Dela sidan på sociala medier
Kontakta Halmstads kommun
Telefon | Öppettider för besökare | Besöksadress |
---|---|---|
035-13 70 00 | Måndag-torsdag | Rådhuset, Kyrkogatan 5 |
| Kl. 08.00 - 17.00 |
|
Telefontider | Fredag | Postadress |
Måndag-torsdag | Kl. 08.00 - 16.00 | 301 05 Halmstad |
Kl. 07.00 - 17.00 |
| |
Fredag |
| E-post |
Kl. 07.00 - 16.00 | Se karta![]() | direkt@halmstad.se |
Ska du öppna en livsmedelsbutik, ta över en restaurang eller starta någon annan livsmedelsverksamhet? Här finns bland annat information till dig som är, eller planerar att bli, företagare i livsmedelsbranschen. Mer information hittar du på Livsmedelsverket.se.
Den 1 januari 2019 ändrades livsmedelslagen och det infördes sanktionsavgifter för vissa överträdelser av livsmedelslagstiftningen. Läs gärna Livsmedelsverkets pressmeddelande.
Vänd dig till bygg- och miljöförvaltningen för att registrera din verksamhet om du hanterar livsmedel. I stort sett all livsmedelshantering utanför det egna hemmet ska registreras innan den startar. Det gäller även om du tar över en befintlig verksamhet.
Registreringen ska ske senast 14 dagar innan livsmedelsverksamheten startar. Läs mer på Starta och driva livsmedelsföretag.
Du kan även gå in på verksamt.se, där du kan skapa en checklista för vad du måste göra när du ska starta ett företag.
Du som är livsmedelsföretagare har bland annat ansvaret för att livsmedlen du säljer är säkra och rätt märkta.
Om du exempelvis serverar rosa hamburgare är det viktigt att köttet är fritt från Ehec. Med bra rutiner kan du servera säkra livsmedel.
Läs mer på vårt informationsblad om säkra hamburgare.
Information från Livsmedelsverket om Ehec
Pressmeddelande från Livsmedelsverket: "Ej genomstekta hamburgare fortsatt osäkert val på restaurang"
Sommar och värme - då vill man gärna grilla i trädgården eller ha picknick i gröngräset. Samtidigt trivs bakterierna allra bäst. Bakterien campylobacter, som franför allt finns i kycklingkött, är en vanlig orsak till magsjuka.
Livmedelsverket om att grilla säkert
Orsakar vinterkräksjukan och en stor andel matförgiftningsutbrott. Hur eliminerar du faran? Läs mer om norovirus.
Livsmedelskontrollens operativa mål
Livsmedelsverksamheter som vid flera kontrolltillfällen visar på god livsmedelshantering och god hygien kan få en smileydekal som kan sättas upp och visas för kunderna.
Sedan 2013 har miljönämnden delat ut smiley till livsmedelsverksamheter som klarat livsmedelskontrollerna på ett mycket bra sätt.
Har du som konsument blivit sjuk av mat som du köpt i en butik eller blivit serverad på restaurang? Misstänker du matförgiftning kan du göra en anmälan till vår e-tjänst