• Halmstads webbplatser

Halmstads eldsjälar

Halmstads eldsjälar är ett initiativ för att hylla föreningslivets ideella krafter. En gång om året hyllas alla kommunens eldsjälar med en Eldsjälsgala på Halmstads Teater.

2024 års vinnare

Eldsjälarna för 2023 prisades 28 februari 2024:

Årets förening

Halmstad Orienteringsklubb

Årets eldsjäl inom idrott

M. Eriksson – Halmstad Kampsport

Årets eldsjäl inom kultur

Harriet Axelsson – Halmstads Hemslöjdsförening

Årets eldsjäl inom övrig förening

Gay Ljungberg – Rädda Barnens lokalförening i Halmstad, Hylte, Laholm

Årets hedersomnämnande

Gunn Svensson – Skavböke JUF’s Bygdegårdsförening

Från vänster till höger: Christer Oskarsson från Halmstads Orienteringsklubb, Gunn Svensson från Skavböke JUF:s Bygdegårdsförening, M. Eriksson från Halmstad Kampsport, Kristina Persson från Halmstads Orienteringsklubb, Harriet Axelsson från Halmstads hemslöjdsförening och Gay Ljungberg från Rädda Barnens lokalförening. Fotograf: Jari Valitalo Hallandsposten

Galan för Halmstads Eldsjälar

Varje år bjuder Halmstads kommun in till en galakväll där vi tillsammans lyfter fram och hyllar de ideella krafterna inom föreningslivet under året som har gått. Vi bjuder på underhållning, samt en högtidlig prisutdelning där vi presenterar årets eldsjäl inom kategorierna idrott, kultur, övrig förening, årets förening samt årets hedersutnämnande.

Nominera din eldsjälskandidat här

Tidigare vinnare

Eldsjälar 2023

Årets förening: Halmstad Orienteringsklubb

Motivering: … arbetar hårt för att bidra till en ökad folkhälsa genom att få fler att komma ut i naturen och röra på sig. 2022 startade föreningen friskvårdsprojektet ”Hitta ut” som första året lockade 1 700 deltagare och året därpå närmare 2 500 deltagare. 2024 satsar föreningen på att nå ut och få ut ännu fler i rörelse. Att delta är kostnadsfritt och alla kan delta genom att kontrollernas svårigheter kan varieras. Bland annat har ett samarbete med barnavdelningen på sjukhuset bidragit till att barnen där har kunnat komma ut på en tillgänglighetsanpassad runda på Galgberget.

Att få flera tusen personer att komma ut och röra på sig är fantastiskt och föreningen jobbar idogt vidare för att fler ska upptäcka vår natur.

Årets Eldsjäl inom idrott: M. Eriksson,
Halmstad Kampsport

Motivering: Med sin pedagogiska förmåga, sin inspirerande kunskap, sin ödmjuka personlighet och inte minst sitt omtänksamma hjärta lär han ut grunderna i brasiliansk jiu jitsu. Han är en omtyckt tränare som alltid är med på träningarna, alltid är där och stöttar och hjälper till. ”Han hjälper en bli bättre på sporten, och det är sjukt lärorikt och roligt att vara med på hans träningar” som en av hans adepter har sagt. Utöver att hålla i träningar arbetar han aktivt för att förbättra och utveckla klubben, bland annat genom att hjälpa till med att arrangera evenemang som skapar bättre sammanhållning och trivsel för klubbens medlemmar. Han har gjort avtryck i många ungas liv och bidrar starkt till glädje på träningarna. Detta gör honom till en föregångsman och förebild för många och inte minst, en sann eldsjäl.

Årets Eldsjäl inom kultur: Harriet Axelsson,
Halmstads hemslöjdsförening

Motivering: ..har i sin roll som ordförande oförtrutet, tillsammans med föreningens medlemmar, verkat för att föreningen ska synliggöras och sedan i fjol har verksamheten tagit plats bredvid två andra föreningar i lokaler i Halmstad slott under namnet Kultur på Slottet.

Eldsjälen har idogt verkat för att lyfta det immateriella kulturarv som finns i vår närmiljö samt vidareutbilda och utveckla Hallands traditionella slöjdarv främst när det gäller mjukslöjd som stickning, broderi och vävning. Dessutom har eldsjälen arbetat för att den traditionella halländska mönsterstickningen "binge" ska hamna på UNESCO:s kulturarvslista.

Årets Eldsjäl inom övrig förening: Gay Ljungberg, Rädda Barnens lokalförening Halmstad/Hylte/Laholm

Motivering: … har varit aktiv i föreningen i många år. Hen delar generöst med sig av sin kunskap, sina kontaktnät och sin glädje. Hen har varit mentor för andra ideella och visar vägen inom föreningslivet.

Eldsjälen sätter alltid barnens bästa i främsta rummet, framför allt de barn som lever i utsatta situationer, inte bara i Halmstad utan också i andra delar av i världen. Eldsjälen är en trygg person som alltid ställer upp för barns rättigheter och gör världen till en bättre plats med fokus på barn i utsatta situationer.

