Du som vill bli god man eller förvaltare
Som god man hjälper du en annan människa att bevaka sina intressen, sköta sin ekonomi och få vardagen att fungera. Din insats kan vara livsavgörande och behovet är stort. Orkar du åt någon som inte kan?
Stegen till att bli god man
Se filmerna
Här får du träffa Paul som berättar om varför han valde att bli god man. Vad som är det bästa och vad som är det svåraste med uppdraget. Titta även på introduktionsfilmen.
Intresseanmälan
Känns uppdraget som något för dig? Fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss till dig för ett personligt samtal. Du förbinder dig inte till något när du gör en intresseanmälan.
Personligt samtal
Du blir kontaktad av oss. Under samtalet får du berätta om dig själv och vad du kan bidra med. Kanske pratar du flera språk eller har andra värdefulla erfarenheter?
Genomgång av redovisning
När du kommer till steg fyra ska du gå igenom utbildningen "Grunderna i redovisning". Det är en viktig del av godmanskapet.
Test och kontroll
Sista steget är ett kort kunskapstest. Precis som vid andra ideella uppdrag görs en kontroll i Polisens belastningsregister, Kronofogdens register och Socialtjänstens register, innan du erbjuds uppdraget.
Nu är du redo för ditt första uppdrag!
Grattis, du är nu redo att bli god man. Tillsammans hittar vi ett lämpligt uppdrag för dig. Till din hjälp får du en praktisk handbok och kontinuerlig information via e-post. Du kan även få stöd av Hallands god mans- och förvaltarförening.
Vem kan bli god man?
Kan vem som helst bli god man? Eller krävs det viss kompetens eller personliga egenskaper?
Enligt föräldrabalken ska en god man eller förvaltare vara "rättrådig, erfaren och i övrigt lämplig man eller kvinna". Det innebär att du inte ska ha gjort dig skyldig till något brott som kan påverka ditt uppdrag. Du ska kunna agera med ett sunt förnuft och ha allmänna kunskaper i vardagsekonomi. Du ska ha lätt för att engagera dig i andra människor och alltid ta beslut som verkar för huvudmannens bästa.
Alla gode män och förvaltare kontrolleras hos kronofogdemyndigheten. Dessutom hämtas utdrag ur rikspolisstyrelsens belastningsregister och socialtjänstens register.
Vad gör en god man?
Personen som du har uppdraget för kallas för huvudman. Beroende på huvudmannens behov kan uppdraget bestå av en, två eller tre av följande: Bevaka rätt, förvalta egendom och sörja för person. Det kan exempelvis innebära:
Kontakt
Har du frågor, kontakta kommunen.