• Halmstads webbplatser

Bygglovs­rådgivning

Kommunen erbjuder bygglovsrådgivning för dig som funderar på att bygga om, bygga till eller bygga nytt.

Öppet hus våren 2024 – bygglov och energi

Välkommen att ställa dina frågor om bygglov och om energi till våra bygglovsrådgivare och energi- och klimatrådgivare. Under fem tillfällen nu i vinter och vår är alla, privat som företagare, välkomna till bygg- och miljöförvaltningen för att prata bygglov och energi. I våra lokaler på Kungsgatan träffar du personer direkt från verksamheten som du kan ställa dina frågor till och bolla idéer med. Drop in, ingen föranmälan krävs. Tid 13.00-16.00.

  • Onsdag 12 juni

Plats: Kungsgatan 12, Halmstad Länk till annan webbplats.

Fasta telefontider på bygglovsrådgivningen

Du kan även kontakta bygglovsrådgivningen via telefon på onsdagar 11.00-12.00 samt 15.00-16.00 och torsdagar 11.00–12.00 samt 13.00–14.00. Samtalen är på max 15 minuter för att vi ska hinna med så många samtal som möjligt.

Du når bygglovsrådgivningen via kommunen kundcenter på 035-13 70 00. Det är först till kvarn som gäller. Om du redan har ett pågående ärende ska du kontakta din ordinarie bygglovhandläggare.

De datumen när det är öppet hus för bygglovs-och energirådgivning på Kungsgatan 12 är telefontiderna stängda.

Bygglovsrådgivning kan underlätta för dig

Boka gärna en telefontid med en bygglovsrådgivare redan innan du lämnar in din bygglovsansökan. Då kan vi diskutera dina byggplaner och hjälp dig med frågor kring din ansökan.

Vid ett bokat besök kan vi exempelvis hjälpa dig med:

  • information och vägledning inför bygglovsansökan
  • läsa och tyda gällande planer
  • svara på frågor om åtgärder kring Attefallshus.

Rådgivningen är kostnadsfri. Under mötet tar vi inte några beslut eller gör tolkningar av bestämmelser och möjliga avvikelser. För att göra det behöver vi få in en ansökan som vi kan handlägga och därefter ta beslut. Ett beslut har du sedan alltid rätt att överklaga. Vi går inte heller in i pågående bygglovsärenden.

Boka tid för telefon-, teams- eller fysiskt möte

Nya tider släpps varje månad den 15:e klockan 12.00. Om den 15:e infaller en lördag, helgdag eller röd dag, släpps de nya tiderna istället den 14:e klockan 12.00. Om den 15:e infaller en söndag, släpps de nya tiderna den månaden den 16:e klockan 12.00.

Vi erbjuder telefonsamtal på 15 minuter, teamsmöte på 20 minuter och fysiska möten i våra lokaler på Kungsgatan 12 på 25 minuter.

Du kan se vilka datum som är lediga och du får stegvisa instruktioner. När du bokar ska du uppge din fastighetsbeteckning eller adress och beskriva din fråga så utförligt som möjligt. Då har vi bäst förutsättningar att förbereda oss. Har du underlag i form av enklare ritningar eller skisser kan du bifoga dem i bokningen.

Boka tid för bygglovsrådgivning

Rådgivning för företagare som ska expandera eller etablera

Ska du etablera ett nytt företag eller utöka din verksamhet, finns det en särskild bygglovsrådgivare för företag. Boka rådgivning på sidan:

Har du ett pågående ärende?

Har du frågor i ett pågående ärende ska du kontakta din handläggare. Om du är osäker på vem som är din handläggare kan du kontakta kommunen.

Har du fler frågor om bygglov?

Brådskande eller allmänna frågor om bygglov kontakta kommunen.