Budget- och skuldrådgivning

Om du har ekonomiska problem kan du få råd av kommunen. Rådgivningen är gratis och personalen har tystnadsplikt.

Drop-in stängt 3 januari 2023

Budget- och skuldrådgivningen flyttar till nya lokaler på Torsgatan 1 i Halmstad, och har därför stängt denna dag.

Budgetrådgivning

Att ha en budget i balans är en viktig grundsten i din ekonomi. Hos budget- och skuldrådgivningen kan du få praktiska råd om din vardagsekonomi och hjälp att upprätta en budget. Genom budgeten kan du planera och prioritera och du ser om du behöver förändra något.

Skuldrådgivning

Genom skuldrådgivning kan du få hjälp att kartlägga dina skulder. Tillsammans undersöker vi vilka möjligheter det finns att nå en långsiktig lösning på din skuldsituation.

Är du orolig för din elräkning?

Förbered dig för högre elkostnader

Tänk att det är ett nödläge och agera därefter. Det betyder att du kanske måste göra mycket tuffa prioriteringar och att saker som du tidigare tyckt vara nödvändigt kanske inte kommer att kunna vara det under en period framöver.

Om du inte har råd att betala din elräkning

  • Lista månadens utgifter och gör en prioritetsordning.
  • Jämför listan med dina inkomster och se hur långt dina pengar räcker. Det som är viktigast att prioritera är boendekostnader, mat, el, medicin och barnomsorgskostnad.
  • Om det inte räcker till hela elräkningen betala så mycket du kan.
  • Till de utgifter som inte blir betalda fullt ut eller inte alls kontakta fordringsägarna och kom överens om uppskjuten betalning eller delbetalning. Tänk dock på att det snart är en ny månad med nya utgifter som ska betalas.
  • Blir elkostnaderna för höga i förhållande till din inkomst får du planera för ett annat boende.

Skuldsanering

Om du är svårt skuldsatt finns det möjlighet att bli beviljad skuldsanering av Kronofogden. Skuldsanering innebär att du under 5 år lever på existensminimum och betalar enligt en fastställd betalplan. När skuldsaneringen är genomförd är du skuldfri.

Budget- och skuldrådgivningen kan hjälpa dig att göra ansökan om skuldsanering och vara ett stöd under skuldsaneringstiden.

Aktiviteter och föreläsningar

Digitala ekonomikurser

Välkommen att anmäla dig till våra digitala kostnadsfria ekonomikurser.

  • ”Koll på pengarna” (6 avsnitt) och ”Koll på pengarna och skulderna” (8 avsnitt) hjälper dig att ta kontroll över din vardagsekonomi. Kurserna passar för alla, men kanske extra bra för dig som känner att din ekonomi är i obalans och vill göra en förändring.
  • ”Parekonomi” (3 avsnitt) vänder sig till er som lever tillsammans eller ska flytta ihop. Kursen handlar om vad som är viktigt att tänka på när ni ska planera er ekonomi.
  • ”Ekonomi vid separation / skilsmässa” (4 avsnitt) är till för dig som ska eller håller på att separera eller skilja dig. Kursen ger dig stöd under processen och råd om hur du kan planera inför din ekonomi som ensamstående.

Du får ett nytt avsnitt till din e-post varje vecka med information och uppgifter. Kurserna ska inte redovisas på något sätt utan det här gör du för din egen skull och i din egen takt.

Anmäl dig till en digital kurs

Kontakt

Besöksadressen är Rådhuset vid Stora torg i Halmstad året ut. Från och med 2023 finns verksamheten istället på Torsgatan 1.

Är det första gången du söker stöd av budget- och skuldrådgivningen, kan du antingen:

Boka en telefontid

Sociala medier

Följ Konsument Halmstad på Facebook Länk till annan webbplats. för att få information och tips från budget- och skuldrådgivningen, energi- och klimatrådgivningen samt konsumentrådgivningen.

Karta