träden. Då förstör vi jorden, säger Astrid.
Louie har också gjort en skylt, som det står ”I love earth” på. Men den är borta och i handen har han en annan ”Rädda vår jord”. Alla skyltar har barnen gjort själva.

Barnens röster ledde hit

– Barnen har fått välja. Först höll vi på med flygplan och sedan kultur och platser. I vårt boksamtal utgick vi från boken ”Greta och jättarna” som handlar om demokrati och att demonstrera. Då sa barnen att de ville göra egna skyltar, säger Jimmie Karlsen, barnbiträde på avdelningen Möjligheten. Och berättar att förskolebarnen själva kontaktat polisen för att söka tillstånd för demonstrationen.
– Det var barnens röster som ledde hit. Det är så viktigt att de blir synliga i samhället.

Kollegan och förskolläraren Maysaa Cherri förklarar att demonstrationen bara är en del i ett större arbete där barnen tillsammans med pedagogerna tittat på hur våra handlingar kan hjälpa till och rädda vårt jordklot.
– Vi har plockat skräp och besökt Växtverket. När barnen hör och ser att folk slänger saker i naturen undrar de varför vuxna gör så. Vi jobbar också med demokrati och delaktighet och lär dem i tidig ålder. Snart ska vi till HEM, Halmstads Energi och Miljö, för att se hur man sorterar skräp.

Möjligheten har under förmiddagen fått sällskap av grannavdelningen Kastanjeallén som är på plats för att stötta demonstrationen eftersom de arbetar med samma frågor.
– Vi behöver mer träd annars kan man inte andas, säger ett av barnen. Och hennes kompis har också ett budskap klart för sig.
– Vi behöver mera soptunnor i hela stan.

Så hur har förskolan tänkt kring att låta femåringar demonstrera?
Rektorn Caroline Wiking förklarar:
– Eftersom vi hela tiden arbetar efter att barnen är i en demokrati gällande all utbildning och undervisning är de vana vid att deras röster är lika viktiga som de vuxnas. De vet att deras röster ska lyssnas på utifrån Barnkonventionen. Det vet att de har rättigheter som barn. Utifrån ”Greta och jättarna” har de arbetat med den demokratiska rättigheten att protestera. Boken är inspirerad av Greta Thunbergs klimatkampanj. Utifrån detta kom barnen fram att de skulle protestera för klimatet. Pedagogerna och barnen tog då reda på vad som behövs för att protestera, ringde polisen och fick tillstånd. Vi ser det verkligen som att barnen har blivit lyssnade på och att det möjliggjort för barnen att lyfta fram sina röster i samhället utifrån sina demokratiska rättigheter.

Kollage av sju bilder: flickor och pojkar håller i skyltar, en kvinna sitter med ett barn på trappa, en ljushårig man med skyltar i famnen, en pojke får en mikrofon riktad mot sig, en färgglad skylt.

Text: Anna Lehmusto
Foto: Stefan Thorvaldsson