Årets hedersomnämnade: Gunn Svensson,
Skavböke JUF´s Bygdegårdsförening

Motivering: … listan på det som eldsjälen gjort och gör för föreningen är lång och mångårig. Eldsjälens outtröttliga engagemang och lojalitet är utan dess like. Med stort hjärta har denne eldsjäl värnat om föreningen under 55 fantastiska år, som ordförande i 49 år och sedan 6 år tillbaka som sekreterare. Denne eldsjäl beskrivs som en genuin och osjälvisk person som är en hejare på att skapa och hålla aktiviteter för hela bygden.

Eldsjälar 2022

Årets förening: Kvinnojouren Viktoria

Motivering: Årets förening har i år, och i 40 år tillbaka, kämpat för att ge stöd till utsatta kvinnor och barn. Föreningen stöttar kvinnor, barn och anhöriga i utsatta situationer. Föreningen passar barnen medans mamma sitter med myndighetskontakter. Föreningen stöttar kvinnor, både genom den akuta skyddsfasen, men också senare i livet. Föreningen har kämpat för att få upp denna fråga på den politiska agendan.

Listan på personer som årets förening har hjälpt är lång. Med ett stort hjärta för kvinnors och barns rättigheter har denna förening bidragit till ett bättre liv för utsatta kvinnor och barn.

Årets Eldsjäl inom idrott: Didi Lukebani, IS Halmia

Motivering: Han har kombinerat familjeliv, studier och arbete med att investera sin själ i klubbens barn- och ungdomsverksamhet på sin lediga tid. Med sitt inkluderade arbetssätt förenar han familjer och kulturer över alla åldrar.

I över tio år har personen engagerat sig inom den lokala ungdomsfotbollen och arrangerat både läger och turneringar. Men årets vinnare arbetar inte endast för idrotten, han arbetar för gemenskapen, integrationen och framtiden. Han agerar mentor och för en tät kontakt med både skola och föräldrar. Utöver detta uppfyller han drömmar och främjar barn- och ungdomsidrotten i Kongo-Kinshasa med ett fotbollsakademiprojekt.

Hans fantastiska energi, driv och ork inspirerar och hänför. För att begripa vad årets pristagare gör för föreningens medlemmar behöver man vara på plats för att se med egna ögon. Personens entusiasm går inte att beskriva i ord.

Årets Eldsjäl inom kultur: Anna-Stina Mühlhäuser, Halmstad Symfoniorkester

Motivering: Musik, och speciellt klassisk musik, har årets pristagare legat varmt om hjärtat, både som musiklärare och musiker. Hon har med stort engagemang varit en viktig kugge i uppbyggandet av Halmstads Symfoniorkester. Det är inte lätt att bygga upp en orkesterverksamhet från ingenting men hon med sin kompetens och energi lagt otroligt mycket tid och kraft i detta. I orkestern blandas professionella- och icke-professionella musiker tillsammans med unga framstående musikelever. Årets pristagare har en stor del i att Halmstad har en egen symfoniorkester.

Årets Eldsjäl inom övrig förening: Ivica Ivanovic, Halmstads e-sportförening

Motivering: I en värld präglad av utsatthet, utanförskap och tristess är denne eldsjäl en sann inspiration; ständigt på jakt efter fler att engagera och introducera för gemenskap, trygghet och framtidstro. Med ett outtröttligt fokus, entusiasm och påhittighet ser han till att föreningen görs tillgänglig för alla och är med och skapar en plats där e-sport varvas med föreningskunskap, samhällsengagemang och ideellt arbete.

Året pristagare utses särskilt för sitt engagemang för pojkar på glid. Under 2022 genomfördes flera uppsökande insatser för att erbjuda ljusare framtidsutsikter, goda förebilder och en meningsfull fritid.

Årets hedersomnämnade: Lieve Lindberg, Halmstads Konståkningsklubb

Motivering: … listan på det som eldsjälen gör för föreningen är lång. Med ett stort hjärta för sporten, har denne eldsjäl under 30 år sett till att dess utövare glider fritt fram över isen utan några hinder. Eldsjälens idoga engagemang, passion och glädje har förutom på lokal nivå, även smittat av sig på distrikts- och nationell nivå. Under år 2022 erhöll denna eldsjäl Svenska Konståkningsförbundets förtjänstmedalj i guld och nu har det även blivit dags att bli hyllad på hemmaplan.

Eldsjälar 2021

Årets förening: Halmstads Naturskyddsförening

Motivering: Juryn har valt att tilldela priset till en förening som under många år varit mycket aktiva inom området natur och miljö.

Föreningen engagerar sig i en av vår tids största utmaningar, nämligen klimat, natur och miljö. Föreningen arbetar mycket aktivt för att bevara den biologiska mångfalden och har varit med och bildat både Klimatnätverket i södra Halland och Havsnätverket Laholmsbukten

Årets Eldsjäl inom idrott: Mats Örjes,
Halmstad Wakeboardklubb

Motivering: Med sin outtröttliga energi, varma omtänksamma hjärta och stora kunskap har han varit den drivande och entusiasmerande kraften som tillgängliggjort Halmstad Wakepark i Grötvik och skapat en mötesplats för alla generationer oavsett fysiska, psykiska och sociala förutsättningar. Hela parken har under hans ledning tillgänglighetsanpassats in i minsta detalj för att vara inkluderande för alla.

Människor från hela Sverige kommer nu för att utöva sporten wakeboard eller bara få ta del av det sköna häng som finns i parken. Filosofin är att allt går, bara vi gör det tillsammans och har roligt. Då smittar det av sig och underverk sker. Denne ledare är en stor förebild för hur man med hjärta, engagemang och gemenskap kan skapa förändring och utveckling till gagn för alla.

Årets Eldsjäl inom kultur: Anders Bergenek,
Föreningen Gamla Halmstad

Motivering: 2021 års eldsjäl inom kultur är Halmstads egna historiebok. Med ett brinnande engagemang för berättelser lyckas årets pristagare levandegöra vår gemensamma lokalhistoria och föra den vidare mellan generationer. Vår historiska stad hade varit betydligt fattigare utan vår Anders Bergenek från Föreningen Gamla Halmstad!

Årets Eldsjäl inom övrig förening: Ulf Ahlbäck,
Halmstad Ungdomsbrandkår

Motivering: Iklädd i en uniform och med ett brinnande engagemang för föreningens ungdomar både släcker och tänder han lågor. Denne eldsjäl ivrar för ungdomarna och lägger ner oerhört mycket fritid på att ta hand om dem och fostra dem, inte bara till framtida yrkesutövare utan också till goda samhällsmedborgare

Årets hedersomnämnade: Anders Stålberg,
Halmstad Innebandyklubb

Motivering: Med ett brinnande engagemang har han under mängder av år varit en stor kraft inom kommunens föreningsliv och drivit utvecklingen i ett antal föreningar, i synnerhet inom innebandyn. Hans låga brinner för Halmstad Innebandyklubb och innebandysporten i alla lägen.

Denne man ställer alltid upp, har hög kompetens och alltid full koll vad som skall göras. Han organiserar upp föreningens evenemang på ett professionellt sätt, tvättar lagens speltröjor efter tävlingar, sköter marknadsföringen och kommunikationen och organiserar rullstolsinnebandyturneringen Sverigeserien.

Nu har han satt siktet på att få till en byggnation av en tillgänglighetsanpassad innebandyhall, så att rullstolsidrotter kan träna och tävla med bra förutsättningar. Elden i denne ledare har brunnit, och kommer att brinna i evighet.

Eldsjälar 2020

Årets förening: Flottiljområdets Kamrat- och Veteranförening

Motivering: Juryn har valt att tilldela en förening som på kort tid har lyckats med att förvandla ett vrak till en ståtlig symbol för Halmstad.

Tack vare att eldsjälarna i denna förening engagerat personer och företag med arbete och donationer har Halmstad fått ytterligare ett attraktivt mål för besöksnäringen, samtidigt som det beskriver historien om när gamla F14 var en flygande attackflottilj.

Årets stjärnskott: Marcus Andersson, Coronamilens ideella förening

Motivering: Juryn har valt att tilldela en eldsjäl som valde att ställa om när allting ställdes in. Idén att låta andra svettas visade sig bli en succé såväl nationellt som internationellt.

Årets stjärnskott fick inte mindre än 15 000 personer att både bidra till egen kondition och till välgörande ändamål. 1 750 000 blev det oväntat stora belopp som lämnades över till organisationer som Radiohjälpen, Barncancerfonden och Prostatacancerförbundet.

Med hundratals arbetstimmar, en smart digital lösning och ett stort hjärta har denne eldsjäl sannerligen förtjänat priset som årets stjärnskott.

Årets Eldsjäl inom kultur: Eva Aronson, Oldtimers 

Motivering: Årets eldsjäl inom kultur har under 42 år vigt sitt liv till musiken i Halmstad. Hon har spelat olika mässingsinstrument i de flesta ensembler och orkestrar i Halmstad, större som minde. Hon har bland annat spelat i Stadsmusikanterna och Halmstad brass där hon även varit dirigent. Numera är hon aktiv på flera sätt i det ”lilla” storbandet Oldtimers.

Hon var en drivande person i Söndrums blåsarakademi och hon var även en av initiativtagare till den arbetsgrupp som blev Konserthusgruppen och som lade grunden för det som nu är Kulturhuset Najaden och dess konsertsal. Med hennes outtröttliga energi och positiva engagemang sprider hon glädje både på och utanför scenen.

Årets eldsjäl inom övrig förening: Anders Rosén (postumt), Rädda Barnen

Motivering: Årets eldsjäl inom Övrig förening tilldelas en person som kämpat för allas rätt till liv, hälsa och demokratisk delaktighet. Genom enträget arbete och nya samarbeten har han spritt budskapet att ”Alla barn är allas barn”.

Årets eldsjäl inom övrig förening är en pragmatiker som med glimten i ögat retat sig till en bättre värld för barn och unga – både i och utanför Sveriges gränser. Han har genom sin nyfikenhet och framtidstro hjälpt andra att engagera sig och sett till att dörren aldrig stängts bakom honom.

Eldsjälar 2019

Årets förening: Halmstad Badmintonklubb

Motivering: Årets förening kan titulera sig Svenska Mästare 2019. Trots det ligger föreningens fokus på att ständigt utveckla ungdomsverksamheten och göra sin idrott tillgänglig för alla, oavsett ålder och förutsättningar. Som resultat av ett gediget värdegrundsarbete erbjuder man bland annat träning oavsett ålder och ambitionsnivå – både för dem som vill tävlingsspela eller ”bara” träna. Detta gäller för såväl knattar ända upp till vuxen ålder.

I värdegrunden står att alla i föreningen ska arbeta för att skapa gemenskap och kompisgäng. Därför verkar man för att inte ha färdighetsbaserade grupper över flera åldrar, utan istället försöka hålla ihop de naturliga kompisgängen som finns även om man kommit olika långt i sin idrottsmässiga utveckling. Föreningen tror stenhårt på att man inte kan se talang i tidig ålder, utan vill att så många som möjligt ska vara med. Det gör att fler spelare stannar längre i föreningen. Exempel på detta är att två egna produkter är stommen i det lag som vann SM-guld 2019.

Årets stjärnskott: Camilla Nordström, Gemenskap Tillsammans

Motivering: Årets stjärnskott är en person som hjälper andra utan att be om att få något tillbaks. Hon väljer att berätta om sin historia för att hjälpa andra att våga. Hon finns där när man behöver henne som mest. Hon arbetar helt ideellt och hjälper många våldsutsatta kvinnor genom stöd, hjälp och rådgivning. Årets stjärnskott beskrivs som en person som alla mår bra av att ha i sitt liv.

Årets Eldsjäl inom idrott: Pea Sopo och Jenny Andersson, Oskarströmsgymnasterna

Motivering: Han har med stor entusiasm och värme lett föreningen sedan han startade den för nästan 15 år sedan. Verksamheten har blivit en viktig del för att ge ortens ungdomar en meningsfull fritid. Föreningen aktiverar över 200 medlemmar från 3 år och uppåt och arrangerar varje år tävlingar som lockar flera hundra deltagare från hela Sverige.

Mitt i allt detta står den störste eldsjälen av alla och sprider inspiration och värme till alla omkring honom. Han har en förmåga att få alla att känna sig sedda och han får föreningens ungdomar att växa, både som idrottare och människor.

Som ledare lägger hon ner all sin energi och tid på att lära och hjälpa tjejerna i föreningen allt hon kan. Hon lägger ner så mycket arbete, ja hon går verkligen genom eld och vatten för de här tjejerna utan förvänta sig något tillbaka eller få den cred hon förtjänar, så om någon förtjänar att uppmärksammas som eldsjäl så är det hon.

Årets Eldsjäl inom kultur: Carina Nyberg, Hallarnas Skådespelarlag

Motivering: Genom sin energi och kunskap får hon barn, ungdomar men även vuxna att hitta till teaterns värld. På ett outtröttligt sätt leder hon barn- och ungdomsgrupper att utvecklas och genom sina upptåg och fantasi får hon föreningens medlemmar att känna sig som de viktigaste människorna i världen. Ingenting är omöjligt för henne och hon kan konsten att få med sig sin omgivning. Hon var starkt bidragande till att teaterföreställning Peter Pan på Laxön i Halmstad sommaren 2019 blev en stor succé. ”Har jag sagt hur mycket jag älskar er”, utrycker hon ofta.

Årets eldsjäl inom övrig förening: Eldsjälarna i Kattfotens Katthem

Motivering: Årets eldsjäl inom övrig förening har juryn valt att tilldela samtliga eldsjälar i denna ”NO Kill-förening” som sedan år 2004 med hjälp av sporadiska donationer och gåvor tagit hand om flera tusen nödställda fyrbenta, individer. Dessa eldsjälar har givit dem en andra chans till bra och tryggt liv och samtidigt har otaliga människor fått in glädje och värme i sina liv. Det spelar ingen roll om ekonomin är knapp, om det är julafton eller vanlig måndagsmorgon, dessa fantastiska eldsjälar är på plats med ett villkorslöst engagemang, där omvårdnad och kärlek står högst.

Eldsjälar 2018

Årets stjärnskott: Elma Dolovac, Young hiphop artists

Motivering: Hon var den drivande kraften bakom arrangemanget All style Battle vol 2 med deltagare från hela världen som hölls i Halmstad 2018. Hennes engagemang i sin förening Young Hip Hop Artists har fått många tjejer att söka sig till hiphopkulturen och genom sitt ödmjuka och lyssnande sätt har årets stjärnskott varit en stor förebild för unga tjejer.

Årets förening: Frivilliga flygkåren i Halmstad

Motivering: Årets förening har lyckats förena medlemmarnas nöje med att hålla halmstad kommuns invånare säkra. När behovet var som störst ställde de upp och lyckades ställa om sin verksamhet från 7,5 till 290 ideella timmar. Tack vare 2018 års förening kunde vi alla spendera sommaren i våra egna hem och undvika 15 fullt utvecklade skogsbränder. Föreningens medlemmar är sannerligen eldsjälar i dubbel bemärkelse!

Årets eldsjäl inom idrott: Henrik Cederlund, Halmstads Skateboardklubb

Motivering: Med ett brinnande engagemang, stort hjärta och framsynthet har han öppnat möjligheten alla barn och ungdomar, oavsett kön, etnicitet, socioekonomisk status, eller fysiska och psykiska förutsättningar att delta i sin förenings aktiviteter. Han personifierar svensk idrotts strategiska mål om en modern föreningsverksamhet som tar socialt ansvar, engagerar, skapar delaktighet och samhörighet.

Men hans engagemang stannar inte med utvecklingsarbetet i den egna föreningen utan sträcker sig långt utöver detta. Hans mod att utmana samhället och hans omtanke för dem som har det svårt gör skillnad såväl inom idrottsrörelsen som utanför. Han är synonymen för en sann eldsjäl.

Årets eldsjäl inom kultur: Johan Erling, Halmstad Brass / Kulturhusgruppen

Motivering: Han har en organisatorisk talang som föder handlingsplaner – som genomförs! Han är en typisk ”doer” med ett starkt intresse att hjälpa andra och ge dem en chans till utveckling. Andra människors lycka är hans välgång! Han har under många år bidragit till att Halmstad har ett väl fungerande och aktivt brassband och var en av initiativtagarna i Konserthusgruppen som har haft som sitt främsta mål att bygga en ny konsertsal i Halmstad. Även det lyckades han med i och med öppningen av Kulturhuset Najaden.

I dessa tider där många predikar budskapet ”utveckla dig själv” finns han som katalysator med rötter i gamla tiders mål att tjäna andra framför sig själv.

Årets eldsjäl inom övrig förening: Lars Jalhed, Föreningen Alla Hjärtans Vänner

Motivering: Årets eldsjäl inom övrig förening lägger ned såväl sin fritid som sitt hjärta i föreningen som har sin hemvist i Alla Hjärtans Hus. Denne eldsjäl är en av initiativtagarna till föreningens bildande för drygt 10 år sedan. Utvecklingen har gått med raketfart och denne eldsjäl fortsätter i samma takt dag in och dag ut. Idag har föreningen över tusen medlemmar och arbetar intensivt med att leverera kultur till Halmstads seniorer. Denne eldsjäls dagliga närvaro och outtröttliga engagemang gör att saker fungerar mycket smidigare än om han inte varit där. Han är först på plats och sist att lämna. En verklig eldsjäl!

Eldsjälar 2017

Årets stjärnskott: Isabella Mezei och Arbana Kadriu , Oskarströms Samhällsförening

Motivering: Årets stjärnskott är i år ett delat pris. Pristagarna, som bor i Oskarström, bestämde sig för att göra något för de barn mellan 4 och 13 år som är i Oskarström sommartid. Sommarkul består av lekar, spel, dans och andra trevligheter. Från början bekostade stjärnskotten själva fika till barnen under aktiviteterna.

De här båda unga människorna har oegennyttigt skapat aktiviteter för barn i Oskarström. Barn som därmed fått fina upplevelser av gemensamma sommaraktiviteter. Årets båda stjärnskott har bevisat vilken handlingskraft, glädje för enskilda individer och samhällsnytta som kan bo i väldigt unga människor.

Årets förening: Bowlingklubben Hallandia

Motivering: Årets förening saknar sedan flera år tillbaka en anläggning i Halmstad för att utöva sin idrott. Trots detta har föreningen lyckats bedriva en framgångsrik verksamhet både på ungdoms- och seniorsidan. Nyckeln är engagemang, kärlek till sin idrott och en stark vilja att aldrig ge upp. Att lyckas bibehålla intresset trots att de aktiva inför varje träning får ta sig till Falkenberg, att lyckas ta SM-guld för seniorer och nå både nationella och internationella framgångar på ungdomssidan är en bedrift utöver det vanliga.

Årets eldsjäl inom idrott: Leif Andersson , HGIF Tre hjärtan

Motivering: Årets eldsjäl inom idrott har en klar syn på hur ledarskapet i förening skall utföras och det är med mycket empati, med gott humör och en god portion humor han gör det. Han är en ordförande som har en mycket bred syn på sitt uppdrag. Han är noggrann i att föreningens administration sköts på ett korrekt sätt och till detta lägger han ett enormt hjärta och engagemang i det sociala arbetet med att föreningens medlemmar ska må bra. En verklig eldsjäl!

Årets eldsjäl inom kultur: Ulla-Britt Ahlm, Hallarnas Skådespelarlag

Motivering: Årets eldsjäl inom kultur har under åtskilliga år arbetat som ideell inom kulturens värld, främst inom teaterområdet. Hon har varit en av de mest energiska medlemmarna i Hallarnas Skådespelarlag - till gagn för andra. Förutom att hon har agerat på scen har hon tillhört styrelsen i många år och på olika poster, för närvarande som kassör. Likaså har hon under många år varit aktiv i styrelsen i Halmstads teaterförening och arbetat i Amnesty på olika sätt. Hon är ett föredöme som eldsjäl i föreningslivet i Halmstads kommun.

Årets eldsjäl inom övrig förening: Jan-Åke Bengtsson , HK Vandraren Friluftsfrämjandet

Motivering: Årets eldsjäl inom övrig förening halkade in i Friluftsfrämjandets lokalavdelning Treklövern på ett bananskal för snart 40 år sedan. Efter flera år med olika verksamheter för och med människor med olika funktionsvariationer startade vår eldsjäl en ”egen” lokalavdelning: HK Vandraren. Mottot ”Friluftsliv åt alla” har varit en ledstjärna under alla år. Och idag finns en fin och praktisk lokal i Biskopstorps naturreservat – till glädje får många människor oavsett funktionsvariationer. Och mycket tack vare denne eldsjäl.

Eldsjälar 2016

Årets stjärnskott: Hannah Åhlén, Sportdansklubben Laxbuggarna

Motivering: Hösten 2015 dök en 14-årig tjej upp på Laxbuggarnas streetdancekurs. Från första sekund visade hon stor glädje och passion för sin idrott och snabbt fick hon frågan om hon skulle vilja hjälpa de ordinarie tränarna. Inte kunde de ana att bara ett år efter Hannahs första träning hos Laxbuggarna skulle hon kliva in i salen som steetdanceledare för de yngre dansarna. Hannah har tagit alla chanser som hon har fått till vidareutbildning, både internt och externt. I december var Hannah med och organiserade föreningens stora julshow och även här visade Hannah ansvar och tog kliv framåt. När frågan kommer vem som kan ta sig an extra uppgifter är Hannahs hand i luften direkt. Tack för ditt engagemang Hannah, din förening och många fler är mycket stolta över dig!

Årets förening: Föreningshuset Husknuten

Motivering: Föreningen Husknuten erbjuder en samlingsplats för funktionshinderföreningar. Föreningen driver föreningshuset Husknuten som erbjuder en mötesplats för upp mot 20 000 medlemmar från ett 50-tal föreningar i länet. Här kan dessa föreningar utan kostnad låna lokal till möten eller aktiviteter.

Föreningshusets tillkomst grundar sig i ett samarbete mellan Halmstads kommun och Region Halland. Föreningen anordnar även aktiviteter för allmänheten som till exempel sopplunch, målarkurs, stickcafé och olika föreläsningar för att sprida gemenskap och kunskap om olika funktionsnedsättningar. Föreningen Husknuten är ett utmärkt exempel på hur olika föreningar kan gå samman för att stärka varandra.

Årets eldsjäl inom idrott: Per Erik ”Dallas” Dahlin , Haverdals IF

Motivering: Per-Erik ”Dallas” Dahlin har en lång historia som spelare och tränare inom Haverdals IF, men det är för sitt stora engagemang med nyanlända som vi vill hylla honom här ikväll. Det började med att några grabbar från det närbelägna flyktingboendet kom ner och ville vara med på träningarna. ”Dallas” bjöd in dem och redan från början såg övriga i föreningen vilket engagemang han hade för de här ungdomarna. Hans positiva bemötande och vilja att få alla att känna sig välkomna spred sig och gruppen av nyanlända som ville vara med växte fort.

”Dallas” positiva människosyn och vilja att integrera och att verkligen göra dessa grabbar delaktiga i gruppen är det som gör ”Dallas” till en brinnande eldsjäl.

Årets eldsjäl inom kultur: Kerstin Virta, Oskarströms Samhällsförening

Motivering: Kerstin Virta har med sitt gränslösa engagemang under många år fått kulturen att leva i Oskarström. Allt ifrån att den som målar hemma i sin egen källare ska kunna vara med på vernissage i Ateljé Oskar till workshops för flyktingar. Med olika projekt och samarbeten med andra, både enskilda aktörer som andra föreningar, har Kerstin fått hela Oskarström att kunna ta del av kultur ur alla perspektiv. Kerstin Virta är väl värd denna utmärkelse.

Årets eldsjäl inom övrig förening: Mauritz Brorsson, SPF Seniorerna

Motivering: Mauritz Brorsson har varit och är den drivande kraften i SPF seniorerna Breared. Varje vecka ansvarar Mauritz för Senior Net, föreningen som hjälper äldre personer att använda datorer på Ljungblomman. Han är en samordnare av stora mått mellan idrottsföreningen, samhällsföreningen, bygdegårdsföreningen och kulturföreningen. Under Mauritz överseende har det byggts mattcurling, ordnats midsommarfirande och spelats bingo. Föreningsaktiviteterna bidrar till goda möten, generationer emellan och till en rik och meningsfull fritid för Simlångsdalens invånare.

Eldsjälar 2015

Årets förening: Snöstorps Hembygdsförening

Motivering: Snöstorps Hembygdsförening är en förening som lyckas förena sin långsiktiga strävan att bevara ett kulturarv, under mottot "Genom historien mot framtiden", med att ta aktiv del i skapandet av den gemensamma framtiden för människorna i hembygden.

Föreningen med sina 335 medlemmar håller hembygdsgården öppet för ett flertal aktiviteter dit alla är välkomna att delta. Genom att börja med besök på närliggande flyktingboende, besök som följts upp av träffar på hembygdsgården har föreningen öppnat för många kontakter mellan asylsökande och föreningens medlemmar. Föreningen har på ett föredömligt sätt visat att det går att kombinera tradition med öppenhet och gästfritt välkomnande.

Årets stjärnskott: Helen Nilsson, Halmstad Pride

Motivering: Årets stjärnskott är ett veritabelt stjärnfall. Hon kom från ingenstans och var en stor del i att Halmstads första Pride blev den sprakande fest som den blev. Helen hade, trots att hon aldrig deltagit i någon Pride tidigare, glimrande visioner för festen. Och hon drev igenom dem, genom långa möten och sena kvällar. Helen deltar med eldsjäl och hjärta i arbetet för alla människors lika värde och därmed är hon en värdig mottagare av Eldsjälsgalans Årets stjärnskott.

Årets eldsjäl inom idrott: Bengt Andersson, BTK Ratic

Motivering: Bengt är urtypen för en eldsjäl inom idrotten. Vid 77 års ålder är han lika intensivt aktiv inom bordtennis som när han började spela för cirka 60 år sedan. Han tränar, spelar och tävlar fortfarande och är ordförande i styrelsen för Bordtennisklubben Ratic för 47:e året och har genom åren även haft mängder med andra förtroendeuppdrag inom halländsk idrott.

Ordförandeskapet i BTK Ratic är ett uppdrag som Bengt ägnar många timmar åt. För honom gäller det inte bara att hålla i ordförandeklubban utan han känner ett personligt ansvar för hela föreningen. Han tar hand om posten, tömmer papperskorgar, kollar mejlen, ser över lokalerna, ordnar matchkläder och utrustning, sköter försäljning av Sverige- och bingolotter, klipper gräset runtom lokalerna, är alltid engagerad vid tävlingar och sammandrag som spelas i Ratichallen, köper in allt till kiosken vid hemmatävlingar och är oftast där för att sälja det också. Och listan av allt han gör för föreningen kan göras ännu längre! Bengt verkligen brinner för bordtennisen och värnar för att den är lättillgänglig för barn och ungdom oavsett ekonomiska förutsättningar.

Årets eldsjäl inom kultur: Per-Mikael Henriksson, Jazz i Halmstad

Motivering: Ihärdigt och med stort engagemang har årets eldsjäl inom kategorin Kultur arbetat för jazzens väl och ve i Halmstad. Genren kan upplevas svårtillgänglig, men Per-Mikael har genom åren visat att så inte alls behöver vara fallet. Jazz svänger, det gör även Per-Mikael i sin roll som ordförande för Jazz i Halmstad. Per-Mikael har dessutom en personlig och aktiv kontakt med publiken på jazzarrangemangen. Många är de människor som skakat hans hand i dörren till konserterna, där han står och välkomnar varje deltagare.

Årets eldsjäl inom övriga föreningar:Ingrid Gunnarsson, PRO Halmstad

Motivering: Ingrid Gunnarsson är en person som haft stor betydelse för ett flertal olika föreningar genom åren. Sällan i rampljuset, mer ofta bakom scenen än på den, har Ingrid medverkat till väldigt mycket nytta och glädje för sina medmänniskor. Idag är Ingrid aktiv i PRO Halmstad. Efter att tidigare bland annat varit ordförande är hon nu ledare för den nystartade PRO Akademien, dessutom leder hon fyra studiecirklar per vecka, arrangerar kulturprogram med mera. En av Ingrids riktigt stora förtjänster är hennes förmåga att få andra människor att finna sin plats i föreningslivet. Det är med glädje vi kan göra det hon själv aldrig gör - ställa eldsjälen Ingrid Gunnarsson i rampljuset.

Eldsjälar 2014

Årets förening: Eldsberga Gymnastikförening

Motivering: Priset för Årets Idrottsförening går till Eldsberga Gymnastikförening. Föreningen har under året ökat sitt medlemsantal från 200 till 350 medlemmar! Man har fantastiskt engagerade barn- och vuxenledare som gör att verksamheten växer i alla delar. Med den nya idrottshallen har förutsättningarna ökat ytterligare för en fortsatt tillväxt. Till Eldsberga Gymnastikförening går alla och gympar med ett glatt leende!

Årets stjärnskott: Cecilia Kristensen, FUB Halmstad

Motivering: Cecilia har ett brinnande intresse för att alla ska ha samma värdighet och rättigheter trots svårigheter och handikapp och hon är en drivande kraft i föreningens föryngringsprocess.

Årets eldsjäl inom idrott: Susanne Stenberg, Trönninge IF

Motivering: Priset för Årets Eldsjäl idrott går till Susanne Stenberg, Trönninge IF Susanne är en ledare utöver det vanliga. Framförallt är hon damsektionens hjärta och själ, men verkar också hela tiden för hela föreningens bästa. Susanne är spindeln i nätet, fixaren, bry-sig-om:aren, organisatören, planeraren, informatören, glädjespridaren, tryggheten, tränaren, lagledaren, sjukvårdaren och massören. Hon är en sann eldsjäl och förebild!

Årets eldsjäl inom kultur: Charlotte Sikö Helin, Halmstads Kammarkör och Hallands Astronomiska Sällskap

Motivering: Charlotte är en drivande och inspirerande motor i Halmstad kammarkör. Kammarfysikensemblen - med sin blandning av professionella kammarmusiker och akademiker - är till stora delar Charlottes skapelse. Ordförande i Hallands Astronomiska sällskap, ansvarig för Vetenskapskonserter och Vetenskapscaféer i skilda ämnen, samt initiativtagare till och ordförande i den nystartade föreningen Science Safari. Charlotte är kort sagt en sprakande himlakropp på föreningshalmstads himmel. Hon är en sann eldsjäl.

Årets eldsjäl inom övrig förening: Yen Rane, Röda Korset i Halmstad

Motivering: Yen är frivilligledare för flyktingguider i Halmstad sedan 2009 och jobbar oförtröttligt för att hjälpa flyktingar i detta integrationsprojekt. Hon intervjuar, utbildar, följer upp, arrangerar sammankomster och har ständigt nya förbättringsidéer. Allt för att hjälpa migranten att komma in i vårt samhälle, lära sig de sociala koderna och finna vänskap. Hon är en sann eldsjäl.

Eldsjälar 2013

Årets förening: Paul Barath, KRIS Halmstad

Årets stjärnskott: Marielle Nilsson, Halmstads Kvartersteater

Årets eldsjäl inom idrott: Rune Johansson, Halmstads Gymnastik- och Roddförening

Årets eldsjäl inom kultur: Björn Lindahl, Söndrums Blåsarakademi

Årets eldsjäl inom övrig förening: Anki Rolfsson, Svenska Brukshundsklubbens Halmstadavdelning

Eldsjälar 2012

Årets kvinnliga eldsjäl inom kultur: Christina Angsvik Tarstad, Kören C.A.T

Årets manliga eldsjäl inom kultur: Nils-Gunnar Johansson, Sennan Brass

Årets kvinnliga eldsjäl inom idrott: Lieve Lindberg, Halmstads Konståkningsklubb

Årets manliga eldsjäl inom idrott: Slafko Jumrukovski, Halmstad Shotokan Karate

Årets kvinnliga eldsjäl utanför idrott och kultur: Gunn-Britt Lydén, Föreningen för anhörigvårdare

Årets manliga eldsjäl utanför idrott och kultur: Leif Petersson, Friluftsfrämjandet, lokalavdelning Nissadalen

Eldsjälar 2011

Årets kvinnliga eldsjäl inom kultur: Modesty Sofronenkoff, Galleri 70

Årets manliga eldsjäl inom kultur: Hans Cronheim, Halmstads Filmstudio

Årets kvinnliga eldsjäl inom idrott: Cecilia Losvik, Halmstads Rytmiska Gymnastikförening

Årets manliga eldsjäl inom idrott: Mats "Hoss" Nilsson, Halmstad HP IF

Årets kvinnliga eldsjäl utanför idrott och kultur: Maj-Inger Sunesson, Eldsberga-Tönnersjö EFS Scoutkår/Svenska Kyrkan Eldsbergabygdens Församling

Årets manliga eldsjäl utanför idrott och kultur: Peter Karlborg, Livräddarna Tylösand

Arrangörer

Arrangörer för Halmstads eldsjälar är Destination Halmstad och Halmstads kommun i samarbete med Hallandsposten.