• Halmstads webbplatser

Resultat och jämförelser

Hur väl står sig Halmstad i konkurrens med andra kommuner? Här kan du ta del av jämförelser mellan kommuner inom olika områden.

Så tycker invånarna om Halmstads kommun

I medborgarundersökningen får du som halmstadbo tycka till om Halmstad och om kommunens verksamheter.

Sammanfattning av medborgarundersökningen 2022

I Halmstad är det 94 procent som ger höga betyg till kommunen som en plats att leva och bo på. 83 procent tycker att kommunen sköter sina verksamheter på ett ganska bra eller mycket bra sätt och 67 procent kan rekommendera andra som inte bor i kommunen att flytta hit. I samtliga fall ligger resultaten i nivå med hur det ser ut i riket.

Medborgarundersökningen genomförs av Statistiska centralbyrån (SCB)

Undersökningen genomfördes augusti till november 2022 och det var totalt 137 kommuner som deltog.

I Halmstad tillfrågades cirka 1 600 personer med en svarsfrekvensen på 38 procent (36 procent i riket). Den låga svarsfrekvensen gör dock att resultaten ska tolkas med viss försiktighet

Syftet med undersökningen är att mäta hur invånarna ser på sin kommun.

Öppna jämförelser

I öppna jämförelser kan du jämföra information om kvalitet, resultat och kostnader inom enskilda verksamhetsområden. Sveriges kommuner och regioner (SKR) tar fram jämförelser för exempelvis socialtjänst, skola och hållbarhetsarbete. För varje område finns en stor mängd nyckeltal.

Kommunens Kvalitet i Korthet

Varje år genomför Sveriges kommuner och regioner (SKR) undersökningen Kommunens Kvalitet i Korthet. Syftet är att ge kunskap om kvaliteten på kommunens verksamhet för att skapa underlag till en dialog mellan invånare och förtroendevalda. Till skillnad från de öppna jämförelserna, ingår flera olika verksamhetsområden i Kommunens Kvalitet i Korthet. Däremot finns det endast enstaka resultat per område.

I 2019 års undersökning är Halmstads starka sidor bland annat elever med gymnasieexamen, väntetid till äldreboende och ett gott bemötande vid kontakt med kommunen. Det finns också tydliga förbättringsområden som exempelvis kostnaden per barn i förskolan och direkt svar på en enkel fråga per telefon.

Här är det bäst att leva

Nyhetsmagasinet Fokus rankar Sveriges kommuner utifrån 30 olika faktorer i undersökningen Här är det bäst att leva. I 2020 års undersökning rankas Halmstad på plats 65 av landets 290 kommuner Länk till annan webbplats..

Superkommun

Dagens Samhälles lista över Sveriges superkommuner visar vilka som står särskilt starkt rustade inför framtiden. Över 40 000 mätpunkter fördelade över 144 variabler i 18 kategorier ligger till grund för deras ranking. Halmstads kommun har vunnit både 2018 och 2019. 2021 hamnar vi återigen i topp tre i kategorin "Städer och stadsnära kommuner". (2020 ställdes in på grund av pandemin.)

Ungdomsenkäten LUPP

Var tredje år sedan 2009 genomför Halmstads kommun ungdomsenkäten LUPP (lokal uppföljning av ungdomspolitiken). De cirka 70 frågorna ger svar på hur unga i kommunen ser på inflytande och demokrati, situationen i skolan, möjligheten till arbete, sin egen hälsa och trygghet, fritid och framtid.

LUPP genomfördes senast i oktober 2021 i årskurs 8 och andra året på gymnasiet. Enkäten besvarades under skoltid, var frivillig och fanns på flera språk (svenska, engelska, arabiska, dari och somaliska).

LUPP-resultat 2021

Cirka 2000 unga svarade på enkäten. Resultatet visar att de allra flesta unga är nöjda med sina liv och ser ljust på sin framtid. Men antalet unga som känner sig stressade och missnöjda med livet i sin helhet ökar. Coronapandemin har påverkat, men inte alltid till det sämre. Lika många som angett att livet blivit sämre till följd av pandemin har angett att livet blivit bättre.

Ladda ner LUPP-rapport 2021 Pdf, 1.1 MB.

Du kan också ta del av resultatet via fyra filmer, presenterat av Halmstads kommuns unga ambassadörer, som arbetat med undersökningen.

LUPP är en nationell undersökning från MUCF Länk till annan webbplats.