• Halmstads webbplatser

Bil- och båtskrotning

Både bilar och båtar omfattas av producentansvar. Det innebär att det finns ett retursystem för att lämna sin uttjänta bil och båt till skrotning. Producentansvaret för bilar omfattar alla personbilar, lätta lastbilar och lätta bussar.

Innehåll

Bilskrot

Producentansvaret innebär att du måste lämna din uttjänta bil till en bilproducent eller en auktoriserad bilskrotare.

Bilproducenter har ett eget mottagningssystem som kostnadsfritt tar emot din bil och skrotar den. Om bilen saknar exempelvis motor, växellåda eller katalysator kan de dock begära en skälig ersättning för att skrota bilen.

För att hitta auktoriserade och miljöcertifierande bildemonterare i Halland kan du söka på Bilretur.se, som är biltillverkarnas nätverk för att hantera uttjänta bilar.

Glöm inte att ta med id-kort och registreringsbevis

Kom ihåg att ta med dig din legitimation och bilens senaste registreringsbevis när du lämnar bilen. Om någon annan lämnar bilen åt dig krävs en fullmakt.

Båtskrot

Du kan lämna din uttjänta båt till Båtretur, ett nationellt nätverk för insamling och återvinning av fritidsbåtar och tvåtaktsmotorer med förgasare. Båtretur tar emot båtar från såväl privatperson som båtklubbar, försäkringsbolag, fastighetsägare, båtvarv, kommuner eller andra aktörer.

Skrotningen kostar inget. Om du inte själv kan transportera din båt till skotningen kan Båtretur mot ersättning frakta den åt dig. Båten behöver vara sanerad från miljöfarligt avfall.

Båtretur är en samverkansplattform utan vinstintresse som jobbar för att det ska bli så enkelt som möjligt att på ett miljömässigt korrekt sätt skrota sin båt och motor. Verksamheten är subventionerad av Havs- och vattenmyndigheten.

Läs mer om hur processen går till på båtskroten.seLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.