• Halmstads webbplatser

Du som vill bli god man till ensamkommande barn

Att vara god man för ensamkommande barn innebär att företräda barnet i både vårdnadshavares och förmyndares ställe. Den gode mannen fungerar som en spindel i nätet och ska se till att barnet får en bra första tid i Sverige.

Vem kan bli god man åt ett ensamkommande barn?

De krav som ställs på en god man för ett ensamkommande barn är desamma som för övriga gode män, det vill säga: Man ska vara rättrådig, erfaren och i övrigt lämplig. För att kunna anses vara lämplig för uppdraget måste den gode mannen ha grundläggande kunskaper om det svenska samhället och behärska det svenska språket. Du får inte ha betalningsanmärkningar, inte förekomma i polisens belastningsregister eller i socialregistret.

För att bli god man åt ensamkommande barn, är det bra om du har:

  • Erfarenhet av arbete med barn och ungdomar
  • Kännedom om Migrationsverkets handläggningsföraranden
  • Kännedom om asylprocessen

Vad gör en god man åt ett ensamkommande barn?

Att vara god man för ensamkommande barn innebär att företräda barnet i både vårdnadshavares och förmyndares ställe. Det betyder att den gode mannen har rätt och skyldighet att bestämma i alla frågor som rör barnets angelägenheter, såväl personliga som ekonomiska och rättsliga. Den gode mannen fungerar som en spindel i nätet och ska se till att barnet får en bra första tid i Sverige. Det är ett uppdrag du får arvode för.

Stegen till att bli god man åt ensamkommande barn

Gå utbildning

Gör webbutbildningen på SKR:s webbplats.

SKR:s utbildning

Spara intyget från utbildningen

När du gått utbildningen får du ett intyg på skärmen som du behöver spara. Du kan antingen skriva ut det och scanna eller fotografera det, eller spara en skärmbild.

Spara en skärmbild på PC (Windows)

Det finns två alternativ:

  • Använd programmet Skärmklipp för att spara en bild av skärmen.
  • Tryck på Prt Scr-knappen på tangentbordet. Öppna ett ordbehandlingsprogram och klistra in skärmbilden (ctrl+v eller välj Klistra in i menyn). Spara dokumentet.

Spara en skärmbild på Mac

Håll nere följande tre tangenter samtidigt: Skift, Kommando och 4. Markera området du vill ta en bild av. Skärmbilden sparas nu ner på skrivbordet.

Intresseanmälan

Känns uppdraget som något för dig? Fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss till dig för ett personligt samtal. Du förbinder dig inte till något när du gör en intresseanmälan.

Anmäl ditt intresse

Personligt samtal

Du blir kontaktad av oss. Under samtalet får du berätta om dig själv och vad du kan bidra med. Kanske pratar du flera språk eller har andra värdefulla erfarenheter?

Kontroll

Precis som vid andra ideella uppdrag görs en kontroll i Polisens belastningsregister, Kronofogdens register och Socialtjänstens register, innan du erbjuds uppdraget.

Nu är du redo för ditt första uppdrag!

Grattis, du är nu redo att bli god man. Tillsammans hittar vi ett lämpligt uppdrag för dig. Till din hjälp får du en praktisk handbok och kontinuerlig information via e-post. Du kan även få stöd av Hallands god mans- och förvaltarförening.

Kontakt

Om du har frågor, kontakta kommunen.