Avfall och produkter från djur
Om din livsmedelsverksamhet hanterar avfall eller produkter som kommer från djur finns det flera regler som du ska följa. Syftet är att förebygga och minimera risker för människors och djurs hälsa och framför allt att skydda säkerheten i livsmedels- och foderkedjan. Kommunen gör tillsyn i din verksamhet för att kontrollera att reglerna följs.
Därför behöver du ha kontroll på dina animaliska biprodukter
Om avfall och produkter från djur – så kallade animaliska biprodukter (ABP) – används som livsmedel eller som foder till djur, kan både djur och människor bli sjuka.
Vad är en animalisk biprodukt?
En animalisk biprodukt (ABP) är inte avsett som livsmedel. Det kan vara en kropp eller en del av en kropp från ett djur, eller en produkt med innehåll från ett djur, exempelvis:
- ull, fjädrar, äggskal och naturgödsel
- animaliska livsmedel som passerat bäst-före-datum, återkallade produkter, rester från chark- eller fiskdisken eller matavfall
- kommersiellt fångad fisk och rens från sådan fisk.
Detta ska du göra som verksamhetsansvarig
Som verksamhetsansvarig är det ditt ansvar att alla animaliska biprodukter identifieras och hanteras på rätt sätt utifrån risken. Du ska se till att de under alla skeden av insamling, transport, hantering, lagring och bortskaffande, uppfyller de krav som gäller din verksamhet.
Sortering i tre kategorier utifrån risk
Animaliska biprodukter delas in i tre kategorier utifrån vilken risk de innebär för människors och djurs hälsa. Kategori 1 är den största risken och 3 den lägsta. Riskkategorin avgör hur din verksamhet ska ta hand om produkterna. De vanligaste hanteringssätten är att de animaliska biprodukterna förbränns eller blir biogas.
Hantering för dig som har butik
Vilka regler din verksamhet ska följa avgörs av vilken mängd animaliska biprodukter som din verksamhet hanterar per vecka. Hanterar ni större mängder finns det en rad regler för förvaring, spårbarhet och transport och dokumentation.
Hantering för dig som har små mängder
Du kan hantera avfallet från din verksamhet med mindre krav på spårbarhet om det bedöms ha en mindre risk. Sådant avfall förekommer ofta hos dig som har en mindre verksamheter och du kan då följa reglerna för förenklad hantering.
Tillsyn av din verksamhet
Kommunen gör tillsyn för att kontrollera att din verksamhet följer reglerna för hantering av animaliska biprodukter. Vi gör det i första hand för att säkerställa att biprodukterna inte går tillbaka in i livsmedelskedjan och att de är korrekt märkta och spårbara genom handelsdokument och register.
Vi tar ut en avgift för tillsynen.