• Halmstads webbplatser

Att sköta din ekonomi som vuxen

När du fyller 18 år blir du myndig och ansvarig för din egen ekonomi. Här får du tips på vad du ska tänka på för att få en bra start i vuxenlivet.

Ekonomi handlar mycket om att välja och välja bort. Planera din ekonomi månadsvis genom att skriva upp dina inkomster och utgifter. Om inkomsterna inte räcker till alla utgifter får du prioritera det som är viktigast för dig. När du har flyttat hemifrån kan det vara bra att i första hand prioritera "HEM", det vill säga hyra, el och mat.

Små utgifter blir stora till slut

En liten utgift blir en hög utgift om den är återkommande. Är det värt att köpa den där drickan för 18 kronor varje dag, eller behöver du årskostnaden på 6 500 kr till något annat? Det kan vara värt att se över dina vanor och prioritera det viktigaste.

Så växer dina små utgifter
UtgiftEngångskostnadÅrskostnad
Energidryck18 kronor per dag6 570 kronor
Chips och godis100 kronor per vecka5 200 kronor
Ett paket cigaretter60 kronor per dag21 900 kronor

Om du begränsar dina fasta utgifter är du mer flexibel och kan möta livets olika skeenden bättre. Tänk efter innan du lägger till ytterligare en fast kostnad. Tjänster som Spotify, Netflix och Storytel kostar inte mycket var och en för sig, men när du lägger ihop alla kostnaderna blir det en hög månadskostnad.

Obetalda räkningar

En räkning blir snabbt mycket dyrare om du inte kan betala den. Om du inte kan betala en räkning, kontakta den du är skyldig pengar direkt. Försök att komma överens om hur och när du ska betala.

Så kan en skuld växa från 500 till 2 020 kronor
UtgiftKostnad
Räkning500 kronor
Påminnelseavgift60 kronor
Inkassoavgift180 kronor
Inkassoarvode380 kronor
Betalningsföreläggande300 kronor
Utmätning600 kronor
SUMMA2 020 kronor plus ränta

Spara pengar

Om du har möjlighet är det bra att spara ihop till en buffert, även kallat kriskassa. Livet och ekonomin går upp och ner och då är det tryggt att ha sparade pengar att kunna ta av. När du har sparat ihop till en buffert, kanske du vill spara ihop till något specifikt mål som körkort, en resa eller möbler till första lägenheten. Det är smart att ha ett automatiskt sparande som för över pengar direkt när du får din inkomst.

Låna pengar och låna ut

Försök att spara ihop till det du vill ha och låna endast pengar till studier via CSN, Centrala studiestödsnämnden Länk till annan webbplats.. Alla lån innebär att du får betala en kostnad, så kallad ränta. Snabblånen brukar vara dyrast. Många har hamnat i en skuldfälla genom att börja med ett mindre lån för att senare fortsätta att låna och bli överskuldsatta.

Var också försiktig med att låna ut pengar till kompisar. Du kan aldrig veta om du får tillbaka dem.

Att ingå avtal

Från och med 18-årsdagen får du teckna avtal. Var noga med vilka avtal du undertecknar eller signerar så att du verkligen förstår vad avtalet innebär och vad det kan få för konsekvenser. När du väl tackat ja, muntligen eller skriftligen, är avtalet giltigt och du kan inte skylla på att du inte har förstått. Var rädd om din namnteckning och din digitala signatur.

Dina rättigheter som konsument

När du handlar av ett företag som privatperson, kallas du för konsument. Som konsument har du rätt att kräva att varan eller tjänsten håller vad den utlovat. Om den inte gör det kan du reklamera (klaga) inom tre år efter inköpsdatum. Ett par skor ska till exempel hålla längre än tre månader om du har skött dem väl.

Öppet köp och bytesrätt är frivilligt för affärerna, så du måste kontrollera vad som gäller innan ditt köp. Köp som du gör via internet har alltid 14 dagars ångerrätt, men du är skyldig att stå för fraktkostnaden vid eventuell retur.

Spara alltid ditt kvitto ifall du behöver reklamera. Papperskvitton bleknar så kopiera dem eller spara digitalt.

Arbete och lön

Att arbeta extra när du studerar eller på sommarlovet kan ge ett önskat tillskott i kassan. Tänk på att du aldrig ska arbeta svart, det vill säga utan att betala skatt och sociala avgifter. Det innebär att du är utan försäkring om det skulle hända något, du inte kvalificerar dig för A-kassa och framförallt så är det olagligt.

Om du arbetar i större omfattning och fortfarande bor hemma är det skäligt att du betalar för dig. Här kan du se ett exempel på vad det kan kosta för dina föräldrar att försörja dig under en månad. Hyran är inte medräknad.

Kostnad under en månad utöver hyra
UtgiftMånadskostnad
Mat (förutom lunch vardagar)2 240 kronor
Förbrukningsvaror som toapapper70 kronor
Hemutrustning som husgeråd, möbler och tv70 kronor
Medier som internet, tv-kanaler och streamingtjänster300 kronor
Hemförsäkring40 kronor
SUMMA2 890 kronor

Råd och stöd

För att få råd inför ett köp, eller om det blivit problem med ett köp:

För att få hjälp med att göra en budget eller se över dina skulder: