Avlösning och avlastning för anhöriga
Avlösning innebär att du som vårdar en anhörig hemma får möjlighet att komma ut och få tid för dig själv. Din närstående kan vara äldre, långvarigt sjuk eller ha en funktionsnedsättning.
Avlösarservice kan vara en regelbunden eller akut insats, men ska inte ersätta barnomsorg.
Du som anhörig bestämmer när du vill få avlösning, alla dagar och tider på dygnet, utifrån det antal timmar som du fått beslut på.
Insatsen kostar inget. Kommunen behöver dock göra en utredning av ditt behov utifrån socialtjänstlagen, för att se om du har rätt till insatsen.
Ansökan
Innan du ansöker behöver du veta vilken förvaltning i kommunen som är bäst lämpad att utföra insatsen för just er. Det kan vara socialförvaltningen eller hemvårdsförvaltningen beroende på din anhöriges situation. Ta hjälp av din anhöriges handläggare eller en anhörigkonsulent för att få veta vilken förvaltning du ska ansöka ifrån.
När du vet vilken förvaltning som du ska ansöka ifrån, gå vidare här:
Utförare
Om du får avlösning från hemvårdsförvaltningen, är det hemtjänsten som utför avlastningen.
Om du får avlösning från socialförvaltningen rekryteras en lämplig person för uppdraget. Du kan lämna egna förslag på vem du vill ha som avlösare men personen får inte vara en nära anhörig.
Tystnadsplikt
Avlösaren har tystnadsplikt och får inte berätta för andra om dig och din familj.
Avlösning utanför hemmet
Det finns även korttidsboende eller korttidsvistelse där den du vårdar bor utanför ert hem under perioder. Det är både för din skull och för att den du tar hand om ska få miljöombyte.