Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Halmstads eldsjälar

Halmstads eldsjälar är ett initiativ för att hylla föreningslivets ideella krafter. En gång om året hyllas alla kommunens eldsjälar med en Eldsjälsgala på Halmstads Teater.

Eldsjälsvinnare 2019

Årets eldsjälar 2019: Carina Nyberg - Hallarnas Skådespelarlag, Ann Hansson - Kattfotens Katthem, Gert Persson - Kattfotens Katthem, Maj Bengtsson - Kattfotens Katthem, Csaba Urbaniczky - Kattfotens Katthem, Lotta Alexander - Kattfotens Katthem, Joakim Stierna - Halmstad Badmintonklubb, Camilla Nordström - Gemenskap Tillsammans, Pea Sopo - Oskarströmsgymnasterna och Jenny Andersson - Oskarströmsgymnasterna.


2019 års eldsjälar på Eldsjälsgalan 2020

Årets förening

Halmstad Badmintonklubb

Motivering: Årets förening kan titulera sig Svenska Mästare 2019. Trots det ligger föreningens fokus på att ständigt utveckla ungdomsverksamheten och göra sin idrott tillgänglig för alla, oavsett ålder och förutsättningar. Som resultat av ett gediget värdegrundsarbete erbjuder man bland annat träning oavsett ålder och ambitionsnivå – både för dem som vill tävlingsspela eller ”bara” träna. Detta gäller för såväl knattar ända upp till vuxen ålder.

I värdegrunden står att alla i föreningen ska arbeta för att skapa gemenskap och kompisgäng. Därför verkar man för att inte ha färdighetsbaserade grupper över flera åldrar, utan istället försöka hålla ihop de naturliga kompisgängen som finns även om man kommit olika långt i sin idrottsmässiga utveckling. Föreningen tror stenhårt på att man inte kan se talang i tidig ålder, utan vill att så många som möjligt ska vara med. Det gör att fler spelare stannar längre i föreningen. Exempel på detta är att två egna produkter är stommen i det lag som vann SM-guld 2019.


Årets stjärnskott

Camilla Nordström, Gemenskap Tillsammans

Motivering: Årets stjärnskott är en person som hjälper andra utan att be om att få något tillbaks. Hon väljer att berätta om sin historia för att hjälpa andra att våga. Hon finns där när man behöver henne som mest. Hon arbetar helt ideellt och hjälper många våldsutsatta kvinnor genom stöd, hjälp och rådgivning. Årets stjärnskott beskrivs som en person som alla mår bra av att ha i sitt liv.


Årets Eldsjäl inom idrott

Pea Sopo och Jenny Andersson, Oskarströmsgymnasterna

Motivering: Han har med stor entusiasm och värme lett föreningen sedan han startade den för nästan 15 år sedan. Verksamheten har blivit en viktig del för att ge ortens ungdomar en meningsfull fritid. Föreningen aktiverar över 200 medlemmar från 3 år och uppåt och arrangerar varje år tävlingar som lockar flera hundra deltagare från hela Sverige. Mitt i allt detta står den störste eldsjälen av alla och sprider inspiration och värme till alla omkring honom. Han har en förmåga att få alla att känna sig sedda och han får föreningens ungdomar att växa, både som idrottare och människor.

Som ledare lägger hon ner all sin energi och tid på att lära och hjälpa tjejerna i föreningen allt hon kan. Hon lägger ner så mycket arbete, ja hon går verkligen genom eld och vatten för de här tjejerna utan förvänta sig något tillbaka eller få den cred hon förtjänar, så om någon förtjänar att uppmärksammas som eldsjäl så är det hon.


Årets Eldsjäl inom kultur

Carina Nyberg, Hallarnas Skådespelarlag

Motivering: Genom sin energi och kunskap får hon barn, ungdomar men även vuxna att hitta till teaterns värld. På ett outtröttligt sätt leder hon barn- och ungdomsgrupper att utvecklas och genom sina upptåg och fantasi får hon föreningens medlemmar att känna sig som de viktigaste människorna i världen. Ingenting är omöjligt för henne och hon kan konsten att få med sig sin omgivning. Hon var starkt bidragande till att teaterföreställning Peter Pan på Laxön i Halmstad sommaren 2019 blev en stor succé. ”Har jag sagt hur mycket jag älskar er”, utrycker hon ofta.


Årets eldsjäl inom övrig förening

Eldsjälarna i Kattfotens Katthem

Motivering: Årets eldsjäl inom övrig förening har juryn valt att tilldela samtliga eldsjälar i denna ”NO Kill- förening” som sedan år 2004 med hjälp av sporadiska donationer och gåvor tagit hand om flera tusen nödställda fyrbenta, individer. Dessa eldsjälar har givit dem en andra chans till bra och tryggt liv och samtidigt har otaliga människor fått in glädje och värme i sina liv. Det spelar ingen roll om ekonomin är knapp, om det är julafton eller vanlig måndagsmorgon, dessa fantastiska eldsjälar är på plats med ett villkorslöst engagemang, där omvårdnad och kärlek står högst.


Eldsjälsgalan

För nionde året i rad bjödHalmstads kommun in till en galakväll där vi tillsammans lyfte fram och hyllade de ideella krafterna inom kommunens föreningsliv under året som har gått. Galan hölls onsdagen den 12 februari 2020 på Halmstads Teater. Det bjöds på underhållning, mingelmat samt en högtidlig prisutdelning där årets eldsjäl inom kategorierna idrott, kultur, övrigt föreningsliv, årets stjärnskott samt årets förening delades ut.

