Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Livsmedel

Ska du öppna en livsmedelsbutik, ta över en restaurang eller starta någon annan livsmedelsverksamhet? Här finns bland annat information till dig som är, eller planerar att bli, företagare i livsmedelsbranschen. Mer information hittar du på Livsmedelsverket.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sanktionsavgifter vid överträdelser

Den 1 januari 2019 ändrades livsmedelslagen och det infördes sanktionsavgifter för vissa överträdelser av livsmedelslagstiftningen. Läs gärna Livsmedelsverkets pressmeddelande.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Starta nytt

Vänd dig till bygg- och miljöförvaltningen för att registrera din verksamhet om du hanterar livsmedel. I stort sett all livsmedelshantering utanför det egna hemmet ska registreras innan den startar. Det gäller även om du tar över en befintlig verksamhet.

Registreringen ska ske senast 14 dagar innan livsmedelsverksamheten startar. Läs mer på Starta och driva livsmedelsföretagöppnas i nytt fönster.

Du kan även gå in på verksamt.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, där du kan skapa en checklista för vad du måste göra när du ska starta ett företag.

Redan etablerad

Du som är livsmedelsföretagare har bland annat ansvaret för att livsmedlen du säljer är säkra och rätt märkta.  

Få koll på:


Övrig information 

EHEC - Hur serverar du rätter av malet/hackat kött?

Om du exempelvis serverar rosa hamburgare är det viktigt att köttet är fritt från Ehec. Med bra rutiner kan du servera säkra livsmedel.

Läs mer på vårt informationsblad om säkra hamburgare.PDF

Information från Livsmedelsverket om Eheclänk till annan webbplats

Pressmeddelande från Livsmedelsverket: "Ej genomstekta hamburgare fortsatt osäkert val på restauranglänk till annan webbplats"

Campylobacter

Sommar och värme -  då vill man gärna grilla i trädgården eller ha picknick i gröngräset. Samtidigt trivs bakterierna allra bäst. Bakterien campylobacter, som franför allt finns i kycklingkött, är en vanlig orsak till magsjuka.

Livmedelsverket om att grilla säkertlänk till annan webbplats

Norovirus (Calicivirus)

Orsakar vinterkräksjukan och en stor andel matförgiftningsutbrott. Hur eliminerar du faran? Läs mer om noroviruslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

De operativa målen

Livsmedelskontrollens operativa mållänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster 

Klara kontrollen – få en smiley 

Livsmedelsverksamheter som vid flera kontrolltillfällen visar på god livsmedelshantering och god hygien kan få en smileydekal som kan sättas upp och visas för kunderna.

Sedan 2013 har miljönämnden delat ut smiley till livsmedelsverksamheter som klarat livsmedelskontrollerna på ett mycket bra sätt.

Misstänker du matförgiftning?

Har du som konsument blivit sjuk av mat som du köpt i en butik eller blivit serverad på restaurang? Misstänker du matförgiftning kan du göra en anmälan till vår e-tjänstlänk till annan webbplats