Fettavskiljare i livsmedelsverksamhet
Om din livsmedelsverksamhet släpper ut en större mängd fett i avloppet än vad ledningarna är dimensionerade för kan det uppstå stopp i avloppet. Med en fettavskiljare kan du avvärja den risken. Installationen ska anmälas till kommunen.
Större mängder fett får inte föras ut i ledningsnätet eftersom detta är dimensionerat för att ta emot avloppsvatten av hushållskaraktär. Detta slås fast i Allmänna bestämmelser för användning av Halmstads kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggningar, ABVA Länk till annan webbplats..
Bygganmälan till kommunen
Innan du installerar en fettavskiljare ska du göra en bygganmälan till kommunen. Använd kommunens e-tjänst och välj Ändring av eller i befintlig byggnad.
Underhåll av fettavskiljaren
Fastighetsägaren och verksamhetsutövaren har ett gemensamt ansvar för att anläggningen fungerar tillfredsställande. I standarden SS-EN 1825-2, som kan beställas från www.sis.se Länk till annan webbplats. finns vägledning om drift och underhåll.
Som verksamhetsutövare ska du i din egenkontroll av livsmedelsverksamheten visa att drift och underhåll sköts. Spara därför dokument från tömningarna av fettavskiljaren.
Tömning – möjlighet till ändrat intervall
Enligt Halmstads kommuns renhållningsföreskrifter ska du tömma din fettavskiljare så ofta att den alltid kan behålla sin avsedda funktion – minst fyra gånger per år.
Om du anser att tömningarna blir för många i förhållande till behovet i din verksamhet kan du få tillstånd till förlängt intervall, om vissa krav är uppfyllda. Vi bedömer bland annat fettavskiljarens storlek i förhållande till verksamhetens omfattning, exempelvis antalet tillagade portioner per dygn. Det är också viktigt att fettavskiljaren larmar när den behöver tömmas.
Ett beslut om ändrat intervall kostar 1 120 kronor och gäller i maximalt tre år.
Ansökan ska lämnas till miljönämnden senast en månad innan den avsedda ändringen ska börja gälla.