• Halmstads webbplatser

Trygghets­vandring för föreningar

Under sommaren ger Halmstads kommun bidrag till föreningar som vill trygghetsvandra. Det är ett sätt att skapa ökad vuxennärvaro under skolavslutningar och sommarhelger.

Vem kan trygghetsvandra?

För att kunna ansöka om att trygghetsvandra måste föreningen vara bidragsberättigad sedan tidigare och finnas i kommunens föreningsregister.

Under vandringarna är det inte tillåtet att framföra politiska eller religiösa budskap.

Vandrar i grupp

Trygghetsvandring har även kallats för nattvandring eller att nattvandra.

Uppdraget innebär att föreningens medlemmar nattvandrar på kvällen. Gruppen ska vara minst fem personer över 22 år varje tillfälle, och ha särskilda västar som erhållits av kommunen. Även föräldrar till barn och ungdomar i föreningen är välkomna att trygghetsvandra.

Vid behov slår man larm och anmäler till relevanta myndigheter.

Säker skolavslutning!

Skolavslutningen och studenten är en härlig dag för många. Tyvärr kan det också bli den kvällen då någon dricker för mycket, blir utsatt för ett brott eller själv gör något som ångras efteråt. Med vuxennärvaro så har föreningarna bidragit till att minska risken för att något av detta hänt och man har också funnits tillhands om det behövs stöd eller hjälp.

Fokus har legat på Tylösand och kustbandet men även andra platser har varit aktuella.

Trygghetsvandringarna genomfördes från onsdag 12 juni till fredag 14 mellan klockan 20.00 och 01.00. Föreningarna som deltog fick 1 500 kr/ kväll.

För att synas hade vandrarna särskilda reflexvästar och hade också i uppdrag att återrapportera hur vandringarna utfallit.

Tryggare sommar!

Tyvärr får kommunen rapporter från bland annat polisen, skolpersonal och fastighetsskötare om skadegörelse, otrygghet och oro i våra bostadsområden. Vi uppskattar att föreningarna hjälpt till med vuxennärvaro i framför allt Andersberg, Vallås, Oskarström, Getinge och Trönninge. Föreningarna har själva valt vilket område och vilka kvällar man har valt att vandra.

Perioden för vandringarna är torsdag, fredag eller lördag under perioden 20 juni till 17 augusti mellan kl 18.00 och 23.00. Föreningarna får ersättning om 1 500 kr/kväll.

Vandrarna har använt särskilda reflexvästar, som hämtats på Rådhuset, innan man gav sig ut för att trygghetsvandra och har också i uppgift återrapportera hur det gått.

Anmälan

Sistan anmälningsdag för sommaren var den 27 maj 2024.

Om du har frågor