Dricksvattenanläggning
Allt vatten som är avsett för dryck, matlagning och beredning av livsmedel räknas som dricksvatten. Det är vårt viktigaste livsmedel och en förutsättning för annan livsmedelsproduktion. Anläggningar som producerar dricksvatten för användning i kommersiell eller offentlig verksamhet ska anmälas till kommunen. Du ska även anmäla betydande förändringar i befintlig verksamhet.
Då ska du anmäla din dricksvattenanläggning
Om du producerar dricksvatten eller förser konsumenter med dricksvatten via ett ledningsnät är du ansvarig för att dricksvattnet håller hög kvalitet och är säkert. Det betyder att vattnet inte ska innehålla bakterier eller ämnen som är skadliga för hälsan. Dricksvatten måste vara kontrollerat och uppfylla kraven i Livsmedelsverkets föreskrifter Länk till annan webbplats..
Du ska anmäla din anläggning till kommunen om den uppfyller något av kraven:
- försörjer 50 personer eller fler med vatten
- levererar mer än 10 kubikmeter dricksvatten per dygn
- ingår i en kommersiell eller offentlig verksamhet.
Du ska även anmäla om du
- förändrar
- överlåter
- upphör med anläggningen.
Kontakta gärna kommunen om du är osäker på om och när din anläggning behöver anmälas eller inte.
Du kan behöva göra fler anmälningar
Om du ska använda ditt dricksvatten i en livsmedelsverksamhet behöver du även anmäla din övriga livsmedelsverksamhet till kommunen.
Anmäl i tid
Senast tio arbetsdagar innan du ska börja använda ditt färdiga dricksvatten ska du skicka din anmälan till kommunen.
Tänk på att i god tid för din anmälan av verksamheten kontrollera vattnets kvalitet och se över din anläggning så att den säkert kan leverera ett fullgott dricksvatten.
Tänk på det här när du anmäler
En komplett anmälan går snabbare att handlägga. Fyll i de uppgifter som är aktuella för din anläggning. Tänk på att uppge vem som ska ansvara för driften av anläggningen och vem som ska ansvara för provtagningen.
När anmälan har kommit in
Kommunen går igenom din anmälan och kontaktar dig om något behöver kompletteras. Om vi inte meddelar något annat får du starta verksamheten tio arbetsdagar efter att anmälan kommit in. Det är ditt ansvar som företagare se till att dricksvattenanläggningen producerar ett säkert och bra dricksvatten.
När anläggningen är registrerad bokar handläggaren en tid för besök hos dig.
Kommunen tar ut en avgift för att hantera för din anmälan.
När anläggningen tagits i bruk
Kontrollera ditt vatten
För att säkerställa att dricksvattnet håller en hög kvalitet ska du själv kontrollera din verksamhet. Det kallas egenkontroll och innebär att du ska se till att de krav som ställs på anläggningen följs.
En dokumenterad egenkontroll är ett bra sätt att hantera och organisera provtagningsrapporter, driftsinstruktioner, manualer och liknande. Hur omfattande din egenkontroll ska vara avgörs av verksamhetens storlek.
Om verksamheten ska avslutas eller få ny ägare
Om du ska avsluta din verksamhet eller överlåta din anläggning till någon annan, tänk på att meddela kommunen om detta.