• Halmstads webbplatser

Bevaka rätt i dödsbo

Om en omyndig person eller en huvudman har del i ett dödsbo ska du som är förmyndare, god man eller förvaltare vårda dennes rätt i dödsboet. Här finns information om vad du som ställföreträdare ska tänka på kring dödsbon, bodelning och arvskiften.

Det finns många lagar och regler som gäller för dödsbon och rätten till bodelning och arv. Det innebär att du kan behöva ta kontakt med en juridisk byrå för hjälp.

Jäv – tillfällig god man kan behövas

Om den omyndige eller huvudmannen har del i samma dödsbo som sin ställföreträdare eller ställföreträdarens maka/make eller sambo, behövs en tillfällig god man som företräder den omyndige eller huvudmannen. Även i de fall det finns två förmyndare och en av dem har del i samma dödsbo som den omyndige behövs en tillfällig god man. Den andre förmyndaren kan inte ensamt företräda den omyndige.

Ställföreträdaren ansöker om att överförmyndaren förordnar en god man som bevakar den omyndige eller huvudmannens intressen i dödsboet. I samband med ansökan kan förslag på lämplig person som är villig att åta sig uppdraget lämnas till överförmyndaren. Ansökan om tillfällig god man finns på halmstad.se Länk till annan webbplats..

Bouppteckning

När en person har avlidit ska dödsboet utredas för att visa vilka tillgångar och skulder som finns. Alla tillgångar och skulder redovisas i en bouppteckning. Alla dödsbodelägare har ett gemensamt ansvar att dödsboet blir utrett.

Ditt ansvar som ställföreträdare är att bevaka att bouppteckningen förrättas och sedan registreras hos Skatteverket. Bouppteckningen ska förrättas inom tre månader från dödsfallet och sedan skickas till Skatteverket inom en månad från förrättningsdagen. När bouppteckningen är registrerad hos Skatteverket ska den skickas in till överförmyndaren.

Om dödsboet saknar tillgångar eller om tillgångarna endast räcker till begravningskostnader kan en dödsboanmälan upprättas i stället för en bouppteckning. Om det är aktuellt har dödsbodelägarna ansvar för att kontakta kommunen. En boutredare på kommunen gör en bedömning om det ska göras en dödsboanmälan eller en bouppteckning. Mer information hittar du på respektive kommuns hemsida. En dödsboanmälan ska skickas till överförmyndaren för kännedom.

Testamente

Om det finns ett testamente ska du som ställföreträdare ta del av det. Att ta del av testamentet betyder att du ska få se och läsa en vidimerad kopia av testamentet och att du därefter skriftligen bekräftar att du tagit del av testamentet. Vanligtvis sker detta genom en underskrift på den vidimerade kopian av testamentet. Observera! Du ska inte godkänna testamentet.

Om testamentet innebär att den omyndige eller huvudmannen inte erhåller sin laglott ska du begära jämkning av testamentet inom sex månader från det att du tagit del av testamentet.

Anser du att testamentet är ogiltigt kan du klandra det genom att väcka talan i tingsrätten. En talan om klander av testamentet ska väckas inom sex månader från att du tagit del av testamentet.

Gåvor

Gåvor som den avlidne har lämnat under sin livstid kan påverka den omyndige eller huvudmannens rätt i dödsboet. Du bör därför begära att eventuella gåvor som lämnats av den avlidne antecknas i bouppteckningen. Om den omyndige eller huvudmannen är bröstarvinge till den avlidne kan du behöva begära jämkning av gåvorna för att den omyndige eller huvudmannen ska få sin laglott.

Fastighet eller bostadsrätt

Om dödsboet äger en fastighet eller bostadsrätt och denna ska säljas av dödsboet krävs överförmyndarens samtycke till försäljningen.

Hinder för arvskifte (skifteshinder)

Om dödsboet inte avslutats inom sex månader efter att bouppteckning förrättades och avtal om sammanlevnad i oskiftat bo inte har slutits, ska ställföreträdaren lämna in en skriftlig redogörelse till överförmyndaren om varför boet inte har skiftats. En sådan redogörelse ska sedan lämnas till överförmyndaren var sjätte månad till dess att arvskifte sker eller dödsboet avslutas.

Ansökan om överförmyndarens
samtycke till fördelning

Om det finns fler än en dödsbodelägare i dödsboet ska arvskifte, och i förekommande fall bodelning, förrättas.

Om du anser att den omyndige eller huvudmannen har fått det hen har rätt till i arvskifte ska du lämna ditt godkännande till fördelningen genom att underteckna avtalet. När arvskiftet är godkänt av samtliga dödsbodelägare ska du ansöka om överförmyndarens samtycke till egendomens fördelning. Arvet får inte betalas ut innan överförmyndaren har samtyckt till arvskiftet.

Den omyndige, om denne är 16 år eller äldre, eller huvudmannen ska få möjlighet att lämna sin åsikt om arvskiftet. Detta ska ske skriftligt och lämnas in tillsammans med ansökan om samtycke hos överförmyndaren.

Följande handlingar ska lämnas till överförmyndaren:

  1. Ansökan om samtycke till egendomens fördelning.
    Ansökan ska göras av ställföreträdaren och bör lämnas via e-tjänsten på halmstad.se. I de fall det finns två ställföreträdare, exempelvis två förmyndare till en omyndig, ska båda signera ansökan.
  2. Registrerad bouppteckning, om den inte lämnats in tidigare.
  3. Testamente, om sådant finns.
    Kopia av samtliga godkännanden eller delgivning av testamente.
  4. Arvskifteshandling, och i förekommande fall bodelningshandling.
    Handlingen ska vara i original eller vidimerad kopia. Handlagen ska vara signerad av ställföreträdaren för huvudmannen eller den omyndige samt av övriga dödsbodelägare. Eventuella fullmakter ska lämnas in i original eller vidimerad kopia.
  5. Redovisningsräkning för dödsboets förvaltning.
    Redovisningen ska omfatta tiden från och med dödsdagen och till och med arvskiftesdagen.

Bevis om insättning av arv

När överförmyndaren har samtyckt till egendomens fördelning och arvet har skiftats ska följande handlingar lämnas in till överförmyndaren:

  • Bevis om att arvet satts in på bankkonto i den omyndiges eller huvudmannens namn. Om beloppet överstiger ett prisbasbelopp ska pengarna sättas in på ett överförmyndarspärrat konto.
  • Annat bevis för att den omyndige eller huvudmannen fått sin andel kan också behöva lämnas in, till exempelvis lagfartsbevis.