Mobil livsmedelsförsäljning – vagnar och food trucks
Det finns flera varianter av mobila (flyttbara) fordon och vagnar för försäljning av mat, som food trucks, serveringsvagnar och glass- och korvvagnar. För samtliga behövs tillstånd, både för att få sälja livsmedel och för att få att ställa fordonet eller vagnen på offentlig plats.
Platser sommaren 2022 – lägesrapport den 19 maj
- Alla platser för serveringsvagnar (flyttbara vagnar, bodar och kiosker som dras av ett annat fordon) är upptagna under juni, juli och augusti.
- Enstaka plats finns fortfarande kvar för food truck (eget fordon).
1. Vilka tillstånd behövs för en mobil livsmedelsförsäljning?
- Polisens tillstånd att tillfälligt få ställa upp vagen eller fordonet.
- Kommunens tillstånd att sälja livsmedel i fordonet.
Du ska dessutom betala hyra för uppställningsplatsen till kommunen eller till en privat markägare.
Använda offentlig plats
Du får ställa ditt fordon eller din vagn på det som kallas en offentlig plats. Det kan vara en gata eller väg, ett torg, en park och även en galleria.
Offentliga platser finns i områden som har en detaljplan – en plan som visar hur marken får användas. De ägs oftast av kommunen, som får lämna sina synpunkter innan Polisen fattar beslut om din ansökan om tillstånd. Det kan också vara en privat markägare som du i så fall måste kontakta.
Ditt fordon eller din vagn ska passa in i stadsmiljön för att få tillstånd. Det är också viktigt att din försäljning bidrar till en mångfald i matutbudet på uppställningsområdet.
Ambulerande försäljning är inte tillåten i centrala Halmstad, det vill säga innanför Karl XI:s väg, Slottsgatan, Nissan och Fredriksvallsgatan.
Regler för uppställning
Regler för att få en plats
Sälja livsmedel
Ditt fordon ska vara anpassat för verksamhet med livsmedel. I annat fall ska förberedelser, förvaring och efterarbete oftast göras i en annan lokal, till exempel i en restaurang. Lokalen ska vara anmäld hos kommunen.
2. Innan du ansöker och gör anmälan
Börja med att fundera på vilken yta som skulle vara lämplig för din verksamhet. Kontakta sedan kommunen för att få reda på om ytan är ledig och vad du behöver tänka på när det gäller utformning och placering. Eller kontakta markägaren om marken är privat.
Du är även välkommen att kontakta kommunen om du har frågor om livsmedelsverksamheten.
3. Ansök och anmäl i tid
Polistillstånd
Tänk på att ansöka i god tid. Senast tre månader innan du ska börja din försäljning ska du skicka ansökan till Polismyndigheten.
Anmäl livsmedelsverksamhet
Om du har verksamhet i mer än en kommun ska du anmäla din food truck eller vagn till den kommun där du har mest verksamhet. Du ska sedan alltid ha med dig kommunens registreringsbeslut för att kunna visa upp det vid kontroll i övriga kommuner.
Senast tio dagar innan du startar ska du anmäla din livsmedelsverksamhet till kommunen.
4. När ansökan har kommit in
Polistillståndet
Polisen börjar arbetet med ditt ärende när du har betalat avgift till polisen. Polisen går igenom din ansökan och skickar den sedan vidare till kommunen, som lämnar sina synpunkter innan polisen fattar beslut. Du blir kontaktad om något behöver kompletteras.
Livsmedelsverksamheten
Kommunen går igenom din anmälan om livsmedelsverksamhet. När du har startat bokar kommunen in ett första kontrollbesök. Kommunen gör sedan regelbundna kontroller.
Avgifter
Förutom avgiften för polistillståndet betalar du avgift till kommunen för:
- hanteringen av din ansökan
- hyra av den offentliga platsen (så kallad markupplåtelse)
- anmälan av din livsmedelsverksamhet
- regelbunden livsmedelskontroll.
Om du har din verksamhet på privat mark kan du behöva betala hyra till markägaren.
Vad händer om du inte följer reglerna?
Om du inte följer lagar och regler kan ditt polistillstånd dras in under den pågående tillståndsperioden. Detta tas sedan med i bedömningen när du gör en ny ansökan.