Detta är våld i nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck
Våld i nära relationer kännetecknas av att den som utsätts har en nära relation och ofta starka känslomässiga band till förövaren. Våldet kan exempelvis vara fysiskt, psykiskt, sexuellt eller hedersrelaterat.
Knappen ovan tar dig bort från denna sida, men ditt besök kan vara sparat i datorn. Så rensar du din webbhistorik.
Vad är en nära relation?
Med nära relation menas din partner, före detta partner, förälder, styvförälder och barn. Våldet sker vanligtvis inomhus i offrets egen bostad. De gör det svårare att göra motstånd eller att lämna. Det ökar i allvar och intensitet ju längre relationen pågår.
Vid hedersrelaterat våld är det ofta fler personer som räknas in, till exempel släktingar, vänner till familjen, bekanta, personer i andra länder.
Olika typer av våld
Våldspyramiden
Modellen visar hur lindrigt våld hänger ihop med grovt våld och hur det kan trappas upp. Våldsförloppet kan börja med något som kan tyckas ofarligt som till exempel att det skämtas på någons bekostnad eller fäller kommentarer om klädsel. Förloppet ökas sedan för att slutligen leda till grova våldshandlingar eller till och med mord.
Sårbara grupper
Det finns grupper som är mer sårbara än andra när det gäller att bli utsatta. Ofta finns finns en beroendeställning till den som utövar våldet, att den utsatta är mer eller mindre isolerad från omvärlden genom språkförbistring, okunskap om rättigheter, funktionsvariation. Sårbarheten kan också vara kopplad till stigmatisering och okunskap från omgivningen.
- Barn som bevittnar våld eller som själva blir utsatta för våld
- Kvinnor med funktionsnedsättningar
- Kvinnor med missbruksproblem
- Äldre kvinnor
- Personer som lever i samkönade relationer
- Män som utsätts för våld av närstående i heterosexuella relationer
- Kvinnor med utländsk bakgrund
- Individer som lever i hederskontext
Normalisering, våldscirkel, uppbrott och förklaringsmodeller
Hedersrelaterat våld och förtryck
Hedersrelaterat våld och förtryck kännetecknas av begränsningar och hot som utövas av familjen och kollektivet för att bevara familjens heder. Det hedersrelaterade våldet och förtrycket bottnar i olika uppfattningar om kön, makt och sexualitet. Våldet och förtrycket är ofta kollektivt utövat.
Våldet som utövas liknar i stort det våld som utövas i våld i nära relationer, den stora skillnaden är att våldet, kontrollen, tvånget, och isoleringen är sanktionerat och kollektivt utövat av det sociala närverk som den utsatta lever i. Detta gör den utsatta än mer utsatt och därav är det än viktigare att den utsatta får stöd och hjälp.
Hedersnormer förekommer ursprungligen i länder där staten är svag eller obefintlig och vidmakthålls många gånger i det nya land man lever i. Att staten är svag menas med att det inte finns något fungerande skyddssystem vare sig det handlar om hjälp med ekonomin, hälsa eller rättsprocesser. I dessa länder är man därför mer beroende av sin familj, släkt och sitt sociala nätverk för sin överlevnad. Hedersnormen upprätthålls därmed inom en social grupp som stödjer sig på de fyra olika systemen: