• Halmstads webbplatser

Rådhuset

Halmstads rådhus ligger vid södra sidan av Stora Torg i Halmstad och är ritat av arkitekterna Yngve Ahlbom och Nils Sterner.

Rådhuset invigdes den 18 september 1938 och är ännu i dag säte för Halmstads kommuns politiska ledning och administration. Tillbyggnaden i södra delen, mot slottet, är ritad av Carl Nyrén och stod klar 1982.

Halmstadsgruppen har gjort många intarsiaarbeten som har integrerats i byggnaden.

Klockspelet

Klockspelet som finns på fasaden på Rådhuset kan du se från torget. Klockspelet består av koppar som belagts med bladguld. Det är fyra olika grupper som visas vid fyra olika tillfällen på dygnet. Varje grupp har sin melodi.

Grupperna är:

  • "Barnens melodi", klockan 08.00
  • "Fiskarnas melodi", klockan 12.00
  • "Smedernas sång", klockan 18.00
  • "Nattvaktens psalm", klockan 21.00

De tre första melodierna är skrivna av Sven Åke Welin. "Nattvaktens psalm" har samma melodi som "Herre signe du och råde".

Ovanför klockan på fasaden mot torget finns ett konstverk som Stig Blomberg har gjort. Reliefen berättar sagan om pojken som byggde ett skepp som gick över land och vatten.

Tegelreliefer

Det finns också ett antal tegelrelifer som Bernard Andersson gjort på byggnaden, de kan du kan se om du går ett varv runt byggnaden. Dessa föreställer gammal hallandssed, tegelslagning, laxfiskare, bilder ur folksagor men också moderna folklivsskildringar.

Kungamötet

Vid Rådhuset står skulpturen Kungamötet av Edvin Öhrström, för att påminna om mötet 1619 mellan Gustav II Adolf och Christian IV.

Spegelvänd kopia av rådhuset

I Norwich, England uppfördes 1951 ett hus med en fasad utförd som en spegelvänd kopia av Halmstads rådhus. Huset, kallat Norfolk House, kom till på initiativ en man vid namn Raymond King som imponerats av rådhusets arkitektur vid ett besök i Halmstad på 1940-talet.