Kvällens program

 • Kl. 18.00-19.00 - Insläpp, fördrink och servering av mingelmat i Halmstads Teaters foajé.
 • Kl. 19.00-20.30 - Eldsjälsgala

Biljetter

Galan för Halmstads eldsjälar är kostnadsfri för föreningsmedlemmar inom Halmstads kommuns föreningsliv. Föreningsbiljetter till galan bokas och hämtas ut på Halmstads Turistbyrå på Köpmansgatan vid Lilla torg (telefon 035-12 02 00 eller besök). Uppge vilken förening du tillhör. Till allmänheten säljs biljetter för 100 kr/st. Antalet platser är begränsat. Biljetter släpps 29 november.

Kvällens medverkande

Konferencierer: Rebecca Sellergren och Niklas Nilsson
Kommunens representant: Jonas Bergman, kommunstyrelsens ordförande

Artister:
Miryu Manade - Soul- och popartist
Fritz Fembro – Marimbasolist, Halmstads kulturskola
Thorsten Andreassen - Varietéartist
On the edge - Humorshow av Göörglad

Kvällens Husband: Kvartiåtta
Xerxes Andrén - Trummor
Simon Welander - Gitarr
Oscar Pahlm - Bas
Mårten Holmberg - Keyboard

Beskrivning av kategorierna

 • Årets eldsjäl inom idrott


  Till årets eldsjäl inom idrott kan du nominera en person inom föreningskategorin idrott. Vid urvalet läggs särskild vikt vid sådant oegennyttigt arbete som syftar till att stärka föreningslivet och underlätta för andra att delta i föreningens arbete, eller att utöva den verksamhet som föreningen ägnar sig åt.
 • Årets eldsjäl inom kultur


  Till årets eldsjäl inom kultur kan du nominera en person inom föreningskategorin kultur. Vid urvalet läggs särskild vikt vid sådant oegennyttigt arbete som syftar till att stärka föreningslivet och underlätta för andra att delta i föreningens arbete, eller att utöva den verksamhet som föreningen ägnar sig åt.
 • Årets eldsjäl inom övrig förening


  Till årets eldsjäl inom övrig förening kan du nominera en person i föreningskategorin övrig förening. Vid urvalet läggs särskild vikt vid sådant oegennyttigt arbete som syftar till att stärka föreningslivet och underlätta för andra att delta i föreningens arbete, eller att utöva den verksamhet som föreningen ägnar sig åt.
 • Årets stjärnskott


  Till årets stjärnskott kan du nominera en ny medlem eller en ung kraft inom föreningen som har utmärkt sig, visat stort engagemang, kanske genom en särskilt bra insats, ett extra gott arbete, en ny idé eller utvecklande av föreningen. Utmärkelsens syfte är att lyfta fram det nyfunna engagemanget. Vid urvalet läggs särskild vikt vid insatser som tillför nya arbetsformer eller på andra sätt gör verklighet av nya impulser till föreningen.
 • Årets förening


  Till årets förening kan du nominera en förening som du tycker har gjort ett exceptionellt arbete utöver det vanliga under året som har gått. Vid urvalet läggs särskild vikt vid att föreningen under det senaste året kraftigt utvecklat sin verksamhet. Det kan handla om att möjliggöra för fler att delta i verksamheten men det kan även handla om att föreningen gjort betydande avtryck i samhällslivet.

Kriterier för urval av pristagare

Utdelning av priserna syftar till att hylla och lyfta fram föreningslivets eldsjälar som arbetar ideellt för något de brinner för, inte sällan i bakgrunden, och som lägger ner såväl fritid som sin själ i det ideella arbetet. Inget pris delas ut postumt. Juryn har också att över tid ta hänsyn till pristagarens genus, verksamhetsgenre och geografiska placering så inte detsamma premieras år efter år.

Tidigare års vinnare på Eldsjälsgalan

Här är tidigare års vinnare.

Vad är en eldsjäl?

"En eldsjäl är någon som brinner för något. Eldsjälen arbetar ofta ideellt för en förening, vilket är ett arbete som de anser så viktigt att de lägger ned såväl sin fritid som sin själ i det. Eldsjälarna arbetar oftast bakom kulisserna och de får alltför sällan det erkännande som de är värda."

Vad är Eldsjälsgalan?

Galakvällen för Halmstads eldsjälar hölls för första gången i januari 2012. Därefter har det blivit en återkommande tradition att i början av det nya året bjuda in kommunens föreningsliv för att hylla alla eldsjälar under året som gått med en festlig kväll på Halmstad Teater. Galagästerna brukar bjudas på mingel med välkomstdrink, mingelmat samt uppträde i form av artister och musikunderhållning. 

Under kvällen visar Halmstad sin uppskattning och stolthet över de tusentals ideella krafter som utgör grunden för vårt framgångsrika föreningsliv. Det är tack vare dessa frivilliga krafter som Halmstad har det rika och unika föreningsliv som vi har - och det ska vi vara tacksamma för!

Arrangörer för Halmstads eldsjälar är Destination Halmstad, Halmstads kommun, Hallands Bildningsförbund samt Hallands Idrottsförbund i samarbete med Hallandsposten.