Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Halmstads eldsjälar

Halmstads eldsjälar är ett initiativ för att hylla föreningslivets ideella krafter. En gång om året hyllas alla kommunens eldsjälar med en Eldsjälsgala på Halmstads Teater.

Årets eldsjälsvinnare på eldsjälsgalan 2021

Årets eldsjälsvinnare 2021

Bildtext: Eva Aronson, Marcus Andersson, Madeleine Danielsson, Anders Rosén och Flottiljeområdets Kamrat- och Veteranförening.

 

Årets förening

Flottiljområdets Kamrat- och Veteranförening

Motivering: Juryn har valt att tilldela priset som årets förening till en förening som på kort tid har lyckats med att förvandla ett vrak till en ståtlig symbol för Halmstad. Tack vare att eldsjälarna i denna förening engagerat personer och företag med arbete och donationer har Halmstad fått ytterligare ett attraktivt mål för besöksnäringen, samtidigt som det beskriver historien om när gamla F14 var en flygande attackflottilj.

Årets stjärnskott

Marcus Andersson – Coronamilens ideella förening

Motivering: Juryn har valt att tilldela en eldsjäl som valde att ställa om när allting ställdes in. Idén att låta andra svettas visade sig bli en succé såväl nationellt som internationellt. Årets stjärnskott fick inte mindre än 15 000 personer att både bidra till egen kondition och till välgörande ändamål. 1 750 000 blev det oväntat stora belopp som lämnades över till organisationer som Radiohjälpen, Barncancerfonden och Prostatacancerförbundet. Med hundratals arbetstimmar, en smart digital lösning och ett stort hjärta har denne eldsjäl sannerligen förtjänat priset som årets stjärnskott.


Årets eldsjäl inom idrott

Madeleine Danielsson – IF Leikin

Motivering: Hon har under åren som gått kombinerat familjeliv och arbete med att på all ledig tid investera sin själ och glädje i att inspirera spelare, föräldrar och ledare i IF Leikin. Det spelar nästan ingen roll vad som händer i föreningen så finns hon där med en hjälpande hand. Hon hjälper personalen på kansliet och sitter i valberedningen, bygger upp lag där det fattas spelare, ser till att nya barn kommer till föreningen, engagerar föräldrar i verksamheten, och ansvarar för cuper, träningar och utbildningar. Som spindeln i nätet väver hon ihop föreningen och får den att fungera och utvecklas. Man möter henne alltid med ett härligt leende på läpparna och hennes engagemang och fantastiska energi smittar av sig på alla hon möter. Hon har en unik glöd och är en stor förebild för IF Leikins alla medlemmar.


Årets eldsjäl inom kultur

Eva Aronson - Oldtimers

Motivering: Årets eldsjäl inom kultur har under 42 år vigt sitt liv till musiken i Halmstad. Hon har spelat olika mässingsinstrument i de flesta ensembler och orkestrar i Halmstad, större som minde. Hon har bland annat spelat i Stadsmusikanterna och Halmstad brass där hon även varit dirigent. Numera är hon aktiv på flera sätt i det ”lilla” storbandet Oldtimers. Hon var en drivande person i Söndrums blåsarakademi och hon var även en av initiativtagare till den arbetsgrupp som blev Konserthusgruppen och som lade grunden för det som nu är Kulturhuset Najaden och dess konsertsal. Med hennes outtröttliga energi och positiva engagemang sprider hon glädje både på och utanför scenen.


Årets eldsjäl inom övrig förening

Anders Rosén (postumt) – Rädda Barnen

Motivering: Årets eldsjäl inom Övrig förening tilldelas en person som kämpat för allas rätt till liv, hälsa och demokratisk delaktighet. Genom enträget arbete och nya samarbeten har han spritt budskapet att ”Alla barn är allas barn”. Årets eldsjäl inom övrig förening är en pragmatiker som med glimten i ögat retat sig till en bättre värld för barn och unga – både i och utanför Sveriges gränser. Han har genom sin nyfikenhet och framtidstro hjälpt andra att engagera sig och sett till att dörren aldrig stängts bakom honom.

Eldsjälsgalan

För tionde året i rad bjuder Halmstads kommun in till en galakväll där vi tillsammans lyfter fram och hyllar de ideella krafterna inom kommunens föreningsliv under året som har gått. Men denna gång blir det inte riktigt som tidigare. Vi bjuder fortfarande på förstklassig underhållning och en högtidlig prisutdelning där årets eldsjälar inom kategorierna idrott, kultur, övrigt föreningsliv, årets stjärnskott samt årets förening delas ut, men i stället för att vara på plats på Halmstads Teater kommer du att kunna ta del av galan hemifrån via webbsändning på www.hallandsposten.selänk till annan webbplats. Årets eldsjälsgala kommer att hållas onsdagen den 17 februari 2021 med start klockan 19.00 och sänds från Halmstads Teater.

Medverkande på galan 2021

 • BOND – ett band som bildats av Camilla och Nalle Bondesson. Med på scen är också Gicken Johansson (bas och gitarr) och Teodor Ek (sång).
 • Elever från Halmstads kulturskola – Solosång av Valdemar Wahlbeck och som kompas på flygel av musikläraren Ing-Mari Ek samt Meja Quintana och Hjalmar Nofors, båda på fiol, och dom kompas på flygel av musikläraren Ulrika Årman.
 • Kvartiåtta - Eldsjälsgalans eget husband.
 • Invigningstal av Jonas Bergman, kommunstyrelsens ordförande.
 • Konferenciéerna Rebecca Sellergren och Niklas Nilsson guidar oss genom kvällen.

Arrangemanget följer de riktlinjer och rekommendationer som finns gällande Covid-19.

BOND

Nominera din eldsjäl senast 24 januari

Till årets eldsjäl kan du nominera någon som gör det där lilla extra, som oförtrutet arbetar vidare med ideella krafter med föreningens bästa för ögonen. Du kan nominera eldsjälar från din egen eller andra föreningar i Halmstad till följande kategorier:

 • Årets eldsjäl inom idrott
 • Årets eldsjäl inom kultur
 • Årets eldsjäl inom övrig förening
 • Årets stjärnskott
 • Årets förening

Nominera din kandidat via webbformuläret nedan senast den 24 januari 2021. Obs, kandidaten måste tillhöra en förening och du kan endast nominera en kandidat i en kategori i taget. Juryn kontaktar vinnarna ett par dagar innan Eldsjälsgalan äger rum.

Tänk på att uppgifterna du lämnar i detta formulär är offentliga och kan begäras ut vid förfrågan.

Nomineringen till årets eldsjäl 2020 är stängd

Beskrivning av kategorierna

 • Årets eldsjäl inom idrott


  Till årets eldsjäl inom idrott kan du nominera en person inom föreningskategorin idrott. Vid urvalet läggs särskild vikt vid sådant oegennyttigt arbete som syftar till att stärka föreningslivet och underlätta för andra att delta i föreningens arbete, eller att utöva den verksamhet som föreningen ägnar sig åt.
 • Årets eldsjäl inom kultur


  Till årets eldsjäl inom kultur kan du nominera en person inom föreningskategorin kultur. Vid urvalet läggs särskild vikt vid sådant oegennyttigt arbete som syftar till att stärka föreningslivet och underlätta för andra att delta i föreningens arbete, eller att utöva den verksamhet som föreningen ägnar sig åt.
 • Årets eldsjäl inom övrig förening


  Till årets eldsjäl inom övrig förening kan du nominera en person i föreningskategorin övrig förening. Vid urvalet läggs särskild vikt vid sådant oegennyttigt arbete som syftar till att stärka föreningslivet och underlätta för andra att delta i föreningens arbete, eller att utöva den verksamhet som föreningen ägnar sig åt.
 • Årets stjärnskott


  Till årets stjärnskott kan du nominera en ny medlem eller en ung kraft inom föreningen som har utmärkt sig, visat stort engagemang, kanske genom en särskilt bra insats, ett extra gott arbete, en ny idé eller utvecklande av föreningen. Utmärkelsens syfte är att lyfta fram det nyfunna engagemanget. Vid urvalet läggs särskild vikt vid insatser som tillför nya arbetsformer eller på andra sätt gör verklighet av nya impulser till föreningen.
 • Årets förening


  Till årets förening kan du nominera en förening som du tycker har gjort ett exceptionellt arbete utöver det vanliga under året som har gått. Vid urvalet läggs särskild vikt vid att föreningen under det senaste året kraftigt utvecklat sin verksamhet. Det kan handla om att möjliggöra för fler att delta i verksamheten men det kan även handla om att föreningen gjort betydande avtryck i samhällslivet.

Kriterier för urval av pristagare

Utdelning av priserna syftar till att hylla och lyfta fram föreningslivets eldsjälar som arbetar ideellt för något de brinner för, inte sällan i bakgrunden, och som lägger ner såväl fritid som sin själ i det ideella arbetet. Juryn har också att över tid ta hänsyn till pristagarens genus, verksamhetsgenre och geografiska placering så inte detsamma premieras år efter år.

Tidigare års vinnare på Eldsjälsgalan

Här är tidigare års vinnare.

Vad är en eldsjäl?

"En eldsjäl är någon som brinner för något. Eldsjälen arbetar ofta ideellt för en förening, vilket är ett arbete som de anser så viktigt att de lägger ned såväl sin fritid som sin själ i det. Eldsjälarna arbetar oftast bakom kulisserna och de får alltför sällan det erkännande som de är värda."

Vad är Eldsjälsgalan?

Galakvällen för Halmstads eldsjälar hölls för första gången i januari 2012. Därefter har det blivit en återkommande tradition att i början av det nya året bjuda in kommunens föreningsliv för att hylla alla eldsjälar under året som gått med en festlig kväll på Halmstad Teater. Galagästerna brukar bjudas på mingel med välkomstdrink, mingelmat samt uppträde i form av artister och musikunderhållning. 

Under kvällen visar Halmstad sin uppskattning och stolthet över de tusentals ideella krafter som utgör grunden för vårt framgångsrika föreningsliv. Det är tack vare dessa frivilliga krafter som Halmstad har det rika och unika föreningsliv som vi har - och det ska vi vara tacksamma för!

Arrangörer för Halmstads eldsjälar är Destination Halmstad, Halmstads kommun, Hallands Bildningsförbund samt Hallands Idrottsförbund i samarbete med Hallandsposten.