Om arbetet i kommunfullmäktige
Alla politiker i kommunfullmäktige, förutom kommunråden, är fritidspolitiker. Det betyder att de sköter politiken på sin fritid.
Mötesdatum
Kommunfullmäktige sammanträder tio gånger per år i kommunfullmäktiges sammanträdesrum i rådhuset. Mötena sker i slutet av månaden utom under juli och augusti.
Öppna möten
Sammanträdena är öppna för allmänheten och börjar klockan 14.00. Du kan komma och gå som du vill för att ta del av mötet från kommunfullmäktiges läktare på våning 4 i rådhuset på Stora torg.
Mandatfördelning
Under mandatperioden 2022–2026 finns tio stycken partier representerade i kommunfullmäktige. Se mandatfördelningen.
Kommunfullmäktiges vanligaste uppgifter
- Fattar beslut om motioner, förslag, som lämnats in av enskilda politiker.
- Fattar beslut som är grundläggande viktiga och övergripande och där nämnderna inte bör fatta beslut själva. Det kan vara när nämndernas ansvarsuppgifter och ansvarsområde förändras.
- Fastställer kommunens budget och besluta hur mycket skatt invånarna i kommunen ska betala.
- Beslutar vilka nämnder som ska finnas och välja ledamöter och ersättare till kommunstyrelsen och nämnderna.
I kommunallagen och kommunens författningssamling finns kommunfullmäktiges arbete reglerat.
Fråga och interpellation i kommunfullmäktige
Politikerna i kommunfullmäktige kan väcka frågor på olika sätt. Att ställa frågor och interpellationer hjälper ledamöterna att få upplysningar om hur kommunens förvaltningar sköts.
De kan välja mellan:
- Fråga
- Interpellation
- Motion
Fråga
Ledamöterna i kommunfullmäktige att ta upp en fråga i kommunfullmäktige. En ledamot ställer en öppen fråga till en annan ledamot och det är bara de två som får ingå i debatten.
Interpellation
En interpellation är en mer omfattande och motiverad fråga som ska besvaras av en ansvarig politiker (ofta ordföranden i en nämnd) och som ska debatteras. En interpellation bör handla om angelägenheter av större intresse för kommunen.
Frågor och interpellationer får bara röra ärenden som fullmäktige, kommunstyrelsen eller någon annan nämnd har ansvar för. De ska lämnas in skriftligt i förväg. Varken frågor eller interpellationer leder till några beslut av fullmäktige.
Ordförande i fullmäktige avgör om frågan eller interpellationen ska behandlas.
Motion i fullmäktige
Ett skriftligt förslag från en ledamot i kommunfullmäktige kallas motion. Till skillnad från en fråga eller interpellation leder en motion fram till ett beslut.
Motionen behandlas inte direkt i kommunfullmäktige. Motionen lämnas till kommunstyrelsen, som ser till att frågan/ärendet bereds i nämnd eller styrelse innan den återvänder till fullmäktige för slutligt beslut. Beslut bör fattas inom ett år efter att motionen har väckts.