Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Barn och utbildning

Vanliga frågor och svar

 • Förändrad skollunch i Halmstad


  Förändringar i budgeten för skolmåltider innebär att det blir förändringar då det gäller lunch på skolor och förskolor i Halmstads kommun.Från vecka 9 (efter sportlovet) kommer matsedeln att innebära att det serveras:
  • vegetariskt mat två dagar i veckan
  • kött en dag i veckan
  • fisk en dag i veckan
  • soppa en dag i veckan
  De dagar som det serveras fläskkött kommer det att finnas vegetariskt alternativ.Övergången från Bregott till Flora innebär att det serveras mindre mättat fett vilket är bra för kroppen och rekommenderas av livsmedelsverket.Krav på näringsinnehåll följs Förändringen innebär inte en försämring av i luncherna utan alla luncher som serveras i Halmstads kommuns skolor och förskolor uppfyller livsmedelsverkets krav på näringsinnehåll. Detta gäller oavsett om det är kött, vegetarisk eller soppa med tillbehör.Halmstads kommun följer de regler och lagar som finns kring skolmaten.En konsekvens av förändringen är att kommunen minskar belastningen på vår gemensamma miljö.Sverige är ett av tre länder i världen som serverar daglig gratis lunch i skolor och förskolor. De andra är Finland och Estland.Vanliga frågor om den förändrade skolmaten Varför Flora istället för Bregott? Det är en ekonomisk fråga. Dessutom innehåller Flora mindre mättat fett vilket är bra för kroppen vilket rekommenderas av livsmedelsverket. Flora innehåller certifierad palmolja.Uppfyller alla rätter kravet på näringsinnehåll? Ja, det finns alltid tillräckligt med näringsinnehåll i den kompletta rätten oavsett om det är en rätt som är vegetarisk, innehåller kött eller fisk, eller om det är soppa som serveras.Kommer mätningar införas på matsvinn samt elevernas nöjdhet? Mätningar är gjorda, matsvinnet är väsentligt högre när det serveras ”favoriträtter” än annars. Matsvinnet har minskat när den vegetariska kosten har ökat.Serveras vegetariskt alternativ varje dag? Ja det serveras varje dag.Barn kommer inte kunna fokusera i skolan om de inte får i sig den näring de behöver. Det finns alltid tillräckligt med näringsinnehåll i den kompletta rätten oavsett om det är en rätt som är vegetarisk, innehåller kött eller fisk, eller om det är soppa som serveras.Vad serveras till de som inte äter fläskkött? De dagar det serveras fläskkött kommer det att serveras vegetariska rätter. Nötkött kommer bara serveras i traditionella nötköttsrätter.Viltkött på menyn istället? Det är en kostnadsfråga, samt en fråga om tillgång på viltkött för att tillfredsställa behovet för samtliga skolor och förskolor i kommunen. I Halmstad serveras det dagligen 10 800 portioner på skolor och 4 000 förskolor.Detta är diskriminerande mot muslimska barn. Varför serveras inte någon ersättning för fläskkött? De dagar det serveras fläskkött erbjuds istället vegetariskt alternativ. Fläskkött serveras heller inte varje vecka.Det är tråkigt när man sparar in pengar på maten till våra barn, varför? Vi har gjort ett medvetet val med en förflyttning till mer vegetarisk kost, ett arbete som pågått under flera år. Förändringarna följer livsmedelsverkets riktlinjer om mer vegetarisk kost, mindre mättat fett och mindre rött kött med hänsyn till individers hälsa och klimatpåverkan.Vi vill ta med egen mat till våra barn, hur ställer ni er till det?
  • Om barnen har med sig matlådor till verksamheten får dessa inte förvaras, värmas eller rengöras i verksamhetens livsmedelslokal.
  • Verksamheten kan inte ta ansvar för den medhavda maten.
  Lärarförbundet meddelar följande om att ta egen mat till verksamheten:
  • Det ligger inte i lärarnas arbetsuppgift att värma och servera/hantera, samt förvara barn och elevers privata mat och dryck.
  • Lärarna kan inte ansvara för barnens säkerhet kopplat till eventuella allergiska reaktioner.
  Läs mer om hur vi tänker då det gäller maten som serveras i kommunen.
 • Skolskjuts


  Skolskjuts är kostnadsfri skjuts för grundskoleelever och gymnasiesärskolans elever. Den gäller tur och retur mellan en plats i anslutning till elevens hem och en plats där utbildningen bedrivs. Här kan du läsa om skolskjuts.
 • Grundskola för nyanlända eller språkintroduktion


  Grundskolan för nyanlända med svenska som andra språk gör att barnen snabbt kommer in i undervisningen och gemenskapen på sin ordinarie skola. Här kan du ansöka grundskola för nyanlända.Språkintroduktionen är för dig som är nyanländ i Sverige, om du är asylsökande under 18 år, om du kommer från utbildning i grundskola för nyanlända eller inte har tillräckliga kunskaper i svenska och andra ämnen för att börja på ett nationellt gymnasieprogram. Här kan du ansöka språkintroduktion.
 • Hur ger jag besked om barnets platserbjudande på förskola eller fritidshem?


  Du ska tacka ja eller nej till barnets platserbjudande på förskola eller fritidshem genom att logga in på e-tjänsten Hypernet. Tänk på att du som vårdnadshavare måste logga in med en e-legitimation.länk till annan webbplats Har du inte möjlighet att skaffa e-legitimation kan du besöka Halmstad direkt på Rådhuset så kan de gå in som ombud och hjälpa dig.
 • Läsårstider, lov och ledigheter


 • Vikariera inom förskola och skola